- Si nei til maksprisgaranti på strøm

Hafslund er på offensiven med maksprisgaranti på strøm. Men det vil sjelden lønne seg.

<b>- SI NEI TIL MAKSPRISGARANTI:</b> Hafslund vil selge kundene prisgaranti. Forbrukerrådet anbefaler deg å si nei til maksprisgarantier på strømregninga - og heller bruke tiden på å sørge for at du har en billigst mulig strømavtale.  Foto: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX
- SI NEI TIL MAKSPRISGARANTI: Hafslund vil selge kundene prisgaranti. Forbrukerrådet anbefaler deg å si nei til maksprisgarantier på strømregninga - og heller bruke tiden på å sørge for at du har en billigst mulig strømavtale. Foto: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), gikk kraftåret 2015 inn i bøkene med historisk lave priser. Dinside skrev også i oktober 2015 at vi ikke hadde hatt billigere strøm på 15 år.

Likevel markedsføres maksprisgarantier med uforminsket styrke fra strømleverandørene. Flere av Dinsides journalister har blitt oppringt av strømleverandøren Hafslund i januar, med meldinger om at nå er prisen på vei opp - og med forsøk på salg av maksprisgaranti.

Rådet fra strømekspertene hos Forbrukerrådet er imidlertid klart:

- Si nei!

BRUK HELLER TID PÅ Å SJEKKE PRISENE: Hilde Uthaug, daglig leder av Forbrukerrådets tjeneste strømpris.no, sier at Forbrukerrådet ikke anbefaler maksprisgarantier.   Foto: OLE WALTER JACOBSEN/FORBRUKERRÅDET
BRUK HELLER TID PÅ Å SJEKKE PRISENE: Hilde Uthaug, daglig leder av Forbrukerrådets tjeneste strømpris.no, sier at Forbrukerrådet ikke anbefaler maksprisgarantier. Foto: OLE WALTER JACOBSEN/FORBRUKERRÅDET Vis mer


- Forbrukerrådet anbefaler ikke slike forsikringer, da det sjelden lønner seg for vanlige forbrukere. Det er langt mer lønnsomt å bytte strømleverandør jevnlig. På strømpris.no finner du lavest strømpris og får hjelp til å bytte, sier Hilde Uthaug,daglig leder av Forbrukerrådets tjeneste strømpris.no.

Hun kommenterer videre at det vil være krevende å følge med på om man er i en posisjon der forsikringen slår inn, og at det er bedre å bruke kreftene på å følge med på strømpris.no, og sørge for at man har en god avtale.

LES OGSÅ: Det har ikke vært billigere strøm på 15 år. Men du kan fremdeles halvere strømregninga.

VIL SELGE GARANTI: Maksprisgarantien er et tilleggsprodukt. Hafslund tar en fast månedspris, pluss 2 øre per kWh. Går prisen over 49,90 øre/kWh, betaler du aldri mer enn det. Foto: KRISTIN SØRDAL
VIL SELGE GARANTI: Maksprisgarantien er et tilleggsprodukt. Hafslund tar en fast månedspris, pluss 2 øre per kWh. Går prisen over 49,90 øre/kWh, betaler du aldri mer enn det. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Snart kommer det også krav til at nettselskapene og strømleverandørene må samarbeide om regningen, slik at du skal kunne få én fellesregning fra begge - selv om du kjøper strøm fra en annen aktør enn netteieren.

LES OGSÅ: Det er færre som bytter strømleverandør

Slik virker garantien

Garantien fra Hafslund fungerer slik at du betaler en fast månedsavgift pluss et tillegg i kilowattprisen - og så er det satt en grense for hvor garantien slår inn. For Hafslunds del, er grensen nå på 49,90 øre per kWh. Dette betyr at du med garantien aldri betaler mer enn 49,90 øre per kWh.

Ifølge Stina Johansen, kommunikasjonssjef hos Nord Pool, lå månedsprisene i januar på et gjennomsnitt på 29 øre per kWh i Oslo.

Du kan lese mer om strømprisene lenger ned i artikkelen.

