Se opp for flomskader!

Helgen 22.-24. juli er det meldt om flomfare på Sørlandet og Østlandet.

Det er ventet 53 mm nedbør i Kristiansand på fredag! Foto: Yr.no
Det er ventet 53 mm nedbør i Kristiansand på fredag! Foto: Yr.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommer, sommer, sommer. Eller regn, regn, regn. Det er i hvert fall slik været har fortonet seg for mange nordmenn de siste månedene.

Og til helgen skal det bøtte ned på Østlandet og Sørlandet. NVE varsler flom i mindre og mellomstore vassdrag fra fredag til søndag. Herlig, ikke sant?

I Oslo skal det komme 27 mm nedbør på fredag, og 22 mm nedbør på lørdag. Søndag blir det litt bedre med bare 13 mm nedbør.

Enda verre blir det i Tønsberg. Her skal det falle 44 mm nedbør på fredag, og 22 mm nedbør på lørdag.

Og stakkars kristiansanderne. I Kristiansand skal det plaske ned 53 mm nedbør på fredag (!) og 19 mm nedbør på lørdag. På to døgn kommer dermed nesten 80 prosent av månedsgjennmsnittet for Sørlandsbyen.

Dette er MYE nedbør. Og det er ikke lenge siden vi hadde flom i Sør-Norge sist. I begynnelsen av juni bøtta det også ned enorme nedbørsmengder på kort tid.

Pass på boligen dersom du bor i flomutsatt område. Foto: Colourbox.com
Pass på boligen dersom du bor i flomutsatt område. Foto: Colourbox.com Vis mer


Pass på boligen

Resultatet da var at en rekke folk fikk betydelige flomskader på boligene sine. Det vil man jo helst unngå, men går det?

Du kan i hvert fall ta noen grep for å prøve å begrense skaden. De kritiske punktene er tak og loft og kjeller. Særlig kjeller.

- Vannmasser kommer inn over grunnen og trenger inn i kjelleren i boligen. Dette gir fuktskader av ulik grad, og det kan bli skader på innbo. Dessuten må kledning, gulv og isolasjon ofte skiftes ut, har Tonje Westby i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) tidligere uttalt til DinSide.


Det er for sent å fikse på dreneringen før regnet kommer denne helgen, men du bør være tilstede og holde kjelleren din under oppsyn. Sett eventuelt en varmovn der nede for å prøve å holde kjelleren tørr.

Før regnet kommer bør du tan en runde rundt huset og i gaten og sjekke at eventuelle sluk og avløp ikke er tette av rusk og rask.

Regner det såpass mye at det trenger vann inn i kjelleren din, kan du prøve å finne ut hvor de svake punktene er og utbedre dem i etterkant.

Bor du ved kanten av en elv, og du tror det er sjanser for at den flommer over slik at du får flomvann inntil boligen din, bør du anskaffe deg sandsekker og forsøke å beskytte huset på den måten.

Hold øye med taket

Også taket må holdes under oppsyn når nedbøren er så sterk. Hvis du har mulighet bør du gå over takrennene i dag og sjekke at de er tomme for løv og annet rusk.

Ta også en tur opp på loftet under regnværet og sjekk at det ikke lekker vann inn noen steder. Gjør det det, får du finne fram bøtter, og i etterkant bestille en befaring av fagperson som kan vurdere tilstanden og hvilke utbedringer som trengs.

LES OGSÅ: Derfor er taksjekk så viktig