Sier nei til 100.000 over takst

Bidrar boligselgere som forventer pris flere hundre tusen over takst til at markedet stagnerer?

De siste ukene har DinSide Bolig mottatt flere tips og bekymrede henvendelser fra lesere på boligjakt.

Les: Nå kan du gjøre boligkupp!

- Forrige uke vant jeg to budrunder, sier en av våre lesere. - Men selger ville ikke akseptere budet, fordi han ikke var fornøyd med summen.

Dette til tross for at vinnende bud lå 100.000 og 130.000 kroner over takst.

- Megler prøvde å få meg til å by over meg selv, fnyser han. - Selger ville ha 50.000 til, og jeg hadde kanskje fått den.

Slike hendelser bekreftes av flere andre på boligjakt i hovedstaden.

Boligmarkedet står tradisjonelt stille om våren og sommeren. Høysesong for selgere er i januar - februar. Illustrasjonsfoto: Per Ervland
Boligmarkedet står tradisjonelt stille om våren og sommeren. Høysesong for selgere er i januar - februar. Illustrasjonsfoto: Per Ervland Vis mer


Boligselgere har høye forventninger til salgssum, og følger vårt råd om å ha is i magen. Spørsmålet er: Er forventningene for høye?

Lokkepriser?

Ifølge advokat Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er det ikke nødvendigvis kravene som er for høye, men prisantydningen som kan være for lav. Ulovlig lav, dersom den med vilje er satt lavere enn selger er villig til å selge for - i det annonsen utformes.

Kalkulator: Så mye er boligen din verdt!

- Bruk av lokkepriser, som dette eventuelt er, er forbudt etter markedsføringsloven fordi det er villedende, sier Tveter til DinSide.no. Han forklarer også at det er megler som er forpliktet å forholde seg til markedsføringsloven, så dersom megler vet at selger vil ha høyere pris for å selge, må han sørge for at denne settes som prisantydning.

- Men det er vanskelig å skille mellom disse, sier Tveter. - For eksempel kan det jo hende at selger ikke forventer å få mer enn takst, men at disse forventningene skrus opp som en naturlig reaksjon på at mange dukker opp eller viser stor interesse på visning.

- Det er fortsatt et veldig trøkk i markedet, sier Finn Tveter i NEF.
- Det er fortsatt et veldig trøkk i markedet, sier Finn Tveter i NEF. Vis mer


Dersom selger underveis i salgsprosessen opplever at boligen er mer attraktiv enn først antatt, kan forventningene skrus opp, og det er ikke forbudt å la seg påvirke av dette.

- Men det som er forbudt, er å annonsere med lavere pris enn selger vil akseptere.

Tveter sier meglerbransjen har jobbet aktivt for å rydde opp i ureglementert meglerpraksis, blant annet bruk av lokkepriser. - Noe av hovedoppgaven til en megler er jo å være en veileder i salgsprosessen, slik at den blir så riktig som mulig.

Som normalt

Ser vi nærmere på selgere som ikke godtar mer enn 100.000 over både takst og prisantydning. Har de for høye forventninger til hva de kan få for boligen sin? De fleste venter jo en utflating av markedet.

Har vi nådd boligpristaket?

- Ser vi trenden fra de fem siste årene: Prisene står omtrent på stedet hvil i mai-juni, sier Tveter. I juli er det normalt en liten prisnedgang, men august veier opp for dette.

Mange går over takst

Trass i varmen, og det årvisse vårslippet, er det ikke alle boligkjøpere som får heteslag og nekter å være med i budrunder. Mange boliger går over takst, og det er også flere som går langt over takst. For eksempel denne toromsen på Grønland i Oslo. Leiligheten har 36 m2 boareal, og hadde en takst og prisantydning på 1,3 millioner kroner.

Salgspris? 1,55 millioner. 250.000 kroner over takst. Og over 43.000 kroner kvadratmeteren for en toroms, på Grønland.

Flere hovedstadsmeglere DinSide har vært i kontakt med bekrefter dette. Særlig når det gjelder toromsleiligheter er markedet så presset at det sjelden er problemer å få solgt.

Meglerne må ta litt av skylden

- Dette skjer hvert år, sier Fredrik Steensen i iHus (innfelt). Montasje, faksimile fra finn.no/iHus.
- Dette skjer hvert år, sier Fredrik Steensen i iHus (innfelt). Montasje, faksimile fra finn.no/iHus. Vis mer


Det er imidlertid ikke bare et presset marked, og overraskende mange på visning som bidrar til håp om høye salgssummer. Meglerne må også ta på seg litt av skylden.

- Det er ofte slik at en boligselger får forventninger som er høye - mange meglere forteller ofte selger i hvilken prisklasse de regner med å få solgt den. Takstmenn er gjerne mer nøkterne enn meglerne, og selger kan få høye forventninger, sier Fredrik Steensen, statsautorisert eiendomsmegler og daglig/faglig leder av Ihus Grünerløkka til DinSide.no.

Men han mener at vennlig og velmenende prat med naboer og kolleger også kan være en faktor som bidrar. - Alle vil gjerne fortelle hvor høyt over takst de har solgt, eller hvor høyt noen de kjenner har solgt, sier han.

Steensen presiserer at selger alltid står fritt til å velge hvilket bud han vil akseptere - eller om han vil akseptere budet. Men han sier han ikke vil anbefale noen å sitte på to boliger.

- Det er lett å være etterpåklok, og regne seg tilbake i tid, men vi anbefaler alle å kjøpe og selge i samme marked. Det kan snu, det finnes ingen garantier.