Sett farge på hvitevarene

INTERIØR: Glem hvit plastikk og børstet stål. De hotteste hvitevarene setter farge på interiøret. Her er nyhetene - samt tips til hvordan du kan frekke opp dine hvitevarer for en billig penge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du ikke flere tusen kroner til et nytt kjøleskap, men noen gamle hvitevarer du kunne tenke deg å friske litt opp? Det er langt enklere enn en skulle tro - jobben er gjort på en helg.

Gjør det selv!

Emaljerte hvitevarer
Emaljerte hvitevarer er de aller enkleste å gi en bli-ny-dag. Det eneste du trenger er et ekstra godt rengjøringsmiddel, en grunning beregnet på metall - og bengalakk - eller annen maling som fester. Du kan eventuelt også prøve deg på billakk - gjerne på boks, men husk at når du spraylakkerer er det ikke alltid bare det du skal lakkere som får farge...

Slik gjør du:

 • Rengjør alle flater som skal males.
 • Er det løs maling eller tilløp til rust - børst over med en stålbørste.
 • Børst bort alt løst støv.
 • Grunn alle flater med en spesialgrunning, beregnet på metall. Sørg for å sjekke med forhandler at den tåler varme, dersom du skal male komfyr eller oppvaskmaskin.
 • Mal to strøk med bengalakk, eller annen emaljelakk - eller spraymal.
 • La deg inspirere av de vakre SMEG-skapene, og lek med ditt eksisterende kjøleskap mens du sparer til originalen.
  La deg inspirere av de vakre SMEG-skapene, og lek med ditt eksisterende kjøleskap mens du sparer til originalen. Vis mer


  NB! For penest mulig resultat: sørg for at det er helt tørt og støvfritt før du begynner å male.

  Hvitevarer i plastikk
  Også plastikk kan males, selv om resultatet ikke blir like pent som om du maler på emaljerte hvitevarer. Du trenger et sterkt rengjøringsmiddel, slipepapir, grunning for plast - samt spesialmaling som skal tåle fukt.

  Slik gjør du:

 • Rengjør alle flater som skal males.
 • Puss over med et fint sandpapir, da får malingen bedre feste
 • Grunn med oljebasert heftgrunn.
 • Mal to strøk i ønsket farge - eller spraymal.
 • NB! For penest mulig resultat: sørg for at det er helt tørt og støvfritt før du begynner å male.

  Hvitevarer i børstet stål
  Lei av American Psycho-inspirerte kjøkken? Hvitevarer i børstet stål kan også males med emaljelakk, som beskrevet over. Et annet, og kanskje enklere tips, er å bruke farget kontaktpapir. NB! Dette fungerer ikke på hvitevarer som blir varme, men er en grei måte å sette farge på et frittstående kjøleskap.

  Slik gjør du:

 • Vask flatene som skal dekkes med kontaktpapir med et ekstra godt rengjøringsmiddel, slik at det ikke er noe fett igjen.
 • Lim på kontaktpapiret. Et tips til en vellykket påføring er å legge papiret på flaten før du løsner beskyttelses-papiret, få noen til å holde det fast, mens du forsiktig tar det av i det ene hjørnet - og så jobbe deg sakte fra hjørnet og innover mot midten. Pass godt på at du ikke får luftlommer.
 • Ny oppvaskmaskin som matcher ditt gamle Smeg-kjøleskap?
  Ny oppvaskmaskin som matcher ditt gamle Smeg-kjøleskap? Vis mer


  Kjøp det

  Har du mer penger enn tid, finnes det selvsagt en rekke fargerike produkter på markedet. Vår soleklare favoritt i en årrekke, Smeg, fås i en rekke farger - og fargekombinasjoner - blant annet med det italienske eller britiske flagg!

  Nytt av året er en oppvaskmaskin, som matcher de glade retro-kjøleskapene. Oppvaskmaskinenes mål passer inn i de fleste kjøkkenløsninger - men den buede døren og håndtaket vil nok stikke litt ut om du har standard Ikea-kjøkken. Oppvaskmaskinen er 60 cm bred, og 60 cm dyp i hjørnene - mens den på det ytterste punktet på døren stikker 64 cm ut i rommet, og håndtaket er enda 4 cm dypere. Den er, ifølge produsenten, ekstremt stillegående - og trippel-A-merket.

  Oppvaskmaskinen koster 15.490 (veil.) og de fargerike kjøleskapene koster fra 18.190 til 24.190 kroner, avhengig av hvilken modell du velger.

  Vår søsterpublikasjon dingz.no har også omtalt Electrolux' nye WoW-serie av hvitevarer: War on White. Dekket av skinn, med psykedeliske mønster - eller hva med en naken mannerygg?

  Les mer, og se flere bilder av årets cooleste kjøleskap her.

  Elektrolux går til kamp mot de kjedelige, hvite, hvitevarene.
  Elektrolux går til kamp mot de kjedelige, hvite, hvitevarene. Vis mer

  Alle foto: Produsentene.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!