De to oljemaleriene på veggen er riktignok olje på lerret, men det er ikke van Gogh som har malt dem.  Foto: Finn.no/DinSide
De to oljemaleriene på veggen er riktignok olje på lerret, men det er ikke van Gogh som har malt dem. Foto: Finn.no/DinSideVis mer

Selger leilighet med originale van Gogh-malerier

Men det er ikke van Gogh som har malt dem. - Det må jo enhver forstå, sier selger.

Når et tilbud virker for godt til å være sant, er det gjerne det. Etter tips fra en leser, så vi nærmere på denne annonsen for en ny enebolig i Bergen som er til salgs på Finn.no.

- Her tror jeg det loves litt mer enn man kan holde. To Vincent Van Gogh originale oljemalerier er med i prisen på 5.800.000 kroner. De går vel for minst $ 100.000.000 per stk, skriver en leser på mail til oss.

Er det virkelig originale van Gogh-malerier som følger med boligen?

Vil fange kjøperes oppmerksomhet

Ifølge selger Nils P. Reither er bildene som selges originaler. Men det er ikke van Gogh som har ført penselen, slik det hevdes i annonsen.

Det som står i boligannonsen skal være korrekt, ifølge Jo Gjedrem i Forbrukerombudet.  Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerombudet
Det som står i boligannonsen skal være korrekt, ifølge Jo Gjedrem i Forbrukerombudet. Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerombudet Vis mer


- Det er van Gogh-malerier, men det er jo ikke de gamle han malte selv. Det er en kopi, malt eksakt med olje på lerret av en god kunstner, sier Reither til DinSide.

Sjekk denne boligannonse-tabben!

Bildene er en reproduksjon, og er ifølge Reither, av museumskvalitet. Og de er med i annonsen for å skape oppmerksomhet rundt boligen.

- Det koster nå 10.000 kroner å få laget en slik original. Og det er jo et van Gogh-motiv. Et originalt oljemaleri med hans motiv, selv om det ikke er han som har utført det. Det må jo enhver forstå, sier Reither, og legger til: De som kjøper leiligheten kan få med to veldig fine malerier av en flink kunstner som har malt så godt det er mulig å lage en kopi av kafeen i Arlais og de blomstene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DinSide: Er det ikke å dra det litt langt å selge bildene som originaler?

- Folk vil forstå det de vil forstå. Spørs hvilke ord man bruker. Det er jo slik at kommaer kan få en setning til å forandre mening, sier Reither og peker på at det kun er brukt i en bildetekst i annonsen, og ikke som et av de viktigste salgsargumentene.

Og Reither forsvarer gjerne at de har brukt litt vag formulering.

- Målet med en annonse er jo å få interessenter. Når man kommer til kontrakter et cetera, da teller jo et komma. Dette er det jurister som har ansvaret for. Men det er noe helt annet å få interesse og folk som er interessert i huset på visning, sier Reither.

Her bør det ringe en bjelle: Ikke glem å sjekke fellesutgiftene

Kan få strafferettslige følger

Ifølge seksjonssjef i Forbrukerombudet Jo Torkel Gjedrem har de ikke hørt om lignende tilfeller, men man bør imidlertid ikke ta for lett på opplysningene man oppgir i en boligannonse.

- Det som står i annonsen må være riktig. Det kan ikke være villedende. Så hvis du hevder at det følger med to originale van Gogh på kjøpet, tror jeg det er en stor fare for at forbrukere vil oppfatte det som det som står der. Dersom det ikke er tilfelle, rammes dette av markedsføringsloven. Det er altså ulovlig, sier Gjedrem til DinSide.

Markedsføringsloven gjelder imidlertid ikke for private annonsører, kun for næringsdrivende. Den aktuelle Bergens-boligen selges via en privat annonse på Finn.no, og dersom det står en privatperson bak er det andre lover som vil tre inn.

- Som privatperson ville jeg ikke tatt sjansen på å utgi noe for å være originale van Gogh-bilder som ikke er det. Dersom noen kjøper dette i tro at det er det, vil det høre inn under straffeloven og må politianmeldes, sier Gjedrem.

Hvor kreativ kan man være?

- Opplysningene i annonsen vil bli sett på som en del av avtalen. Man løper en stor risiko ved å oppgi uriktige opplysninger, sier Gjedrem, som på det sterkeste vil fraråde alle på det sterkeste å oppgi gale opplysninger i en boligannonse.

Litt dilldall og styling er imidlertid lov: Selger bolig med Jan Thomas-bok

Selger leilighet med originale van Gogh-malerierHar du sett noe rart i en boligannonse? Send en mail til tips@dinside.no.

Lav prisantydning

I tillegg til de originale reproduksjonene var det et annet aspekt ved annonsen som umiddelbart fanget vår oppmerksomhet (og som kanskje fanget din dersom du har vært inne og tatt en titt): Boligen er taksert til 7 millioner, men prisantydningen er hele 1,2 millioner eller 17 prosent lavere: 5,8 millioner.

- Noen meglere har ment at et slikt hus kan være verdt 7 millioner. Men det er jo slik med taksten at det virker som om man ofte stikker fingeren i været, og kommer frem til et gjettetall. 5,8 millioner er den kakulerte verdien for tomt, grunnkostnader og byggekostnader, og den laveste prisen vi kan akseptere, sier Reither.

- 5,8 er det minste vi kan selge den for. Men det er hus i området med samme størrelse som selges for 7 millioner.

Hvor mye er boligen verdt?

Finn ut med vår boligtakstkalkulator


Tillatt med tilgift

Kjøp bolig, få hvitevarer for 30.000. Eller hva med boliger med rabatterte scootere på tilvalgslisten? Eller rabatt flybilletter når du kjøper Grandiosa? Slike typer pakke-salg kalles tilgift, og var tidligere forbudt gjennom markedsføringsloven. Men i den nye markedsføringsloven som trådte i kraft 1. juni 2009 ble forbudet mot tilgift opphevet. Dette vil si at du som forbruker sannsynligvis kan glede deg over flere tilbud av typen "kjøp en TV-få en sykkel" i tiden fremover. Men bare husk å ikke la deg blende av det lille ekstra. Det viktige bør være det du egentlig skal kjøpe.

I markedet for ny TV? Her finner du alle våre TV-tester