Sett farge på huset ditt

Du må tenke deg godt om før du velger farge til huset ditt. Det er en stor jobb, det er ikke bare deg som skal se på det - og, ikke minst, er det dyrt å måtte gjøre jobben om igjen.

Publisert
Sist oppdatert

Før du velger farge

Har du nytt hus, eller vil du skifte farge på boligen? Det lønner seg å tenke godt igjennom hvilken farge du vil ha, før du løper i butikken. Det er både dyrt - og kjedelig å måtte gjøre jobben om igjen, fordi fargen ikke passer.

Hvilken farge ønsker du?


Det første spørsmålet du bør stille deg, er hvilken farge du ønsker å male huset i. Les så gjennom punktene under med denne fargen eller nyansen i mente, og kjenn på om du fortsatt ønsker denne fargen, eller om det er smartere å velge en annen. (Dette gjelder for eksempel punktet om vedlikehold.)

Se deg rundt

Foto: Ifi.no
Foto: Ifi.no Vis merSelv om du ønsker deg et sjokkrosa eller knallturkis hus, er det ikke sikkert det passer inn der du bor. Fargen må gjerne tilpasses husets stil, og perioden det er fra - og det er ofte greit å velge en farge som harmonerer med de andre husene i nabolaget.

Det kan også være en fordel å prate med naboen, dersom du ønsker å male huset i en veldig spesiell farge. Husk at han også må leve med ditt valg av husmaling. I de mest ekstreme tilfellene har oppsiktsvekkende fargevalg på husmaling ført til langvarige nabokonflikter, og endt opp som en del av en rettssak. Dette kan bli kostbart!

Kan du selv velge farge?

Dette sier loven om fargevalg

Kommunen skal se til at ethvert arbeid som omfattes av loven, blir planlagt og utført slik at det etter kommunens skjønn tilfredsstiller rimelige skjønnhetshensyn både i seg selv og i forhold til omgivelsene. Tiltak etter denne lov skal ha en god estetisk utforming i samsvar med tiltakets funksjon og med respekt for naturgitt og bygde omgivelser. Skjemmende farger er ikke tillatt og kan kreves endret. Kommunen kan utarbeide retningslinjer for estetisk utforming av tiltak etter loven.

Plan- og bygningsloven § 74Noen som bor i rekkehus eller ulike former for borettslag kan ikke selv velge hvilken farge de vil ha på huset. Sjekk om du er kontraktsbundet til å male eller beise huset i en spesiell nyanse før du investerer i litervis med maling.

Bor du i en flermannsbolig kan det uansett være smart å sjekke med naboene. Det finnes selvsagt hederlige unntak - men det ser stort sett best ut når de ulike enhetene har snakket sammen om malingen. Det betyr ikke at alle må male samtidig. Eller at alle må male i samme farge - men at man maler i farger som harmonerer med hverandre, slik at ikke alle som ser huset tenker: Disse naboene har kranglet.

Hva vil du fremheve og hva vil du skjule?

Hvite hus synes godt i terrenget, og detaljer som søyler kommer til sin rett. Foto: Ifi.no Foto: IFI
Hvite hus synes godt i terrenget, og detaljer som søyler kommer til sin rett. Foto: Ifi.no Foto: IFI Vis mer


Som hovedregel: Lyse farger synes best, og mørke farger skjuler. Dette er fordi lyse farger reflekterer sol- og dagslys best.

Hvitt eller lyse farger brukes gjerne for å fremheve fine gamle hus, eller detaljer. Detaljer som hushjørner, karnapp, tilbygg et cetera synes ikke så godt dersom du maler huset i en mørk farge.

Ønsker du at huset skal gli best mulig inn i terrenget, bør du velge en naturlig farge: Grønn, brun eller naturbeis. NB! Dersom huset ligger midt i et boligfelt der alle andre hus er røde, vil huset selvfølgelig gli mest inn i terrenget dersom det også males rødt.

Hvor glad er du i vedlikehold?

Mørke hus glir inn i terrenget. Frode Larsen/ifi.no
 Foto: Frode Larsen/ifi.no
Mørke hus glir inn i terrenget. Frode Larsen/ifi.no
Foto: Frode Larsen/ifi.no Vis mer


Det kan være verdt å merke seg at mørke farger suger opp sollyset, og at veggene blir varmet opp. Mørke hus må derfor gjerne males litt oftere enn lyse.

Lyse hus kan lett se skitne ut, men vi anbefaler alle å vaske huset en gang i året uansett, for å holde sopp og alger borte.

