Ser vinduene dine slik ut?

Da er de kanskje modne for utskifting.

<b>LUFT UT:</b> Bruker du innsiden av vinduene dine som tegnebrett? Da bør du lufte litt oftere. Foto: Colourbox.com
LUFT UT: Bruker du innsiden av vinduene dine som tegnebrett? Da bør du lufte litt oftere. Foto: Colourbox.comVis mer

Litt vann på innsiden av stuevinduet har vel aldri skadet noen. Men hvis vinduene dine dugger hele vinteren gjennom, uten at du helt vet hvorfor, er det et tegn på at noe bør gjøres.

Som regel vil god ventilasjon løse problemet, som definitivt er mer irriterende enn skadelig, men det kan også tyde på dårlig isolering eller utettheter i vinduene dine.

LES OGSÅ: Derfor skal du ikke stenge ventilene dine nå

- Ikke nødvendigvis et dårlig tegn

KONDENS: Eyvind Fredriksen i SINTEF Byggforsk sier at vedvarende kondens på innsiden av vinduet kan bety at de er dårlig isolerte. Foto: SINTEF BYGGFORSK
KONDENS: Eyvind Fredriksen i SINTEF Byggforsk sier at vedvarende kondens på innsiden av vinduet kan bety at de er dårlig isolerte. Foto: SINTEF BYGGFORSK Vis mer


I naturfagstimen lærte du sikkert at all luft inneholder en viss mengde vann. Jo varmere luften er, jo mer vanndamp kan den holde.

Når det er kaldt ute, betyr det også at innsiden av vinduene har lavere temperatur. Da vil den varme luften trekke mot vinduene og kjøles ned. Dermed klarer ikke luften å holde på like mye vanndamp, og det overflødige vannet vil kondensere på glassoverflaten.

Hvis du selv har gleden av å oppleve termodynamikkens lover i sving hver vinterkveld eller -morgen, trenger du ikke å bli hysterisk av den grunn.

- Kondens på innsiden av vinduene trenger ikke å være et dårlig tegn, sier Eyvind Fredriksen, forskningsleder ved SINTEF Byggforsk.

- Mest sannsynlig er det et tegn på at du har eldre vinduer, eller rett og slett for høy luftfuktighet – som et resultat av dusjing, klestørk, matlaging, svetting og pusting.

LES OGSÅ: Slik unngår du at det dugger inne

Plagsomt for luftveiene

Luftfuktigheten er enkel å få ned. Da bør du prøve å koke med grytelokkene på, redusere innendørs klestørking, eller rett og slett åpne vinduer og ventiler for å slippe den tørre og kjølige vinterluften inn.

Det er bare positivt for inneklimaet.

- Høy luftfuktighet i seg selv kan jo være spesielt plagsomt for luftveiene, spesielt hvis du har astma eller andre pustebesvær, og det kan føre til mugg- og råteskader, sier Fredriksen, men beroliger:

UTSATT: Eldre vinduer kan være dårlig isolerte, og er derfor ekstra utsatt for kondensering.  Foto: BERIT B. NJARGA
UTSATT: Eldre vinduer kan være dårlig isolerte, og er derfor ekstra utsatt for kondensering. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


- Da skal det riktignok en del til.

Hvis ikke det nytter å lufte, så er det mulig at vinduene dine synger på siste verset.

- Hvis vinduene dine er dårlig isolerte, eller ikke helt tette, så blir jo glassoverflaten inne enda kjøligere, og de vil være spesielt utsatt for kondensering, sier Fredriksen og legger til:

- Det er ikke nødvendig å bytte dem ut, men bedre isolerte vinduer sparer jo energi og gir bedre komfort.

LES OGSÅ: Hold på varmen med nye vinduer

For gode vinduer

Sliter du derimot med kondensdannelse på utsiden av vinduet, kan det rett og slett bety at vinduet er for godt isolert.

- Nyere vinduer er ofte godt isolerte, slik at de ikke lekker like mye varme. Det betyr at du har en høyere overflatetemperatur enn vanlig på innsiden, men lavere på utsiden, sier Fredriksen og fortsetter:

- Da kan det fort oppstå kondens, som kan fryse til is, på utsiden av vinduet. Det kan være irriterende for eksempel hvis man spiser frokost, og vil nyte utsikten.

LES OGSÅ: Tre enkle råd som reduserer vedlikeholdskostnadene