<b>Nye og gamle testvinnere</b> fra LG, Siemens, Bosch og Miele. Foto: Produsentene/DinSide
Nye og gamle testvinnere fra LG, Siemens, Bosch og Miele. Foto: Produsentene/DinSideVis mer

Seks sikre vaskemaskinkjøp

Forbrukerrådene utvider sin vaskemaskintest med tre nye testvinnere.

Seks av 40 testede vaskemaskiner kvalifiserer til Best i Test i de europeiske forbrukerrådenes (ICRT) store test av vaskemaskiner, melder det danske forbrukermagasinet Tænk.

Best i Test-merket ble delt ut til LG, Siemens og Bosch, og hele tre maskiner fra Miele.

Med unntak av LG er det også disse maskinene som har skårer høyest i tester av oppvaskmaskiner, og det er også merker som har utmerket seg med god kvalitet.

Her er hvitevarene som varer lengst

Slik testet de

De beste vaskemaskinkjøpene
MerkeModellPris i nokDato testet
LGF1480QDSn/a15.04.2011
MieleW5741n/a14.09.2012
MieleW3250n/a12.09.2013
MieleW582512.99005.03.2010
SiemensWM16Y890DN9.78112.09.2013
BoschWAY32890SN9.19412.09.2013
Kilde: ICRT / Tænk.dk


Maskinene er testet for vaskeevne, hvor godt de skyller, hvor god sentrifugen er, vann- og strømforbruk, støy, tid, og ikke minst brukervennlighet. Disse faktorene er vektlagt noe ulikt, men vaskeegenskapene teller mest.

Testen bygger på tidligere tester av vaskemaskiner. Det er altså ikke alle testvinnerne som er nye, LGs maskin ble for eksempel testvinner i 2011, mens Mieles ene modell ble testet så langt tilbake som i 2010.

Likevel er dette maskiner som står seg så godt at de fortsatt fortjener Tænks Best i Test-stempel. I tabellen til høyre ser du hvilke modeller det gjelder, og, der vi kunne finne dem, priser i Norge.

Hvilken maskin som utmerket seg på energiforbruk, støy og så videre, finner du i Tænks store oversikt(betalingstjeneste)

Slik varer vaskemaskinen din lengst mulig

Et annet viktig aspekt når du kjøper vaskemaskin er hvor lenge de varer. Her er det, som med alt annet, en blanding av god kvalitet på produktet, og ikke minst: hvordan du behandler det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de vanligste feilene vi gjør med vaskemaskinen, og som er med på å forkorte levetiden, er å stappe inn for mye klær. Du bør også være påpasselig med å tømme lommer og bruke vaskeposer for å unngå skader fra gjenstander som ikke burde vært i maskinen.

I tillegg bør du ta grep for å forebygge lukt og eventuell tetting av utslagsrørene. Vasker du ikke kokevasker regelmessig bør du kjøre tom maskin på 90 grader en gang iblant. I tillegg finnes det egne rensepulver for vaskemaskin som skal frigjøre trommel og rør for slagg og slim.

Alle hvitevareprodusenter med respekt for seg selv bruker nå damp i flere hvitevarer. Se hva det er godt for. Vi har selvfølgelig også testet, og resultatet ser du her: Blir tøyvasken renere med damp?