<strong>BYTTE?</strong> Det koster å bytte ildsted, men besparelsen kommer i løpet av noen år, mener ekspertene. Foto: Colourbox.com
BYTTE? Det koster å bytte ildsted, men besparelsen kommer i løpet av noen år, mener ekspertene. Foto: Colourbox.com Vis mer

Senk fyringsutgiftene

Slik gjør du vedfyring billigere og bedre for omgivelsene.

Publisert
Sist oppdatert

Vedovner utgjør en viktig varmekilde i mange norske hjem, men ikke alle ovner er like gunstige i bruk. Årsaken er at de ikke utnytter varmen i veden maksimalt.

- Gamle ovner har bare en virkningsgrad på 40-50 prosent, altså forsvinner rundt halvparten av varmen ut skorsteinen. På nyere ovner ligger derimot virkningsgraden på rundt 75 prosent, forteller fagansvarlig Asbjørn Østnor i SINTEF NBL as.

Virkningsgraden på en tradisjonell peis er ifølge Enova enda lavere, nærmere bestemt et sted mellom 10-25 prosent.

Å skifte ut den gamle vedovnen med en nyere variant er ikke nødvendigvis billig, men det økonomiske bør man likevel ikke bekymre seg for, ifølge Østnor. Det tar nemlig ikke mange år å tjene inn utgiftene.

- De nye, rentbrennende ovnene vil bruke mye mindre ved, påpeker han.

Guide til de ulike ovnstypene

Bedre luft

Asbjørn Østnor, fagansvarlig i Sintef NBL As Foto: Sintef
Asbjørn Østnor, fagansvarlig i Sintef NBL As Foto: Sintef Vis mer


Selv om du syns den gode, gamle ovnen varmer godt nok, er det nettopp det høye vedforbruket som gir en pekepinn på at du trenger ny ovn. Dessuten spiller det inn hvor gammel ovnen er.

- Alle ovner solgt etter juli 1997 skal oppfylle spesielle krav om partikkelutslipp, så alle som har eldre ovner enn dette burde byttet for lengst, er beskjeden fra Østnor; som legger til at de aller verste ovnene er de med kort oppholdstid fra brennkammer til skorstein. Dette gjelder særlig ovner fra 60- og 70-tallet.

I tillegg til dårlig utnyttelse av veden, forurenser gamle vedovner langt mer enn de nye, rentbrennende ovnene.

- Nye ovner slipper ut mye mindre partikler. Jo mer sentralt man bor, jo viktigere er det å bytte ovn for å bedre luftkvaliteten, og en del større byer gir tilskudd til dette, forteller Østnor.

Dette gjelder blant annet Oslo, men også andre kommuner tilbyr tilsvarende støtteordninger. Derfor er det lurt å sjekke hjemmesidene til din kommune for informasjon om denne typen tilskudd, før du går til innkjøp av ny ovn.

Test: De ni beste vedovnene

Mest mulig flammer

Å bytte ovn kan dessuten ha en annen begrunnelse, nemlig ønsket om en mer trendy varmekilde som passer til interiøret rundt.

- Folk er opptatt av at ovnen skal skli inn i de øvrige omgivelsene, og har man et moderne hjem ønsker man en moderne ovn. Spesielt populære for tiden er ovner med mye glass, gjerne på flere sider, der man kan se mest mulig ild, forteller markedsansvarlig i Varmefag, Nina Melhus Nordby.

I tillegg er det stor etterspørsel etter ovner som holder lenge på varmen.

- Stadig flere etterspør klebersteinsovner, der varmen blir sittende igjen i steinen, eller stålovner med varmelagringsmagasin, som gir samme funksjon, forteller Melhus Nordby.

Hva er billigst av koks, ved og pellets?

Gjør jobben riktig

Tips ved bytte av ovn:

  • Sjekk at gulvkonstruksjonen tåler ovnens vekt.
  • Har du en gammel skorstein, kan det være lurt å få en fagmann til å sjekke pipen.
  • Ikke velg en for stor ovn. Da ender du ofte opp med å fyre med lav effekt, noe som skaper soting.
  • Innhent tilbud fra flere leverandører, og sjekk ovnens virkningsgrad selv om du er mest opptatt av design.
  • Toppmontert røykutløp anbefales fordi det avgir mer varme til rommet enn ved sideutløp, slik at virkningsgraden blir høyere.


Kilde: Enova


Ved montering av ny ovn er det spesielt to ting man skal passe på: å gjøre det riktig, og å melde inn den nymonterte ovnen til Feiervesenet for kontroll. Hver enkelt vedovn må monteres i henhold til ovnens godkjente bruksanvisning.

- Vi står for produktgodkjenning av bortimot samtlige vedovner på markedet, og har monteringsinformasjon tilgjengelig på våre nettsider, forteller Østnor.

Vel installert bør man passe på å fyre med ved som er tørr, ettersom dette sikrer god forbrenning.

- All fukt krever mye energi for å omdannes til vanndamp, og reduserer virkningsgraden for veden, understreker Østnor.

Ulike vedtyper har forskjellig energiinnhold, og Østnor anbefaler tyngre tresorter som bjørk og eik, som gir mer energi ut fra volum på grunn av større egenvekt.

Men bjørkeved er ikke best: Se tresortene som gir mest varme

Å fyre med nok trekk er også viktig, for lite trekk fører ifølge Enova til at brennbare gasser slipper ut sammen med røyken. Dermed får man dårligere utnyttelse av veden, mer forurensning og det dannes sot og tjærestoffer som kan gi pipebrann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer