Bilde tatt rett fra NRK, denne kvaliteten er det ikke mye å si på. Foto: Per Ervland
Bilde tatt rett fra NRK, denne kvaliteten er det ikke mye å si på. Foto: Per ErvlandVis mer

Sharp LC-46LE831S

En positiv overraskelse dette!

Til tross for at de i flere år har vært Japans mestselgende TV-merke, er Sharp et lite merke her i Norge. Dårlig tilgjengelighet, kombinert med modeller som ikke alltid har matchet hva vi nordmenn vil ha, er noen av forklaringene. Men heldigvis har trenden begynt å snu, og fjorårets test av 60-tommeren LC60LE925 var et tydelig tegn på at de beveger seg i riktig retning.

LES OGSÅ:

Så hva får du?

LE831S er en kantbelyst LED-TV med full HD-oppløsning på 1080p og aktiv 3D-funksjon. Vårt testeksemplar av 831S var på 46-tommer og koster i skrivende stund koster 12.000. Modellen kommer også i 52-tommer til 19.000 kroner.

Merk deg at aktive 3D-briller ikke følger med i esken og må kjøpes i tillegg, til cirka 800 kroner per stykk. Det synes vi er dyrt, så her anbefaler vi deg å prute i butikken. TV-en er ellers så godt utstyrt som vi forventer i dag, og har blant annet fire HDMI-innganger, tre USB-innganger, DLNA-støtte, er godkjent for RiksTV. Den leveres også med trådløst Wifi-adapter som plugges i den ene USB-inngangen, slik at du får tilgang til enkelte nettfunksjoner. TV-en er videre klar for videokonferanser via Skype, men da må du kjøpe et eget webkamera, og vi har ikke prøvd dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle HDMI-inngangene er forøvrig plassert på siden av TV-en, noe som er bra for deg som vurderer å henge TV-en på veggen. VGA til PC, og de analoge komponentinngangene stikker imidlertid rett ut på baksiden, så har du en første generasjons Xbox360 er dette du noe du bør være klar over når du velger veggfeste.

Sylslanke Samsung D8005 til venstre, Sharp LE831S til høyre. Foto: Per Ervland
Sylslanke Samsung D8005 til venstre, Sharp LE831S til høyre. Foto: Per Ervland Vis mer


Som du ser på bildet over, er Sharp-modellen sank og fin, med en ramme på 25 mm fra panelet og ytterkanten. Dette er altså en TV som faktisk ser bra ut, selv når den står ved siden av designperlen D8005 fra Samsung. Under panelet er riktignok rammen bred, men til gjengjeld gjør det at TV-lyden fra Sharp blir langt bedre enn på Samsungen. Akkurat det er greit å ha i bakhodet, selv om vi generelt alltid anbefaler å kjøre lyden ut via en hjemmekinoreceiver.

Nederst i høyre hjørne har du i tillegg betjeningsknapper om du ikke vil bruke fjernkontrollen. Under selve Sharp-navnet i midten får du også en lysende logo, som du kan enkelt kan deaktivere i menyen om du ønsker det.

Jada: Endelig matt skjerm!

Vi begynner med det positive: Det første vi legger merke til, er nemlig at Sharp endelig har tatt til vettet og fjernet den speillblanke overflaten som LC60LE925 var utstyrt med. (Les vår test av den, så skjønner du hva vi mener..)

Uønskede refleksjoner er altså kraftig redusert på denne TV-en, og dette er en markant forbedring fra forrige generasjon Sharp-TV.

Det gir naturligvis solide kryss i margen.

Når det gjelder refleksjoner når den riktignok ikke opp til den spektakulære 9706, men det er det da heller ingen andre som gjør. Sharp LE831S har likevel mindre gjenskinn enn både Samsung D8005 og Panasonic VT30, som begge er langt dyrere modeller!

Bildekvalitet og brukervennlighet

Det er mange som har fått med seg at Sharp er alene om å tilby en ekstra subpiksel med sitt Quattron-fargesystem. Å tro at den gule subpikselen automatisk gir deg bedre farger er imidlertid en feilslutning. Den store fordelen her er at Sharp kan gi deg gode farger, med et langt lavere strømforbruk.

Og førsteinntrykket av bildekvaliteten var godt: Innsynsvinkelen oppleves faktisk som overraskende god til å være en LED-TV, og det er godt med trykk i både farge og sortnivå.

Nydelige farger, men det skyldes neppe Sharps ekstra subpiksel. Den finessen gjør det heller enklere å kutte strømforbruket. Foto: Per Ervland
Nydelige farger, men det skyldes neppe Sharps ekstra subpiksel. Den finessen gjør det heller enklere å kutte strømforbruket. Foto: Per Ervland Vis mer


Som vanlig klarer TV-en seg klart best når den blir foret med HD-signaler. Etter en runde med vår kalibrerings Blu-ray syntes vi også at detaljnivået ble bra, selv om vi ser at enkelte ansiktstoner vaskes litt ut side om side med den dyrere D8005.

