Seks ting du bør sjekke før du kjøper kjøleskap

Dette har alt å si for kvaliteten på kjøleskapet.

KVALITET: For å være sikker på at du kjøper et kjøleskap av høy kvalitet som passer ditt behov, er det seks faktorer du bør sjekke i forveien. Foto: Scanpix.
KVALITET: For å være sikker på at du kjøper et kjøleskap av høy kvalitet som passer ditt behov, er det seks faktorer du bør sjekke i forveien. Foto: Scanpix. Vis mer

- Pris forespeiler jo til en viss grad funksjonene og teknologien du får, men det er ikke nødvendigvis slik at jo dyrere kjøleskap, jo bedre kjøleskap, sier Lars Edvardsen, daglig leder ved Skousen.

Selv om pris er svært viktig for mange når vi skal kjøpe nytt kjøleskap, er det samtidig andre faktorer du bør legge vekt på før du går etter lav eller høy pris.

Her får du tipsene.

Seks viktige faktorer

Før du kjøper kjøleskap er det seks viktige punkter du bør ha klart for deg, ifølge Edvardsen:

Energiforbruk: Dette er viktig både med tanke på miljø og lommeboken. Det er faktisk slik at et kjøleskap merket A++ har cirka 40 prosent lavere energiforbruk enn ett som er merket med A+Støynivå: Det er blitt veldig vanlig med åpen løsning mellom kjøkken og stue. Da er det vesentlig at man slipper å høre på duringen fra kjøleskapet. Støybildet kan typisk være mellom 34-45 desibel. Lydenergien dobles og halveres for hver tredje desibel.Innredning, lys og volum: Det er viktig at skapet har en innredning man er komfortabel med, derfor er det nødvendig å ta runden og se på ulike modeller som er utstilt i butikken. Det kan skille mange liter mellom to skap som har samme utvendige mål. Sjekk også om skapet har flere lyskilder fremfor bare en. Mange skap kommer nå med led-lys langs siden av skapet - noe som gir deg en mye bedre oversikt.Elektronisk temperaturstyring kontra analog styring: Ved elektronisk styring kan du stille inn ønsket temperaturnivå, samt øke effekten for å kjøle hurtig ned hvis du putter inn mye romtempererte varer i kjøleskapet.Ventilasjon: Det er veldig viktig for holdbarheten at kjøleskapet sirkulerer luften innvendig. Det gjøres enten ved at en vifte blåser luften rundt skapet, eller at skapet tar inn luften oppe og slipper den ut via luftespalter nedover kjøleskapet i bakveggen. Dette sikrer en mye jevnere temperaturfordeling samt at luftfuktigheten transporteres rundt. Noen skap har såkalte nullsoner nederst som er adskilt med en isolasjonsplate. Disse har egen temperaturstyring og ligger konstant mellom 0,1-0,7 grader.Kombiskap: Hvis man har kombiskap, er det viktig med non-frost, det vil si et system som avrimer kjøleskapet.

- Maten holder seg lenge

Flere og flere av oss handler hvitevarer på nett, men mange foretrekker fremdeles å gå til en forhandler for å kikke, spørre om råd, og ender opp med å kjøpe kjøleskap fra butikken.