Selger stil

Du skal selge bolig, men hvordan får du leiligheten din til å se ut som om de andre prospektene som er som hentet ut fra Bonytt, Maison eller Elle Interiør? Vi har snakket med meglernes engler, eller hemmelige våpen om du vil: Boligstylerne.


Boligstyling

Boligstyling, eller interiørstyling, er rett og slett at en som skal selge en bolig leier inn eksperthjelp til å innrede boligen slik at den blir mer attraktiv på eiendomsmarkedet. En boligstyler kan hjelpe selger i større eller mindre grad - alt fra å gi råd om overflateoppussing, fargevalg og møblere tomme leiligheter under visningsperioden, til å luke ut eksisterende møblement og bruke selgers møbler.

Klargjør leiligheten til salg med boligstyling: Se før og etterbildene her!

Boligstyling: er det ikke litt sent å fikse når man skal flytte?

Skal du innrede en bolig for å bo der, anbefales det å kontakte en interiørarkitekt. Da vil du få hjelp til å innrede boligen din utifra din personlige smak, og du får en bolig som er spesialdesignet for deg og som gir uttrykk for din personlighet.

- I en situasjon der du skal selge leiligheten din er trikset å gjøre det motsatte, sier Torild Johansen i Next Home. - Du må avpersonifisere hjemmet ditt og gjøre det nøytralt, slik at det kan appellere til en større gruppe mennesker.

Kan det lønne seg økonomisk?

Det koster kanskje ikke skjorta, men det er heller ikke gratis å leie inn en boligstyler. Hvor mye koster det? Se priseksemplene her. De vi har vært i kontakt refererer til økte salgspriser og økonomisk fortjeneste, og i Amerika, der boligstylingen har sitt opphav under navnet house dressing, hevdes det at du kan øke verdien på boligen din med opptil 20 prosent om du får hjelp av en boligstylist før visning. Hva sier norske eiendomsmeglere?


Det er også viktig å se på prisen ved å leie inn en boligstyler i forhold til å skulle gjøre jobben selv. Det er mange som ønsker å freshe opp boligen sin i forkant av en visningsperiode, og bruker penger på mer eller mindre unødvendig stash, som nye tekstiler i sterke farger, blomster og andre styling-effekter.

- Det er ikke alltid det lønner seg å ordne alt selv, sier Elisabeth Skjellestad. Hun driver boligstylingsfirmaet Klar til Visning i Asker. - Med mindre du kan bruke egne ting er det dumt å kjøpe nye møbler, puter, et cetera, om du ikke kommer til å bruke det senere. Da kan det være mye mer lønnsomt å låne fra en boligstylist.

Ofte er det bare små endringer som skal til. For eksempel som du kan se på bildene til høyre, der Skjellestad brukte et løst stofftrekk over den eksisterende sofaen. En økonomisk, men likefullt effektfull, løsning.

De fleste boligstylerne kan være behjelpelig med løsninger tilpasset ulike budsjetter - og noen ganger kan det holde med en konsultasjon der du får gode råd og tips til til hvordan du selv kan freshe opp leiligheten.

Forberedelser

- Hvor god tid før man skal ha visning bør man kontakte en boligstyler?
- Jo tidligere vi blir kontaktet, jo bedre. Det kommer selvfølgelig an på hvor mye som skal gjøres, men god tid er alltid best, sier Johansen.

Hvor mye tid bør man sette av til en boligstyler?
- Vi gjør selvfølgelig det beste vi kan om vi blir tilbudt akutte jobber, men for å få best mulig resultat er det best å planlegge, sier Johansen. - Viser det seg at leiligheten trenger omfattende innredningsgrep, for eksempel overflatebehandling som flikking på liser etc, er det fint å ha 1-2 uker på seg. Det tar også litt tid å få levert møbler, om det skulle være nødvendig.

Boligstylerne gjør imidlertid ikke oppussingsjobber for kundene sine, men sier ofte ifra om de synes det trengs et malingstrøk eller to - i tillegg til at de kan være med å gi råd om fargevalg.

- Er det noe man bør gjøre i forkant av et møte med en boligstyler?
- De fleste har ikke gjort noen ting, og det er gjerne det beste. Jeg kommer inn når leiligheten står helt på hodet - og kan plutselig finne ting jeg kan bruke som eierne kanskje ellers ville satt på lager, sier Skjellestad.

Hun legger vekt på å uttrykke eiernes personlighet selv om leilighetene skal gjøres attraktive for nye kjøpere.
- Jeg har sett at det lønner seg å gripe fatt i enten selgers personlighet - eller spesielle særtrekk ved boligene, samtidig som jeg fjerner det meste av personlige effekter,sier Skjellestad.

- De som går på visninger har gjerne lett etter leilighet en god stund før de finner drømmeleiligheten, og jeg vil gjerne unngå at potensielle kjøpere kommer inn og tenker "her har jeg vært før" fordi de har sett andre leiligheter jeg har stylet, legger hun til.

Se før- og etter-bildene her.

Eksterne lenker:

  • www.klartilvisning.no
  • www.nexthome.no