Sammenlignet med toppmodellene er det i praksis sortnivået og dybdedetaljene som ikke når helt opp. Her ligger f.eks. Philips 9706 klart foran Sharpen, men så skiller det da også en god slump med tusenlapper mellom de to.

Når det gjelder vanlige SD-sendinger (DVD eller vanlige TV-sendinger) får vi litt mer krying, eller bildestøy målt mot D8005, men igjen; dette er klart godkjent med tanke på prisklassen.

Merk deg at bevegelseskorrigeringen er godt gjemt i bildemenyen. Vil du ha glidende overganger i stedet for hakking i bildet ved raske bevegelser, må du altså aktivere dette selv: Velg avansert, aktiver Film-modusen, og sett den på Avansert Høy eller lav, avhengig av hvor jevne bevegelser du vil ha.

God 3D-kvalitet

Utviklingen i bildekvalitet på 3D har vært stor fra første til andre generasjons 3D-TVer, og det ser vi også på LE831S:

Vår testplate med 3D i Blu-ray viste god dybde, og spesielt trombonisten fra New Orleans fikk oss til å glise. Med 3D-brillene på plass var følelsen av å få trombonesleiden midt i nesa påtrengende et par ganger. Crosstalk-problemet, eller skyggetegninger rundt objekter, er også langt mindre enn på fjorårsmodellen.

3D-funksjonen aktiveres med en egen knapp på fjernkontrollen, der du skiller mellom 3D fra Blu-ray, eller "Side-ved-side". Det siste er det 3D-valget du skal bruke når du ser på TV-sendinger i 3D, eller spiller 3D-spill på din Xbox360 eller Playstation 3. Vi gir også Sharp honnør for at 3D-brillene har en enkel vippebryter, som slår dem av eller på. Du kan i tillegg sette den i 2D-modus, slik at noen i familien kan se på 3D, mens den surpompen som ikke liker funksjonen kan ta på seg brillene og se sammen med dere i 2D.

Bra på 3D altså, bare synd at det ikke følger en eneste aktiv 3D-brille med i esken...

Men dette bør bli bedre

Når det gjelder brukervennlighet har imidlertid Sharp et betydelig forbedringspotensiale.

Menyene kommer fram på toppen, og på høyre side av TV-bildet, noe som er en vanesak. Problemet er at det alt for ofte brukes kryptiske forkortelser som er mer egnet til å forvirre enn å opplyse brukerne, og dette blir spesielt tydelig hos Sharp fordi de gir deg så mange bildeinnstillingsalternativer.

Mange valg, men dårlig forklart. Ikke alle vet forskjellen på CMS fargetone, fargemetning og verdi, og du får i tillegg svært mange justeringsmuligheter på dem alle. Foto: Per Ervland
Mange valg, men dårlig forklart. Ikke alle vet forskjellen på CMS fargetone, fargemetning og verdi, og du får i tillegg svært mange justeringsmuligheter på dem alle. Foto: Per Ervland Vis mer


Hvor mange er det for eksempel som vet hva OPC betyr, eller skjønner hva som er meningen, og ikke minst forskjell på Scanning backlight-funksjonen, når valgene du får er "Skann", "Høy", eller "Lav"?

Akkurat på dette punktet har altså Sharp mye å lære fra de brukevennlige menyene til Samsung, og ikke minst de intuitive innstillingsveiviserne til LG og Philips.

Vi synes også at programguiden burde fått seg en oppdatering. Her blir det veldig mye informasjon, og lite luft.

Nettfunksjoner

TV-en kan kobles til nettet via kabel, men vil du ha det trådløst følger det med som nevnt med en USB-adapter for WiFi i pakken.

NetTV-funksjonen er av samme type som vi finner hos Philips, men av en eller annen grunn reagerer menyene litt raskere her, og det er noe vi setter pris på. Dessverre har Sharps nettløsning litt for få muligheter til at funksjonen blir interessant. Ja, de har faktisk færre valg enn du får på Philips-modellene, noe som er litt pussig siden motoren er den samme.
Spesielt savnet av en dedikert videoleie-tjeneste som for eksempel SF Anytime er stort.

