Sett nye møbler til lufting

Da unngår du kontakt med formaldehydgasser.

Nye møbler bør ikke settes rett inn i boligen. Foto: Bolia
Nye møbler bør ikke settes rett inn i boligen. Foto: Bolia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes uskrevne "regler" for hvordan nye ting skal behandles. Hvis du kjøper nytt sengetøy, nye håndklær eller nytt servise gir du dem en runde i vaskemaskin og oppvaskmaskin før du tar dem i bruk. I hvert fall vet de fleste av oss at det kan være smart.

Men hva når du kjøper en ny bokhylle, eller et nytt nattbord? Setter du det bare på plass og ferdig med det?

Det er ikke særlig lurt, skal vi tro Forbrugerkemi.dk, et dansk nettsted som drives av det offentlig finansierte Informationscenter for Miljø & Sundhet.

Inneholder farlig gass

Nye møbler inneholder ofte formaldehyd, som kan være kreftfremkallende i store konsentrasjoner, skriver Politiken.dk. Det er særlig møbler laget av limte treprodukter som sponplater og finér som inneholder stoffet, men gassen kan også komme fra lakk og maling.

- Boligen bør luftes annenhver time

Selv om det skal store konsentrasjoner til før formaldehyd er kreftfremkallende, vil mindre mengder kunne påvirke helsen vår. Det merkes ved at slimhinnene blir irriterte. Vi oppfatter det som at det stikker litt i nesa, eller at det svir litt i øynene.

Les også: Derfor bør alle tenke inneklima

Sett møblene til lufting

For å unngå å bli utsatt for formaldehydgassen bør du sette nye møbler til lufting ute før du tar dem inn i boligen. Da får de "gasset av seg", og du reduserer eksponeringen for den farlige gassen. Hvor lenge de bør luftes er vanskelig å si, men 3-4 timer burde være minimum skal luftingen ha noen effekt. Husk å ta av emballasjen før lufting.

Alternativt velger du svanemerkede produkter som for eksempel møbler fra Norrgavel eller Håg, Svane-madrasser, eller kjøkkeninnredning fra Norema eller Sigdal. Se en full oversikt over svanemerkede produkter hos Ecolabel.no.

Astmatiker? Dette er støvsugeren du trenger

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!