Sendte landskampen i 3D!

Tirsdag kveld 20:15 vistes endelig en norsk 3D-produksjon på TV.

I kveld kan du se norsk fotball i 3D. Foto: Canal Digital/3D-briller
I kveld kan du se norsk fotball i 3D. Foto: Canal Digital/3D-briller Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten alle TV-er som selges fra mellomklassen og oppover er i dag 3D-klare. Men med mindre du har kjøpt deg en Blu-ray spiller med 3D-funksjon, eller spiller konsollspill, har det hittil vært svært lite innhold å se på.

Når det norske fotballandslaget løp ut på Ullevaal-gresset for å møte Kypros i EM-kvalifiseringens siste kamp tirsdag kveld, var det derfor duket for et historisk tv-øyeblikk:

Som den første tv-produksjon her til lands, skulle kampen også vises i 3D.

Det er imidlertid ikke første gang norske TV-seere kan se fotball i 3D. DinSide var med under innspillingen av ViaSats første 3D-sending, en samnordisk produksjon: Slik forvandlet ViaSat Ståle Solbakken til 3D.

3D og sport er en god match

- Det er gøy at vi får være først med en 3D-produksjon i Norge. Dette er en bekreftelse på at vi holder følge med utviklingen og en illustrasjon på at vi er oppegående og skodd til å møte fremtiden. Den videre utviklingen på dette området vil gå fort, og da er det viktig å ligge i front, skrøt Bjørn Taalesen, sportssjef i TV 2 i en pressemelding tidligere denne uka.

Og at bransjen var spent er det ingen tvil om. Tirsdag har det nemlig blitt arrangert et 3D-seminar i lokalene til Norges Fotballforbund, der 3D-utviklingen har vært hovedtemaet.

Canal Digital lanserer 3DTV

Kan du se kampen i 3D?

3D-sendingen var kun tilgjengelig for Canal Digitals kunder - både på parabol og kabel, og kampen ble sendt på en kanal som har fått navnet TV 2 3D.

Parabolkunder finner den på kanalplass 169, mens kabelkunder vil ha den på kanalplass 93.

I tillegg var det nødvendig å ha selskapets HD-dekoder, en 3D-klar tv og tilhørende 3D-briller.

3D-teknikken bak

I tillegg til action-filmer (tenk Avatar), er sport en god arena å vise 3D-på, fordi den økte dybden i bildet øker følelsen av å være tilstede.

3D-produksjonen er det OB-Team som står bak, som produserte hele sendingen sammen med en stab fra TV2.

Totalt var det fem egne 3D-kameraer på Ullevaal stadion som kunne levere 3D-bildene, og på TV-en din var det 3D-valget Side-by-side du skulle aktivere.

Side-by-side-teknologien er altså dagens 3D-TV-standard, og setter i praksis sammen høyre og venstre bilde i en HD-ramme med 1080i-oppløsning. I praksis blir imidlertid oppløsningen redusert til 960i/1080i, noe som er litt uheldig for de mest fanatiske TV-ekspertene. Trøsten er imidlertid at Side-by-side-teknologien også fungerer på dagens HD-dekodere, så her er det bare å benke seg foran TV-en med popcorn og noe godt i glasset og nyte 3D-bildene.

Les også: DinSides 3DTV-guide

Se nøye på offside-reprisene!

Kampen tirsdag ble selvsagt også sendt i vanlig 2D, men i tillegg måtte OB-Team også ha to ekstra kameraer per 3D-bilde: Et til høyre og venstre produksjon, for å fange 3D-effekten i kampen.

Det er riktignok et lite unntak, og det gjelder når dommeren blåser for offside: Akkurat i disse scenene vil nemlig TV-produksjonen til OB-Team bytte til vanlige 2D-bilder. Så fulgte du nøye med under kampen kunne du se hvordan overgangen gikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!