- For å gi forutsigbarhet

- ET «FORDELSPRODUKT»: Truls Jemtland, kommunikasjonsdirektør i Hafslund, understreker at maksprisgaranti er et fordelsprodukt som du kan kjøpe til eksisterende strømavtale.  Foto: HAFSLUND
- ET «FORDELSPRODUKT»: Truls Jemtland, kommunikasjonsdirektør i Hafslund, understreker at maksprisgaranti er et fordelsprodukt som du kan kjøpe til eksisterende strømavtale. Foto: HAFSLUND Vis mer


Truls E. A. Jemtland, kommunikasjonsdirektør i Hafslund, understreker at maksprisgarantien som de selger ikke er en «strømavtale» - men et «fordelsprodukt» man kan velge med egen strømavtale i bunn.

- Mange kunder etterspør forutsigbarhet og trygghet, og da ønsker Hafslund Strøm å tilby nettopp dette. I henhold til kundeundersøkelser og direkte tilbakemelding fra kunder foretrekker mange av kundene en mulighet for et pristak mot høye strømpriser – og det må være opp til hver enkelt person hva man mener har verdi for seg selv, sier Jemtland til Dinside.

Han sier videre at maksprisgarantien er deres mest populære fordelsprodukt. Grønn strøm er et annet fordelsprodukt som Dinside har sett nærmere på tidligere, som er et bidrag til fornybar energi.

Som kommentar til Forbrukerrådets råd om å heller bruke tid på å sjekke strømavtaler og priser, heller enn å gå for maksprisgarantier, sier Jemtland:

– Vi oppfordrer også våre kunder til å gjøre seg kjent med de forskjellige strømleverandørene og deres avtaler gjennom for eksempel strompris.no. Dersom man som kunde ønsker større forutsigbarhet og trygghet enn det strømavtalen gir, kan man vurdere maksprisgaranti som et fordelsprodukt.

LES OGSÅ: Én dusj tilsvarer 86 timer med TV- titting! Så mye koster det deg egentlig å stå 10 minutter i dusjen.

Godt nytt med tanke på strømprisene fremover

I september var strømprisen for Oslo i september beregnet til 12 øre per kWh (uten moms og påslag). Ifølge Stina Johansen, kommunikasjonssjef hos Nord Pool, lå månedsprisene i januar på et gjennomsnitt på 29 øre per kWh i Oslo.

GOD FYLLINGSGRAD I VANNMAGASINENE ER GODT NYTT:  Stina Johansen, kommunikasjonssjef hos Nord Pool, sier at de norske strømprisene påvirkes av hvor mye vann det er i vannmagasinene, og at den er veldig god - som er godt nytt for strømprisene fremover. Foto: NORD POOL SPOT
GOD FYLLINGSGRAD I VANNMAGASINENE ER GODT NYTT: Stina Johansen, kommunikasjonssjef hos Nord Pool, sier at de norske strømprisene påvirkes av hvor mye vann det er i vannmagasinene, og at den er veldig god - som er godt nytt for strømprisene fremover. Foto: NORD POOL SPOT Vis mer


- Dette er opp fra desember måned og ganske jevnt med januar i fjor, forteller Johansen til Dinside.

Strømprisen regnes ut etter tilbud og etterspørsel i markedet, og alt som påvirker tilbudet og etterspørselen påvirker også strømprisen.

- Prisene reflekterer situasjonen i markedet, og det var den kalde perioden over hele Norden i januar som trakk prisene opp, forteller Johansen.

Hun forklarer at det norske kraftmarkedet henger sammen med resten av det nordiske, baltiske og europeiske kraftmarkedet.

- Det er derfor flere ting som påvirker strømprisene, men vær og temperatur er viktige faktorer i det nordiske kraftmarkedet.

Det er fremdeles godt med vann i de norske vannmagasinene, som er godt nytt med tanke på strømprisene i nærmeste fremtid.

- I Norge påvirkes prisene av hvor mye vann det er i vannmagasinene, og tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat viser at fyllingsgraden i de norske vannmagasinene ved utgangen av uke 3 ligger på hele 70,8 prosent. Dette er godt over medianverdien for fyllingsgraden på tilsvarende tidspunkt for årene 1990-2015 som er på 64,4 prosent, forteller Johansen til Dinside.

LES OGSÅ: Betaler du ekstra for «grønn» strøm?