Separasjonsangst?

Da er ikke dette toalettet for deg.

Slik ser de ut, separasjonstoalettene. Foto: Gizmodo.com
Slik ser de ut, separasjonstoalettene. Foto: Gizmodo.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens strømsparing er et relativt nytt fenomen i Norge, ordentlig sparket i gang av den store strømkrisen på begynnelsen av 2000-tallet, og aktualisert med vinterens høye strømpriser, har det lenge vært dagligdags i Europa.

Nå som vi nordboere har lært oss å spare strøm, retter nå kontinentet oppmerksomheten mot vannsparing. Ironisk nok er dette også aktuelt i Bergen, da der politikerne har forbudt bilvask fra og med i dag på grunn av vannmangel.

Og det er i vannsparingens ånd, at NoMix-toalettet, eller IngenBlanding- eller separasjonstoalett om du vil; har blitt skapt. Toalettet har et innebygget urinal, slik at urin havner et sted som krever lite vann å spyle ned, mens ekskrementer havner i den mer tradisjonelle skålen.

NoMix: Urinal og toalett i ett. Foto: Gizmodo.com
NoMix: Urinal og toalett i ett. Foto: Gizmodo.com Vis mer


Vann sparer du også med dette toalettet, der håndvasken er integrert.

Stort i Sverige

Ifølge livescience.com har toalettene slått an i vårt økovennlige naboland i øst, og også i spesielt økovennlige samfunn i Nord- og Sentraleuropa. Og nettavisen skriver videre at hele fire av fem brukere gir separasjonstoalettet tommelen opp. Dette er resultatet av en undersøkelse der 2.700 respondenter ble spurt om hva de synes om teknologien, designet, hygienen, lukten og ikke minst setekomforten.

Hva synes du? Er dette en god idé eller et skrekkeksempel på hvor tullete vi blir i jakten på miljøvennlige produkter. Stem til høyre, eller diskuter nederst i artikkelen.

Tanken bak NoMix-toalettet er at urinaler bruker mindre vann. Enda mindre vann enn man får ved å bruke spareknappen, dersom man har det. Men i stedet for å installere et separat urinal, har man slått sammen de to. For plassbesparende produkter er jo også i fokus, ettersom boligene blir mindre og mindre.

Ikke alt går som smurt

Hit eller miss?

Ville du kjøpt et slikt toalett? (Avsluttet)
Nei(79%) 2483
Ja(13%) 397
Vet ikke(9%) 269
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Selv om NoMix har slått an, er det ikke helt uproblematisk i bruk. Det skaper nemlig helt nye problemstillinger. For hvor skal kvinner gjøre av papiret? Skal det også trekkes ned, er det jo ikke noe poeng med urinalfunksjonen. Det har også blitt satt spørsmålstegn ved om spylefunksjonen i selve skålen er god nok, og at det er vanskeligere å rengjøre enn ordinære toaletter.

Men det kanskje største hinderet for halvparten av befolkningen er at menn må sitte ned, uansett hva de skal.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!