Ser plenen din slik ut?

Det kan det være flere grunner til.

<b>TRISTE SAKER:</b> Ser plenen slik ut, er det likevel ikke gitt at mer vanning er løsningen. Foto: ALL OVER PRESS
TRISTE SAKER: Ser plenen slik ut, er det likevel ikke gitt at mer vanning er løsningen. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommer og grønne plener hører sammen. Men ofte ser plenen stedvis mer ut som en gulbrun åker enn enn grønn matte. Og vil du ikke ta steget helt ut, og legge plen du aldri må stelle, vil du vel helst gjøre noe med flekkene.

Hva er årsaken?

Brune flekker skyldes ikke nødvendigvis at plenen har tørket ut. Kanskje heller tvert om. Her er noen av synderne:

  • Har du hund? Det kan være at din beste venn har fått seg noen faste favorittområder for urinering. I små mengder kan urin virke som gjødsel, men blir det for mye på et lite område, kan plantene rett og slett få overdose.

    For å unngå dette problemet, bør du kanskje rett og slett gå oftere tur med bikkja utenfor hagen.

  • Isbrann? Tidlig på året plenen være brun over større områder. Dette er ikke uvanlig, og kan skyldes at vann har blitt stående på plenen. Både isbrann eller druknede gressrøtter kan gi brun plen.

    Gjentar problemet seg ofte, kan du for eksempel se om du kan drenere plenen bedre, og sørge for at det ikke legger seg vanndammer i fordypninger og ujevnheter. Slik legger du plen selv.

  • Larver, og andre skadedyr? Larver kan faktisk også føre til at plenen ryker. Oldenborrer er biller som har larver som eter planterøtter, og de kan medføre gulnende plen om de slår seg til der. Ikke bare skader larvene plenen, men også dyr som jakter på larvene fører med seg skader. Både fugler og grevlinger jakter gjerne på disse larvene.

    Mer om larver i plenen fra Bioforsk, med råd om hvordan du kan bli kvitt problemet.

Bøte på skadene

Er det mindre områder som er skadd, og det ikke er larver som har skylden, trenger du ikke gjøre større inngrep.

For små flekker graver du opp fem-ti centimeter av jorden der gresset er vissent. Fyll hullet med ny jord, og så nytt gress før du vanner.

Er det vinterskader du skal få bukt med, bør du starte med å rake bort det visne gresset, og fjerne mose. Deretter har plenen godt av å bli luftet, det vil si at røttene får mer luft. Bruk en spesialmaskin om du har tilgang til det, eller ta frem et greip som du stikker cirka ti centimeter ned i bakken med jevne mellomrom (15-20 centimeter).

Følg opp med toppdressing. Altså at du tilfører plenen et tynt lag gjødslet torv eller sandblandet jord. Så til med nye frø, og vann plenen.

Les også: Guide til fin gressplen hele sommeren

Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på Dinside, og trekkes opp igjen til glede for nye lesere.