I kveld kan du se norsk fotball i 3D. Foto: Canal Digital/3D-briller
I kveld kan du se norsk fotball i 3D. Foto: Canal Digital/3D-briller Vis mer

Sendte landskampen i 3D!

Tirsdag kveld 20:15 vistes endelig en norsk 3D-produksjon på TV.

Publisert
Sist oppdatert

Nesten alle TV-er som selges fra mellomklassen og oppover er i dag 3D-klare. Men med mindre du har kjøpt deg en Blu-ray spiller med 3D-funksjon, eller spiller konsollspill, har det hittil vært svært lite innhold å se på.

Når det norske fotballandslaget løp ut på Ullevaal-gresset for å møte Kypros i EM-kvalifiseringens siste kamp tirsdag kveld, var det derfor duket for et historisk tv-øyeblikk:

Som den første tv-produksjon her til lands, skulle kampen også vises i 3D.

Det er imidlertid ikke første gang norske TV-seere kan se fotball i 3D. DinSide var med under innspillingen av ViaSats første 3D-sending, en samnordisk produksjon: Slik forvandlet ViaSat Ståle Solbakken til 3D.

3D og sport er en god match

- Det er gøy at vi får være først med en 3D-produksjon i Norge. Dette er en bekreftelse på at vi holder følge med utviklingen og en illustrasjon på at vi er oppegående og skodd til å møte fremtiden. Den videre utviklingen på dette området vil gå fort, og da er det viktig å ligge i front, skrøt Bjørn Taalesen, sportssjef i TV 2 i en pressemelding tidligere denne uka.

Og at bransjen var spent er det ingen tvil om. Tirsdag har det nemlig blitt arrangert et 3D-seminar i lokalene til Norges Fotballforbund, der 3D-utviklingen har vært hovedtemaet.

Canal Digital lanserer 3DTV

Kan du se kampen i 3D?

3D-sendingen var kun tilgjengelig for Canal Digitals kunder - både på parabol og kabel, og kampen ble sendt på en kanal som har fått navnet TV 2 3D.

Parabolkunder finner den på kanalplass 169, mens kabelkunder vil ha den på kanalplass 93.

I tillegg var det nødvendig å ha selskapets HD-dekoder, en 3D-klar tv og tilhørende 3D-briller.

3D-teknikken bak

I tillegg til action-filmer (tenk Avatar), er sport en god arena å vise 3D-på, fordi den økte dybden i bildet øker følelsen av å være tilstede.

3D-produksjonen er det OB-Team som står bak, som produserte hele sendingen sammen med en stab fra TV2.

Totalt var det fem egne 3D-kameraer på Ullevaal stadion som kunne levere 3D-bildene, og på TV-en din var det 3D-valget Side-by-side du skulle aktivere.

Side-by-side-teknologien er altså dagens 3D-TV-standard, og setter i praksis sammen høyre og venstre bilde i en HD-ramme med 1080i-oppløsning. I praksis blir imidlertid oppløsningen redusert til 960i/1080i, noe som er litt uheldig for de mest fanatiske TV-ekspertene. Trøsten er imidlertid at Side-by-side-teknologien også fungerer på dagens HD-dekodere, så her er det bare å benke seg foran TV-en med popcorn og noe godt i glasset og nyte 3D-bildene.

Les også: DinSides 3DTV-guide

Se nøye på offside-reprisene!

Kampen tirsdag ble selvsagt også sendt i vanlig 2D, men i tillegg måtte OB-Team også ha to ekstra kameraer per 3D-bilde: Et til høyre og venstre produksjon, for å fange 3D-effekten i kampen.

Det er riktignok et lite unntak, og det gjelder når dommeren blåser for offside: Akkurat i disse scenene vil nemlig TV-produksjonen til OB-Team bytte til vanlige 2D-bilder. Så fulgte du nøye med under kampen kunne du se hvordan overgangen gikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer