Si din mening!

Vi har tidligere skrevet om hva våre lesere synes om jobbmarkedet - og det meste mellom himmel og jord - og i dag har vi tatt for oss hva dere synes om boligen, oppussing, interiør og eiendomsmarkedet.


Boligmarkedet

2005 begynte friskt. Stoler du på takstmennene? spurte vi, bare en uke inn i det nye året. Ikke mye nyttårsoptimisme å spore: Hele tre fjerdedeler av våre lesere gjorde ikke det.

Heller ikke meglerne nyter den aller største tilliten blant bevisste lesere. I juni avslørte vi sleipe bildemanipuleringstriks i boligprospekter. At himmelen alltid er blå i boligannonsene har leserne lite mot, men det var bred enighet om at det ikke er greit å retusjere bort fabrikker, fabrikksrøyk og høyspentledninger.

Heller ikke den nye trenden med lekkert designete boligprospekter på glanset papir, vekker tillit. Drøye 70 prosent synes dette er tull, og kun en ny måte for meglerne å tjene penger på. Imidlertid synes nesten en fjerdedel at det er et greit alternativ for dem som har spesielt fine og dyre boliger, som henvender seg til et spesifikt marked.

Skepsisen til fagfolk stopper ikke her. Nesten 70 prosent svarte at de ville solgt boligen selv, uten meglerhjelp, og overveldende 90 prosent svarte at de ønsket at boligannonsering på finn.no ble gjort tilgjengelig for alle.

På Østlandet har det vært en aldri så liten boligannonsekrig: I april lanserte Boligavisen, en annonseavis som skal distribueres til husstander på Østlandet som ikke har reservert seg mot reklame, og nesten tre fjerdedeler av de som stemte sa de heller ville bruke den nye Boligavisen enn Aftenposten. Da vi, et par dager senere, stilte spørsmålet om hvem som kom til å vinne krigen om boligannonsepengene i Oslo og Akershus, trodde rundt halvparten at Boligavisen ville vinne, mens nesten 30 prosent satte en knapp på Aftenposten.

Mer enn halvparten av våre lesere har tjent mye penger på å eie egen bolig. Illustrasjon: Per Ervland
Mer enn halvparten av våre lesere har tjent mye penger på å eie egen bolig. Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


I årets første måneder var leserne optimistiske, men realistiske til prisutviklingen i boligmarkedet. Halvparten av de som svarte trodde på en moderat stigning i markedet, mens drøye 20 prosent trodde prisene ville stige mye. Det viste seg at leserne hadde rett (markedet steg i 2005, om enn ikke så mye som året før), og godt over halvparten har "tjent" mye penger på boligen sin, det vil si at den har steget markant i pris det siste året.

At boligmarkedet var hett, kan vi lese ut fra boligkjøpernes svar, da vi spurte om de følte seg presset på tid i budrunden. Rundt halvparten av leserne syntes de måtte ta beslutningen raskere enn de skulle ønsket.


Litt senere beskrev vi den danske modellen for budrunder, kun én sjanse til å by på en bolig, der budet leveres i en lukket konvolutt, uten noen som helst anelse om hva de andre budgiverne ville gi. Halvparten av de som stemte foretrekker den norske modellen, mens nesten tredve prosent gjerne skulle se at den danske budrundepraksisen ble videreført hit til Norge.

Interiør, arkitektur og oppussing

Hva som er god smak, er et definisjonsspørsmål. Se hva leserne mente om interiør og design, og hvem som stakk av med tittelen årets julehus!
Harry eller herlig?

Trykk her for å lese mer om oppussing.

Hus: Slik vil leserne helst bygge og bo.