Selg hytta, lev i luksus

Det finnes én måte å få ned døgnprisene på hytta - nemlig å være der ofte. Med dagens transportpriser, skal en imidlertid bo på hytta i 60 dager før ett døgn koster mindre enn en uke i solvarme Syden.

Snitt: 1 million

Selg hytta, lev i luksus


For litt siden meldte Statistisk sentralbyrå om prisrekord for hytter og fritidshus. I årets andre kvartal var gjennomsnittsprisen for de 2.000 omsatte bebygde fritidseiendommene 1 040 000 kroner. Dette er en økning på 14 prosent i forhold til andre kvartal i fjor, og ny rekord.

Beregn hytteprisen din her
  1. Hva koster hytta deg?


Vestfold var det fylket som hadde den høyeste gjennomsnittlige kjøpesummen, med en snittpris på 2,7 millioner kroner per omsetning.

Trøbbel

Dette er alvorlige nyheter, ikke bare for de mange som ønsker seg en hytte. Også alle som eier hytte blir sterkt berørt. Det er nemlig slik at jo flere penger som er bundet i en hytte, og ikke for eksempel investert i andre objekter, jo høyere blir kostnadene forbundet med hytta.

For eksempel vil en hytte på én million kroner koste eieren omtrent 2.500 kroner per bruksdag hvis den brukes 20 dager i året - forutsatt at hun/han ikke er i posisjon for å betale formuesskatt før hyttas verdi iberegnes.

For hytteeieren som reduserer formuesskatten ved å investere i hytta blir døgnprisen noe lavere, cirka 2.000 kroner per bruksdøgn - også ved bruk i 14 dager ferie pluss tre helger.

Trykk her og regn ut døgnprisen på DIN hytte.

Verre er det med lite brukte vinterhytter. En hytte til 1 million kroner som brukes fem dager i påsken pluss et par helger vil lett koste rundt 4.000 kroner per bruksdøgn.

Selv med nokså hyppige hytteturer, kommer døgnprisen på en gjennomsnittlig Vestfold-hytte lett opp i 4.500 kroner for hver dag den blir brukt.

Slappe av på Horombo, Kilimanjaro. Foto: Dag Erik Grøtnæs
Slappe av på Horombo, Kilimanjaro. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


De høyeste utslagene finner vi hos de rene status-hyttene som brukes sjelden. En vinterhytte til 10 millioner kroner gir årlige kostnader i størrelsesorden 150.000 kroner, også når eiendommen gir formuesskattefordeler. For hytteeiere med netto gjeld og langt unna noen posisjon for formuesskatt er prisen 250.000 per år. Brukes hytta cirka 10 dager i året, er kostnaden glade 25.000 per bruksdøgn.

Dette forsaker du

For samme beløpet som ett døgn på en gjennomsnittshytte koster, kan en hytteeier i stedet oppleve:

Det er ikke til å komme fra at prisen for ett døgn på en lite brukt gjennomsnittlig vinterhytte gir den samme fornøyelsen for to. For dobbel moro i Milano, Tallin eller Tyrkia, må du betale dobbel pris.

Trykk her og regn ut døgnprisen på DIN hytte.

Prioritering

Hva frister mest? (Avsluttet)
Ett døgn på hytta(37%) 166
En helg i Milano(33%) 146
En uke i Tyrkia(20%) 88
Alle alternativene er utenfor rekkevidde for meg(11%) 48
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Likevel: Med årssummen for en gjennomsnittshytte, omtrent 44.000 kroner, er det nesten bare fantasien som setter grenser for hva som kan nytes i stedet. Selger du hytta, kan du hvert eneste år for eksempel finansiere en klatretur opp Kilimanjaro for to.

En helg på status-hytta gir samme nytten pluss litt til overs.

Det finnes én måte å få ned døgnprisene på hytta - nemlig å være der ofte. Med dagens billige reiser, skal en imidlertid bo på gjennomsnittshytta i omtrent 60 dager før døgnprisen blir lavere enn prisen for en uke i Tyrkia.

Hytteprisene har altså steget, og transportprisene sunket. Om gleden over helgene på hytta har steget like mye som prisene vet vi imidlertid lite om - det vet våre lesere best selv. Det vi imidlertid vet noe om, er at hyttepriser er mer volatile enn prisene på boliger, noe som blant annet viste seg under boligkrakket på nitti-tallet.

Er det verdt det? Trykk her og regn ut døgnprisen på DIN hytte.