<b>Illustrasjonsfoto:</b> Shabby chic er ikke den store trenden lenger, men liker du den fortsatt, beholder du den selvsagt.  Foto: Jimmy Schönning /Åhlens
Illustrasjonsfoto: Shabby chic er ikke den store trenden lenger, men liker du den fortsatt, beholder du den selvsagt. Foto: Jimmy Schönning /ÅhlensVis mer

Shabby chic er på vei ut

Det er ikke lenger den romantiske nostalgien som gjelder. Se hva som overtar.

Hvilke assosiasjoner får du når du hører ordene "shabby chic"? Tenker du kanskje på duse farger, rosemønstre, "slitte" kommoder og pusete ulltepper?

Den såkalte shabby chic-stilen gjorde sitt inntog en gang på begynnelsen av 2000-tallet, og ble en kjempehit fra omtrent 2005 og utover. Shabby chic-butikkene poppet opp over hele landet, og duftlys og blondeputer solgte som hakka møkk.

Hadde vi det virkelig sånn?
Bli med på en reise tilbake til 80- og 90-tallets interiører

Shabby, men dyrt

Shabby chic-interiør

Hva synes du om shabby chic-stilen? (Avsluttet)
Vekk med den, har aldri likt den(41%)
Jeg elsker den fortsatt(33%)
Bryr meg ikke om interiørstil, bare sofaen er god å ligge i(15%)
Likte den før, men er lei nå(11%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Shabby chic er absolutt ingen maskulin interiørstil, så det finnes nok en og annen mann der ute som puster lettet ut når det nå rapporteres om at shabby chic-stilen endelig er
på vei ut. Og det gikk over en del støvleskaft når stilen, som opprinnelig dreide seg om å gjenbruke gamle møbler ved å gi dem et nytt malingsstrøk eller eventuelt pusset dem litt så de så passe respektable ut, utviklet seg til å bli en trend der folk betalte det hvite ut av øyet for møbler som var nye, men laget slik at de så gamle og slitte ut. Det gikk såpass langt at en interiørbutikk i Bærum skulle ha 2.400 kr for en stubbe.

Men nå er vi lei av romantisk nostalgi, skal vi tro IMM Cologne, som arrangerer en stor messe for møbelbransjen i Køln hver januar. Det tyske selskapet har analysert interiørmarkedet, og kommet med sine spådommer for 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Shabby chic er på vei ut, ifølge trendanalytiker Lisbeth Larsen. Foto: Elisabeth Dalseg
Shabby chic er på vei ut, ifølge trendanalytiker Lisbeth Larsen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


- Helt ut

- Shabby chic er definitivt på vei ut, sier trendanalytiker og fargesjef i Jotun, Lisbeth Larsen.

- Likevel er det sånn at en stil blir ikke helt borte så lenge mange mennesker aksepterer og liker den. Men den delen av shabby chic der du kjøper noe nytt som skal se ut som om det er gammelt, er over. Hvis du bruker masse penger på et nytt bord med flassete maling, da er du helt ut.

- Det som fortsatt er i tiden er å ta vare på de gamle tingene du har. Har du et fint gammelt bord med en historie, så fikser du det så det ser strøkent ut. Det er miksing som er trenden. Du har det kule bordet fra bestemor eller loppemarked, men rundt står seks fine designstoler, sier Larsen.

Disse to skapene skjuler kjøkkenutstyret, og kan plasseres frittstående. Dermed er de supre for stuer med åpen kjøkkenløsning. Mørkt tre er forøvrig en sterk trend i 2011. Foto: Warendorf
Disse to skapene skjuler kjøkkenutstyret, og kan plasseres frittstående. Dermed er de supre for stuer med åpen kjøkkenløsning. Mørkt tre er forøvrig en sterk trend i 2011. Foto: Warendorf Vis mer


Naturmaterialer og håndverk

IMM Colognes trendanalyse av 2011 hevder at vi fremover gjerne interiør laget av naturlige materialer. Mørkt tre kombinert med glass og rustfritt stål vil bli populært, og vi vil fortsatt like konseptet der vi lager mat, spiser og sosialiserer i samme rom. Altså vil åpen kjøkkenløsning fortsatt være tingen. Det gjør forøvrig at frittstående møbler skal være fine å se på fra alle kanter.

Spisebord skal fortsatt helst være rektangulære, og spisestolene skal være praktiske i den forstand at de er gode å sitte på i timer i strekk. Badet skal fungere som vårt private spa, og bad og soverom skal ligge i nær tilknytning, og gjerne fremstå som ett rom. En dæsj shabby chic er fortsatt lov, men det beskrives da som bestemoraktige stoppede møbler og heklede tepper.

- Håndverksting er fortsatt populært. Det å lage noe selv er veldig i tiden. På Kvist, en interiørbutikk i Oslo, har de noe jeg kaller et koserør, et stort strikket ullteppe sydd som et rør. Der er det plass til både deg og kjæresten inni. Det er typisk for den nye trenden, sier Larsen.

- Og et slikt koserør kan man sikkert klare å strikke selv?

- Ja, absolutt.

Høyteknologi

IMM Cologne mener dessuten at vi vil begynne å bruke farget lyssetting for å skape stemninger, og gjerne med LED-lys. Å lyssette kjøkkenet og også møbler som skap og skjenker er trenden. En annen høyteknologisk trend er at vi vil ha mer av det som kalles nanobehandlede materialer. Dette dreier seg for eksempel om tekstiler som er behandlet slik at alt av væske preller av. Praktisk dersom du går for en trend som holder seg - moderne sofaer og stoler i hvitt.

Les også: Slik vil du lyssette i fremtiden