High End 2017:

Selg huset - kjøp stereoanlegg

Dette stereoanlegget koster hele fire millioner kroner. 

BOLIG-PRIS: Om det er noen god investering skal vi ikke avgjøre her og nå. Men om du vil, kan du sette pengene dine i et stereo som dette og flytte på hybel. Foto: Ståle Winterkjær/Stereo+
BOLIG-PRIS: Om det er noen god investering skal vi ikke avgjøre her og nå. Men om du vil, kan du sette pengene dine i et stereo som dette og flytte på hybel. Foto: Ståle Winterkjær/Stereo+ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Artikkelen er levert av STEREO+)

Hifi-messen High End ble avviklet i München forrige helg. Her var det utstyr for flere hundre millioner kroner. Bare kablene i et av messens anlegg kunne beløpe seg på et par millioner kroner.

Prisen var det ikke alltid lett å få greie på. Men tyske MBL hadde gjort det svært enkelt: Foran anlegget sto det rett og slett en prislapp. Dermed visste man at deres referanse-oppsett koster nesten fire millioner kroner.

Vi tok en lytt for å finne ut om et stereoanlegg kan være verd det en gjennomsnittlig norsk familiebolig utenfor byen koster.

VOKSNE SAKER: MBL-anlegget er ikke for de med dårlig plass i stua. Foto: Ståle Winterkjær, Stereo+
VOKSNE SAKER: MBL-anlegget er ikke for de med dårlig plass i stua. Foto: Ståle Winterkjær, Stereo+ Vis mer

Gigantisk lyd

Anlegget består av fire tårn med høyttalere, 300 kilo med rå forsterkerkraft fordelt på fire monotrinn, forforsterker, CD-transport og DAC.

I motsetning til en del andre utstillere har MBL alltid fått til bra lyd i sitt rom. Man får rett og slett lyst til å bruke klisjeen «som å være der». Det er ikke begrensninger i dynamikken, bassen er kjellerdyp og du får med deg absolutt alle detaljer. Man blir virkelig blåst av banen når man hører dette systemet.

Og MBL er så sikker på sitt eget anlegg at de spiller all slags musikk. Her slipper både Madonna og Falco til med alt annet enn audiofile opptak. Og uansett innspilling kommer smilet frem og foten begynner automatisk å trampe takten.

Men om dette er messens beste lyd er vi ikke sikre på.

SKUFFELSE: Høyttalerne fra Stein Music koster en million kroner, men lyden svarte ikke helt til forventningene. Foto: Tore Neset
SKUFFELSE: Høyttalerne fra Stein Music koster en million kroner, men lyden svarte ikke helt til forventningene. Foto: Tore Neset Vis mer

Vanskelig rom

Det er ikke enkelt å få til lyden på denne messen. Noen rom virker umulige uansett hvor mange millioner kroner utstyret koster.

I år kom hornhøyttalerne til Stein Music, som koster over en million kroner, dårlig ut. Utstyrt med 12 basshøyttalere på hver side var det likevel svak bass i rommet og utrolig nok så klarte ikke hornene å gjenskape den svært kraftige stemmen til Gregory Porter.

Et annet eksempel var når vi skulle prøve basskraften til de nye basshøyttalerne til Paradigm. Den dype bassen fikk de tynne veggene i dette rommet til å svinge i takt og de ble sin egen, svært så ustemte basshøyttaler.

Helst bør man nok ha utstyret i sitt eget testrom for å avsi en endelig dom.

LES OGSÅ:
Betaler gjerne tre årslønner for et stereoanlegg
Her forsterkes alt digitalt
Disse høyttalerne låter fantastisk bra - rett fra mobilen


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!