Bilde fra filmen som viser et smart handyman-triks for vedhoggeren. Foto: YouTube
Bilde fra filmen som viser et smart handyman-triks for vedhoggeren. Foto: YouTubeVis mer

Se, så effektiv!

Får du til dette, blir det ikke vanskelig å fylle peisen.

Har man trær, har man også ved. Mange, spesielt hytteeiere, har anledning til å felle sin egen ved. Men det er ikke bare motorsag som skal til for å skaffe noen favner med fyringsved.

Videoen nedenfor demonstrerer hvordan en effektiv mann med kløyvøks i hånd gjør om en uhåndterlig kubbe til passende doser peisved på ett par minutters tid. Imponerende nok. Og deretter får vi se et smart handymann-triks, der mannen ved hjelp av tau og strikk jobber mange hogg mer effektivt. Dette bør du se om du har noen solide trær og et par kraftige armer til disposisjon. Video litt lenger nede i artikkelen.

Se også videoene av motorsag-gutta som ikke burde gjort det selv

Ikke bruk vanlig øks

Kløyvøkser har kiler på hver side av øksebladet, noe som gjør deg langt mer effektivt i prosessen med å gjøre en kubbe om til peisved. Varianten fra Fiskars, som vi ser i videoen, finner vi forøvrig i tre størrelser. Men kløyvøkser lages av mange produsenter.

Her er noen eksempler: Hos Jernia finner vi en Fiskars-variant for 549 kroner. Hos Felleskjøpet selger de en fra Osjord til 372 kroner, mens de også har noen varianter fra Fiskars, der prisene starter på 389 kroner. Det samme gjør Julas variant fra SA Wetterling.


For voldsomt?

Dersom dette hogstregimet ser litt i heftigste laget ut for dine skulderfester, eller du ikke har like solide utgangsmaterialer å ta av, kan du også vurdere å prøve vedkløyvere som en erstatning for øks-og-hoggestabbe-metoden. Flere butikker selger slike, og de kan variere fra en drøy tusenlapp til femsifrede beløp i innkjøp, alt etter styrke og kvalitet. Ved kortvarige behov, kan du også leie vedkløyvere, da gjerne større maskiner enn disse som hytte- og huseiere vanligvis tar seg råd til.

Les også: Hvilken vedtype gir mest varme?

Du kan for eksempel sjekke ut Biltema, som i katalogen har en variant til 1.699 kroner. Det er litt mindre enn hva du må betale hos Felleskjøpet og Jernia, som begge selger vedkølyvere til en priser fra knappe 1.800 kroner. Clas Ohlson har også en variant som er priset til 2.295 kroner. Dette er ikke kløyvere fra samme produsenter og med samme spesifikasjoner, sammenlign selv og forhør deg i butikken før du gjør ditt valg.