Les også: Såpevask redder fasaden

Skal alt males i samme farge?

Detaljer som lister kan være med på å understreke husets form. Foto: ifi.no
Detaljer som lister kan være med på å understreke husets form. Foto: ifi.no Vis merDetaljer som lister eller sprosser er med på å fremheve husets form, og du bør også tenke igjennom hvilken farge du velger på disse.

Velger du samme farge vil huset fremstå som en veldig tydelig enhet, men kan også lett oppfattes som en stor kloss.

Velger du ton-i-ton farger, blir ikke overgangene så tydelige, for eksempel mellom vegg og vindu.

Mal fargeprøvene. Disse er nok litt i mest beskjedne laget. Foto: Frode Larsen/ifi.no
 Foto: Frode Larsen/ifi.no
Mal fargeprøvene. Disse er nok litt i mest beskjedne laget. Foto: Frode Larsen/ifi.no
Foto: Frode Larsen/ifi.no Vis mer

Velger du kontrastfarger, fremhever detaljene formen på huset og de ulike elementene. Dette er ikke udelt positivt - i verste fall kan huset fremstå som oppstykket, rotete og ubalansert.Fargeprøve:

Har du funnet en farge som ser fin ut på et bilde? Husk at bildekvaliteten i blader, på fotografier - eller på dataskjermen ikke nødvendigvis gjengir korrekte farger.

Det samme gjelder størrelser. Den fargen som ser diskret ut på et lite frimerke, ja til og med på et A4-ark, kan virke voldsom når den blir strøket ut over en hel husvegg. Å male fargeprøver anbefales, og den beste testen gjør du rett på husveggen, over en stor flate; minst 1x1 meter.

For å slippe turen til malingsforretningen flere ganger kan det lønne seg å kjøpe to eller tre nyanser samtidig, og teste disse ut. Dersom du planlegger å male detaljer i en annen farge, bør du også prøve ut denne samtidig, slik at du får se dem opp mot hverandre.

Natur og årstider

Foto: Ifi.no
Foto: Ifi.no Vis mer


Du bør også tenke på hvilket klima det er der du bor. For eksempel: Er det sommer nesten hele året, og grønt, vil de fleste nyanser av hvitt se greit ut. Er det mye snø, vil hvitmaling med mye gult i seg fort se skittengult ut - og en hvitmaling som heller mot det grå/blå vil se langt bedre ut.

Er det mye sterke farger i hagen? Har du prydbusker eller trær som står tett opptil huset og du ikke har tenkt å - et lyselilla hus kan se pent ut fra noen vinkler, men mot blodbøkhekken mot veien fremstår det som ekstremt grelt.

Ignorer trender og moter

Glem motefarger, trender og andre kortsiktige impulser. Du skal leve med fargen i noen år,

- eventuelt skal neste eier forestille seg å kunne leve med malingsfargen i noen år.
Du skal imidlertid ikke forkaste en farge, bare fordi den er på moten, dersom dette er en farge du liker, og som passer godt.

De hvite detaljene synes godt, mens listene som er malt i en mørkere grønnfarge enn selve huset forsvinner nesten. Foto: ifi.no Foto: ifi.no
De hvite detaljene synes godt, mens listene som er malt i en mørkere grønnfarge enn selve huset forsvinner nesten. Foto: ifi.no Foto: ifi.no Vis mer


Skal du selge?

Bruk husmalingen til din fordel, slik du nå har lært: Fremhev fine former og detaljer med lys maling. Skjul rare tilbygg og detaljer med mørke farger. Og velg nøytrale farger som ikke støter noen.

Et lyserosa trehus er ikke så lett å selge som et klassisk hvitt, rødt eller grønt. I hvert fall ikke dersom det står i et klassisk boligområde der alle andre hus er bonderøde, grønne eller gule. Dersom det står i et nabolag der de andre husene har pastellfarger, og det glir inn i omgivelsene, vil det nok ikke ha så mye å si. Men en tommelfingerregel er at det er smart å velge nøytrale og tradisjonelle farger dersom du tenker på å selge boligen din.

Nyttig på nett

En rekke nettsteder lar deg teste ut malingsfargene deres virtuelt. Noen lar deg laste opp egne bilder, mens hos andre kan du velge mellom bilder av ulike hus som du så kan fargesette med malingsprodusentens fargekart.

Prøv for eksempel:
Nordsjö
Jotun


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer