Sensommergave til filmnerder

Lyst til å se en ny film en kveld? Sirkel, filmen som fikk Bergen Internasjonale Filmfestivals (BIFF) publikumspris i fjor, ligger nå ute på nettet for fri nedlastning. Dette alene, er grunn nok for stående applaus - selv før bildene begynner å rulle over skjermen.

For en liten måned siden la produksjonsselskapet Yesbox Productions ut spillefilmen Sirkel på nett. Filmen er en nullbudsjetts spillefilm, regissert av debutant Aleksander Nordaas, og ble produsert i Bergen i 2004/2005. I tillegg til at filmen fikk BIFFs publikumspris, ble Nordaas tildelt pris for årets unge talent.

Det er kanskje ikke rart, da, at vi undret oss litt over hvorfor Yesbox har lagt ut filmen til gratis nedlasting.

- Sirkel var en nullbusjettfilm, og vi valgte å fortsette linjen, og la publikum se den gratis, sier Nordaas til DinSide.

Såvidt den unge regissøren vet, er det ingen andre som har lagt ut en norsk film på nett til gratis nedlasting, og teamet bak Sirkel synes også det var morsomt å være tidlig ute med dette.

- En finner jo ikke større publikum noe annet sted! Og det er jo artig for både oss som har jobbet med produksjon, samt for skuespillerne, å få vise seg frem.

Det var imidlertid ikke kun idealistiske årsaker som lå bak denne gratis gleden. - Fordi det var en nullbusjettfilm var det vanskelig å få satt den opp på kino, samt å få ut på DVD. Det ville dessverre rett og slett ikke vært lønnsomt.

Munn til munn-metoden

SIRKEL: Skal det være litt gratis spenning på en søndag? Foto: Sirkel.org Vis mer


Lønnsomt har det imidlertid vært å legge filmen ut til fri nedlasting. I løpet av den korte tiden Sirkel har ligget ute, har siden hatt over 50.000 treff, og omtrent 3.000 nedlastinger, ifølge regissøren.

- Vi har brukt mail til mail og munn til munn-metoden, samt noen strategisk plasserte annonser, sier Nordaas.

Nordaas har også fått flere henvendelser fra andre unge, aspirerende filmregissører som har blitt inspirert og oppmuntret av å se hvordan han har gjort det.

Aller mest lønnsomt har det nok imidlertid vært for Nordaas' videre karrière. Nå jobber han med å utvikle to nye spillefilmer, som begge har fått utviklingsstøtte.

- Det er litt surrealistisk å skrive med lønn, ler Nordaas.

Om filmen

Nå skal vi hverken røpe for mye, eller late som om vi har lyst på en karrière som filmanmeldere, men kort fortalt er Sirkel en film om hva en villig til å gjøre for å få innpass i en gjeng.

Harald flytter til Bergen for å studere. Etter kort tid, kommer han i kontakt med en vennegjeng som har en litt uvanlig spinn på "flasketuten peker på". Det blir både grøss og spenning, og litt romantikk når Harald blir kjent med June.

Filmens roller er stort sett besatt av unge og ukjente skuespillere, men vi slipper ikke unna Kristoffer Joner denne gangen heller - han er selvfølgelig også med i en liten rolle.

Sist, men ikke minst: Her kan du laste ned filmen!

Se mer film på nett

Vi har tidligere skrevet om vår favoritt Filmarkivet.no - som gjerne kjører kampanjer i ferietid.

Les mer:
Påskens billige filmer
Julens billigfilmer