Se stor bildespesial av TV-en og dens menyer her:

Kanalliste via RiksTV. Foto: Per Ervland
Menybilde Foto: Per Ervland
Programinformasjon. Du kan også aktivere varsling. Foto: Per Ervland
EPGen, eller den elektroniske programguiden ser rett og slett ikke ut... Foto: Per Ervland
Menyvalg. Foto: Per Ervland
Standard bildemeny Foto: Per Ervland
Mange valg, men dårlig forklart. Ikke alle vet forskjellen på CMS fargetone, fargemetning og verdi, og du får i tillegg svært mange valg på dem alle. Foto: Per Ervland
Mange valg, men dårlig forklart. Ikke alle vet forskjellen på CMS fargetone, fargemetning og verdi, og du får i tillegg svært mange justeringsmuligheter på dem alle. Foto: Per Ervland
Mange valg, men dårlig forklart. Ikke alle vet forskjellen på CMS fargetone, fargemetning og verdi, og du får i tillegg svært mange valg på dem alle. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Nydelige farger, men det skyldes neppe Sharps ekstra subpiksel. Den finessen gjør det heller enklere å kutte strømforbruket. Foto: Per Ervland
Bilde tatt rett fra NRK, denne kvaliteten er det ikke mye å si på. Foto: Per Ervland
DinSides NetTV-app er ikke spesielt pen, men den fungerer. Foto: Per Ervland
Det som er fungerer greit, problemet er at det er alt for lite innhold som er verdt å ha. Cartoon Network virker forøvrig ikke i Norge, men trøst deg med at DinSide er på plass. Foto: Per Ervland
Å skrive inn tekst via fjernkontrollen er som alltid like tungvint. Foto: Per Ervland
Du kan også surfe på vanlige nettsider, men manøvreringen er ikke alltid like lett. Foto: Per Ervland
3D-brillene kan lades via en av de tre USB-inngangene. Alle HDMI-inngangen er på siden, det samme med SD-kort og en av USB-inngangene. Foto: Per Ervland
Fjernkontrllen fungerer bra, med praktiske hurtigtaster. Vi savner dog bakgrunnsbelyste knapper til sene filmkvelder. Foto: Per Ervland
Selvlysende logo skrudd av. Foto: Per Ervland
Selvlysende logo skrudd på. Foto: Per Ervland
Her er menyen for logo-belysningen. Ikke helt intuitiv den heller. Foto: Per Ervland
Menyknapper nederst i høyre hjørne. Foto: Per Ervland
Godt med innganger. Foto: Per Ervland
Sylslanke Samsung D8005 til venstre, Sharp LE831S til høyre. Foto: Per Ervland
Selv for de som vet hva Scanning Backlight er, så virker ikke valgene logiske. Hva er forskjellen på Skann eller Høy for eksempel? Foto: Per Ervland
Denne modusen MÅ du aktivere, hvis du vil unngå hakking i bildet ved store panoreringer. Foto: Per Ervland
Ikke helt praktisk, men du kan altså få bildet i sort-hvitt. Foto: Per Ervland
Farger av. Foto: Per Ervland
Farger på. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland

Per dags dato må du altså nøye deg med å se på Youtube, surfe på vanlige nettsider, eller oppdatere Twitter-profilen din. Her mangler til og med Facebook, noe som er uvanlig på TV-er i dag. Det er riktignok mulig å laste ned flere applikasjoner om du endrer land i app-menyen, men det hjelper lite når innholdet er sperret for norske brukere. Per dags dato er det altså ikke så mye å skryte av her, men trøsten får være at både Sharp, Philips og Loewe (som alle bruker NetTV) skal bytte til LGs nett-TV-løsning. Det vil gi en merkbar bedring i utvalget.

Sharp lar deg forøvrig også surfe på vanlige nettsider. Det fungerer som en nødløsning, men navigeringen er fortsatt såpass tungvint at du skal være langt over middels interessert for å foretrekke den framfor å bruke en laptop eller et nettbrett i stua.

Konklusjon

Til tross for at vi har sutret litt over brukervennligheten, så kommer vi ikke utenom at TV-en gjør det bra på det som teller mest:

Bildekvaliteten er god jevnt over, og spesielt liker vi det matte panelet. Når TV-en i tillegg er slank og elegant bør det ikke være mye å bekymre seg over. Dette er etter vår oppfatning en TV som fint matcher Samsungs storselgende alternativer i samme prisklasse, og vi trekker den dermed opp til en femmer selv om det i denne klassen er mange gode alternativer. Vi tror rett og slett at dette kan bli en storselger for Sharp i Norge.

Synd da, at ikke Sharp legger ved 3D-briller. For deg med en stor familie eller mange venner vil derfor LGs og Philips passive løsninger også være verdt en titt på grunn av de langt billigere 3D-brillene.

Testresultat

Sharp LC-46LE831S

Slank og elegant, godt bilde, godt utstyrt med alt du trenger av innganger og utganger. God på 3D. Svært mange innstillingsmuligheter. Timeshift/Pausefunksjon via USB.

Innstillingsmenyene burde vært mer logiske. Aktive 3D-briller følger IKKE med i esken.

Se alle våre tester