Det er umulig å gjenskape på et digitalt stillbilde, men dette TV-bildet er det mest detaljerte vi har sett. Punktum. Foto: Per Ervland
Det er umulig å gjenskape på et digitalt stillbilde, men dette TV-bildet er det mest detaljerte vi har sett. Punktum. Foto: Per ErvlandVis mer

Sharps 8k4k-TV

Selv om de fleste er fornøyd med bildet på sin full-HD TV, så stopper det selvfølgelig ikke der.

IFA 2011: Det eneste sikre når det gjelder teknologi, er at det nye produktet du nettopp har kjøpt innen kort tid vil bli erstattet av noe som er bedre. Sånn er utviklingen, og selv om det finnes unntak, er de så få at de bekrefter regelen.

Ja, det er en Sharp

Målt etter norske salgstall er Sharp en liten aktør, men i Japan er de stort sett den største TV-produsenten år etter år, og satser naturlig nok tungt på utvikling for å beholde posisjonen.

Et av resultatene er denne TV-skjermen, som ble vist fram på årets IFA-messe.

8K4K, hva betyr det egenlig?

En vanlig HD-TV som selges i norske butikker i dag, har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler, eller det vi kaller 1080p. Ofte brukes også betegnelsen full-HD, som fortsatt henger igjen fra den tiden da de fleste flat-TVene kun var HD-ready.

Sharps superskjerm får imidlertid vår full-HD betegnelse til å virke ganske så stusselig:

  • Den 85-tommer store TV-en har en oppløsning på 7680 x 4320 piksler, som altså kalles 8k4k. Andre navn har imidlertid også blitt brukt, som Ultra HD, og Super Hi-Vision.
  • Det tilsvarer over 33 megapiksler (33.177.600), mot dagens full HD som er på 2 megapiksler. I praksis er det altså 16 ganger flere megapiklser enn du får med dagens standard.

Og hva betyr det i praksis?

Det første du legger merke til er alle detaljene og den enorme dybden du ser i bildet fra en normal avstand. På mange måter gjør dybden og detaljnivået at bildet får en tredimensjonal opplevelse. Det minner altså litt om å se på 3D, selv når du ser på 2D-signaler - og det helt uten briller. Det må rett og slett oppleves. (Se video nederst!!)

Det er likevel først når du stikker nesen din helt inntil TV-panelet at du skjønner hvor bra dette egentlig er, for selv med kun et par centimeters avstand er det omtrent umulig å finne noe å klage over.

Det er umulig å gjenskape på et digitalt stillbilde, men dette TV-bildet er det mest detaljerte vi har sett. Punktum. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland


Innholdet som ble vist på skjermen var selvsagt filmet i samme oppløsning av japanske NHK, og var som forventet et fyrverkeri av fargemetning og detaljer. Som på alle andre bildedemonstrasjoner vi har sett, var det imidlertid ikke de raskeste bildeseansene som ble vist.

Her er DinSides TV-tester!

Men vil det komme for salg?

Det er ikke lett å spå om dette blir en framtidig standard, men i så fall snakker vi uansett om mange år fram i tid. For en ting er å produsere kameraer som takler oppløsningen, i tillegg må også avspillerne på plass.

Vår Sharp-kontakt sa imidlertid at planen er å filme deler av sommer-OL fra Londen i 8K-formatet, det vil i hvert fall gi dem et par timer med herlig demomateriale. Vi gleder oss.

Dette YouTube-klippet viser et intervju med en Sharp-representant, som forklarer litt rundt teknologien:

Flere saker fra årets IFA-messe får du her!