Sett din egen takst

Regjeringens forslag til ny energilov innebærer at du selv skal bestemme om huset ditt er miljøvennlig eller ikke, skriver Aftenposten.

Publisert
Sist oppdatert

Når vi nå vet at dette vil være en viktig del av taksten, er dette så godt som å be boligeiere om å sette sin egen takst.

Boliger skal energimerkes

Ifølge Aftenposten skal det ikke stilles noen krav til kompetanse eller dokumentasjon.

- Det er like dumt som at moderne biler skal designes av dem som skal kjøre dem. Byggherrer har ikke kompetanse til å energimerke egne bygg, og faren er stor for at en selger vil si at et hus er mer energieffektivt enn det virkelig er, sier seniorforsker Tor Helge Dokka ved SINTEF Byggforsk til Aftenposten.

Boliger skal energimerkes, akkurat som hvitevarer. <i>Illustrasjonsfoto: Tory Byrne</i>
Boliger skal energimerkes, akkurat som hvitevarer. Illustrasjonsfoto: Tory Byrne Vis mer


Les om Stockholms miljøbydel

Motiverende faktor

Dokka tror likevel at energimerkeordningen kan ha en positiv effekt, ved å motivere til miljøvennlige nybygg eller oppussing.

Forsker Elin Lerum Boasson ved Fridtjof Nansens Institutt mener regjeringens forslag bryter med EUs bygningsenergidirektiv. Dette direktivet sier nemlig at uavhengige eksperter skal energimerke bygninger.

Slik slipper du strømregning

Fare for juks

Byggenæringens Landsforening (BNL) slutter seg til kritikken.

- Opplegget med at man selv skal fylle ut et egenmeldingsskjema gjør at hvem som helst kan få et godt energimerke på huset sitt. Det er fare for juks, og det vil svekke troverdigheten til hele ordningen, sier BNL-direktør Audun Lågøyr til avisen.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer