Selvrensende husmaling til trehus

Lei av å vaske husveggen? Da kan Nordsjös nye husmaling være noe for deg.

<b>Selvrensende:</b> Nordsjös nye husmaling skal holde seg skinnende hvit og blank i opptil 16 år, slik at du slipper den årlige husvasken. Foto: MYRESJÖHUS
Selvrensende: Nordsjös nye husmaling skal holde seg skinnende hvit og blank i opptil 16 år, slik at du slipper den årlige husvasken. Foto: MYRESJÖHUSVis mer

For at malingen ikke skal spises opp og huset angripes av sopp og alger, anbefales det å gi boligen en real vask hvert år.

Er du flink til å gjøre dette, sparer du altså ikke bare huset men også malingen - og du må ikke male huset like ofte.

Men med Nordsjös nye maling skal du faktisk kunne slippe helt unna husvasken:

Husmalingen One Super Tech har nemlig selvrensende egenskaper som skal bidra til å holde overflaten ren i all slags vær.

NB: Ikke bruk husvask hvis du har selvrensende vinduer!

Testet i Bergen og fjellheimen

HUSVASK: Har du ikke tatt den årlige husvasken ennå, anbefaler vi at du gjør det nå. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
HUSVASK: Har du ikke tatt den årlige husvasken ennå, anbefaler vi at du gjør det nå. Foto: Kristian Owren / Ifi.no Vis merEksteriørmalingen One har vært på markedet i et par år, og er på det svenske forsikringsselskapet Folksams liste over anbefalte husmalinger. En av grunnene til det, er at den tåler regn etter kun én times tørketid.

One Super Tech er en ren akrylmaling, uten iblandete alkyder, et stoff som er vanlig i oljemaling. Malingen skal være særdeles glatt og hard, som skal føre til at skitt og vann preller av.

– Vi har videreutviklet og gjort forbedringer, så erfaringene fra forrige "generasjon" er også med på å bidra til at vi kan love 16 års holdbarhet, sier Frode Maurice produktsjef i Akzo Nobel som står bak Nordsjö, til DinSide.

Siden malingen er ny har den ikke blitt langtidstestet, men skal likevel ha gått igjennom grundige tester i klimakammer på lab, i tillegg til at det blir testet på regnfulle Totland i Bergen og på 1.400 meters høyde i Adelbaaden i Østrerrike, der UV-strålingen er mer intensiv.

– Er dette nok til at dere kan garantere at malingen varer i 16 år?

– Forløperen til One-serien har vi hatt på markedet i 30-40 år, og vi har blant annet sett fyrtårn der malingen har stått i 20 år uten å trenge vedlikehold, sier Maurice.

Nordsjö lover at One Super Tech skal ha opptil 16 års holdbarhet på farge og glans, men det er også avhengig av at man behandler og påfører den riktig.

Visste du at ... mørke husfarger ikke bare er trendy, boligen blir også mindre utsatt for svertesopp?

Slik maler du med den nye miljømalingen

One Super Tech er som de aller fleste nye malinger på markedet en vannbasert maling. Dette krever en litt annen påføringsteknikk enn den du brukte om det er ti-femten år siden sist du malte.

Malingen krever grunning, eventuelt at du matter ned tidligere malt underlag.

Under kan du se, trinn for trinn, hvordan du maler med de nye miljømalingene. Merk at dette er interiørmaling, så du bør velge utstyr som er beregnet for eksteriørmaling og grovere panel, men teknikken du bruker er den samme:

Begynn med sprekkene. Vi anbefaler at du velger en liten pensel, men du kan også bruke fordriveren, den brede, tynne penselen, slik som på dette bildet. Men merk at dersom ikke panelet er helt jevnt og fint pusset, kan kosten flise seg opp og da ikke være så god å bruke senere. Fordi vanntynnet maling tørker fort, lønner det seg å arbeide med to og to bord om gangen, for best mulig resultat. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Påfør malingen på panelbordene med en liten rull, ikke pensel. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Gjenta prosessen, men denne gangen nedenfra og opp. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Tynn ut malingen med litt vann, cirka 5-10 prosent. Da blir den lettere å jobbe med og flyter bedre ut. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Bruk en bred pensel (fordriver) og stryk ut malingen slik at rullestrukturen blir borte. Begynn øverst og stryk nedover. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Gjør det samme mellom bordene med en liten, tynn strekpensel/fordriver. Først ovenfra og ned, så nedenfra og opp. Foto: Frode Larsen/Ifi.no


Merk: Nordsjö har også hatt en selvrensende murmaling på markedet i flere år.

Har du erfaring med One, eller den selvrensende murmalingen Murtex V Nanotec? Tips oss gjerne eller del i debatten