Selvrensende murfasade med ny maling

Ny nanoteknologi er utgangspunkt for siste generasjon fasademaling; som gjør murvegger selvrensende.

En nymalt - eller nyvasket bolig - lyser opp i nabolaget. Foto: Nordsjö
En nymalt - eller nyvasket bolig - lyser opp i nabolaget. Foto: Nordsjö Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store svingninger i temperatur og nedbør sliter på husfasader. Vi har flere ganger oppfordret alle å vaske boligen hvert år, for at malerjobben skal holde lenger. Spesielt viktig er dette for dem med bolig i tre, for å unngå sopp og påfølgende råteangrep. Men det er ikke bare trehuseiere som bør legge inn en vask av boligen hvert år. Støv, smuss og forurensningen tærer på maling - og på veggen under - uansett grunnlag.

Nordsjös nye murmaling, Murtex V Nanotec, hevder at du skal slippe å bekymre deg for dette. Malingen er smussavvisende, og skal holde fasaden ren og pen - helt av seg selv.

Hva bør du velge: Mur eller tre?

En ny generasjon husmaling

Murtex V Nanotec er basert på nanoteknologi, som lar forskerne arbeider helt ned på atom- og moleklynivå. Dette har gjort det mulig å fremstille en helt ny generasjon fasademaling, med den unike egenskapen at de malte murflatene blir selvrensende etter riktig behandling.


Nordsjö har utviklet et nytt bindemiddel for maling, COL9, i samarbeid med verdens største kjemikonsern, BASF. Bindemiddelet gjør at murvegger påført Murtex V Nanotec, etter regnvær tørker raskere enn om andre malingstyper er benyttet, og at vannet tar med seg både skitt, grønske og andre avleiringer når det renner av muren.

Malingsserien har to viktige overflateegenskaper; den er elastisk og samtidig hard og sterk. Tidligere har det ikke latt seg gjøre å kombinere disse egenskapene i en og samme maling.

Vi har tidligere skrevet om vinduene som vasker seg selv, ved hjelp av lignende teknologi.

Økonomisk

Mange huseiere har erfart at det kan bli kostbart og tidkrevende å kjøpe billig maling. Murtex V Nanotec er ikke billigst på markedet, men den har ifølge produsenten dokumentert holdbarhet i opptil 5 år lenger enn de 8-10 årene som er alminnelig for annen murmaling. En av grunnene er at den sterke og harde overflaten ikke blir myk eller krakelerer, så smuss får feste.

Murtex V Nanotec fås i mer enn hundre ulike fargenyanser og kan brukes på alle tenkelige muroverflater, som pussede fasader, murstein og sement. Du kan også bruke den nye malingen på tidligere malte murflater.

Stor test av husmaling: Se hvilke som varer lengst