<strong>SØLVPUSS</strong> er manges mareritt, men gode produkter har gjort strevet til en lek. Legg en hundrelapp i produkter kjøpt hos gullsmed, og få sølvet ditt til å skinne som aldri før. Foto: Lisa Dahlbak Jacobsen
SØLVPUSS er manges mareritt, men gode produkter har gjort strevet til en lek. Legg en hundrelapp i produkter kjøpt hos gullsmed, og få sølvet ditt til å skinne som aldri før. Foto: Lisa Dahlbak Jacobsen Vis mer

Seint ute med sølvpuss?

Ikke fortvil, vi har de enkle løsningene. Av: Lisa Dahlbak Jacobsen

Sølvpuss er manges mareritt. Arvesølvet og bryllupsgaflene bør skinne til jul og andre høytider. Gnukking og strev med sølv som har oksidert (anløpt), er det mange assosierer med sølvpuss. Heldigvis har det skjedd ting også på den fronten. Du kan nemlig få unna sølvpussen på et blunk med gode produkter - eller et triks eller to i baklomma.

Det enkleste og billigste

Et husmortriks for den med særdeles dårlig tid er aluminiumsfolie-trikset.

Slik gjør du:
Legg aluminiumsfolie i bunnen av kjøkkenvasken, fyll på med varmt vann. Tilsett to spiseskjeer med bordsalt i vannet. Legg deretter sølvtøyet ned i vannet. Pass på at sølvet har kontakt med aluminiumsfolien. Altså, ikke legg for mye sølvtøy i vaskekummen om gangen. La dette ligge et par minutter. Skyll lett i rennende vann og tørk av med kopphåndkle slik at vannflekker blir borte.

Dette trikset starter en kjemisk reaksjon, der oksideringen på sølvet løses opp.
At sølvet oksiderer, eller anløper som det også kalles, vil si at rent sølv (Ag) lett reagerer med grunnstoffet svovel (S). Resultatet er sølvsulfid (AgS), som vi observerer som et svart belegg på sølvbestikket eller andre gjenstander av sølv. Trikset med salt og aluminiumsfolie i vann, starter en prosess der saltet og aluminiumet reduserer svovelet på sølvet, og dette går i oppløsning.

Vi testet dette husmortrikset, og kunne se en god forbedring. En del av det ”mykeste” anløpet på sølvet ble borte, bestikket skinte ekstra og ble straks penere.

Her er flere smarte råd for den som har det travelt med sølvpussen

Men, sammenliknet med neste test var det stor forskjell:

Litt dyrere - men best

Gullsmedforretninger rundt om i landet selger mange ulike produkter for sølvpuss. Etter mange års testing i familien er dette og lignende produkter blitt favoritten. Dette fordi det er raskt, ikke spesielt dyrt ettersom produktet er drøyt i bruk, og fordi resultatet er fantastisk bra.

Hagerty Silver Care er en av flere typer pusse-pasta som renser og polerer sølv og sølvplett. Den fjerner anløpning og gir en langvarig glans. Den er svært enkelt i bruk, og langt fra gamle tiders gnukking. Dette produktet koster eksempelvis 129 kroner på Juvelen gullsmedforretning, men forhandles av flere. Det finnes også flere lignende produkter.

Tør du putte diamantene dine i denne?

Slik gjør du:
Bruk en liten svamp (kjøper du i gullsmedforretning får du stort sett med svamp), væt denne i varmt vann, dypp så i pusse-pastaen. Påfør sølvet lett, gni litt ekstra hvis sølvet er ekstra stygt. Skyll sølvet i lunkent vann, tørk med et kopphåndkle. Resultatet blir veldig bra. Det gir en alt-i-en rens og polering, som legger seg på sølvet og forhindrer nytt anløp i lang tid. Dette og lignende produktet har vi testet i noen år nå, og sølvet vårt har aldri sett bedre ut. Gjort i en fei!


Andre gode sølvtips

  • Oppbevar sølvtøyet ditt i plast. Det ser ikke så pent ut, men det er det beste for sølvet. Legg det deretter gjerne i en pen pose/boks/koffert til sølv. Så blir det litt mer appetittlig å ta frem.
  • Bestikk i sølv og sølvplett tåler stort sett å bli vasket i oppvaskmaskin. Sett ikke stål- og sølvbestikk sammen i oppvaskmaskinen. Bestikk med emaljerte flater bør vaskes for hånd i lunkent såpevann.
  • For å unngå flekker på sølvet, skyll bestikket rett etter bruk, slik at salt- og matrester blir borte.
  • Bunadssøljer og annet sølv som skal være oksidert bør behandles på andre måter enn nevnt over i artikkelen. Ta kontakt med din gullsmedforretning, eller besøk Husfliden for råd.
  • Bruk sølvet ditt. Det tåler å brukes.
Kilder: bjorklund.no, nettgymnaset.com (øvelse oksidering), juvelen.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer