Se når du bør bruke skyllemiddel

Vet du når du bør bruke tøymykner og skyllemiddel? Det er mange som bommer ...

Du bruker vel ikke tøymykner til håndklær?  Foto: PANTHERMEDIA
Du bruker vel ikke tøymykner til håndklær? Foto: PANTHERMEDIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tøymykner. Når burde du bruke det? Ifølge Malin Skaar i Lilleborgs forbrukerservice, kan man med fordel bruke tøymykner på de aller fleste plagg, med unntak av pustende og vannavstøtende materialer. Fordelene skal være mange:

Tøymykner skal smøre klesfibrene og beskytte mot slitasje, klærne bevarer farge og fasong lenger, de tørker raskere og de blir enklere å stryke.

– Les også på vaskelappen, det står vanligvis oppgitt hvis produsenten fraråder bruk av tøymyknere på sitt plagg, poengterer Skaar overfor DinSide.

Og det er her det blir vanskelig: For selv om det ikke står på alle vaskelapper er det mange produsenter og forhandlere som advarer om bruk av tøymykner.

Og vet du egentlig hva tegnene på vaskelappen betyr? Her er fasiten!

Legger seg som en hinne på håndklær

Tøymykner ødelegger ikke håndklær permanent, men de virker dårligere til du får vasket det bort igjen, ifølge Dorthe Thomsen i Georg Jensen Damask. Foto: Elisabeth Dalseg
Tøymykner ødelegger ikke håndklær permanent, men de virker dårligere til du får vasket det bort igjen, ifølge Dorthe Thomsen i Georg Jensen Damask. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Ifølge Dorthe Thomsen, produkt og markedskoordinator hos hjemmetekstilprodusenten Georg Jensen Damask, bør man ikke bruke skyllemiddel på håndklær. Dette gjelder både kjøkken-, hånd- og badehåndklær, og frotté såvel som lin eller damask.

– Skyllemiddel har en tendens til å legge seg som en hinne rundt fibrene, og forhindrer håndklærne fra å gjøre jobben de er ment til: Suge til seg fuktighet, slik at du - eller oppvasken - blir tørr, sier Thomsen til DinSide.

I stedet for får man følelsen av at håndkledet bare skyver vannet rundt på kroppen.

Unntaket som bekrefter regelen er om du har utvaskete, slitne frottéhåndklær. Når fibrene er så slitte at håndkledet føres hardt og ubehagelig, kan litt skyllemiddel bidra til å forlenge levetiden før håndkledet går inn pussekluttjenesten.

Plagg med stretch

Jeans med stretch bør holdes unna tøymykner. Foto: PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAI
Jeans med stretch bør holdes unna tøymykner. Foto: PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAI Vis mer


Elastiske jeans eller andre plagg med stretch i, for eksempel treningstøy, bør ikke komme i kontakt med tøymykner. Grunnen er enkel:

– Enzymene i tøymyknere løser opp stretchfibrene, og ved flere vask blir disse fibrene slappere og slappere og mister stretcheffekten, har Eniel Langerhorst ved Carlings på Ski Storsenter tidligere sagt til KK.no.

Dette er skade som ikke kan reverseres, slik som med håndklærne over: Når stretchfibrene først er ødelagt, mister plagget spenst og form.

Les mer på kk.no: Tøymykner ødelegger jeansene dine

Motvirker statisk elektrisitet

Malin Skaar i Lilleborgs forbrukerservice har tidliger tipset oss om tøymykner mot statisk elektrisitet. Foto: Lilleborg
Malin Skaar i Lilleborgs forbrukerservice har tidliger tipset oss om tøymykner mot statisk elektrisitet. Foto: Lilleborg Vis mer


Et bruksområde for tøymykneren du kanskje ikke har tenkt på, er at det er et supert hjelpemiddel om du har problemer med statisk elektrisitet. Tidligere journalist i DinSide hadde problemer med statisk elektrisitet fra sin nye sofa, og fikk støt hver gang hun skulle skru på lampen ved siden av sofaen. Løsningen ble tøymykner: Hun blandet ut litt med vann og hadde på en sprayflaske og sprayet putene med det.

Dette er også et smart triks om du får støt i bilen: Spray utvannet tøymykner på bilsetene.