Skifte elanlegg?

Se når bør du oppgradere elanlegget

Slik får du vite om det er nødvendig med elektriker.

VARM LEDNING? En grundig gjennomgang av det elektriske anlegget koster om lag 2.500 kroner. Foto: Berit Roald/Scanpix
VARM LEDNING? En grundig gjennomgang av det elektriske anlegget koster om lag 2.500 kroner. Foto: Berit Roald/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Norsk brannvernforening skyldes rundt halvparten av alle boligbranner med kjent årsak feil i elanlegget eller uaktsom bruk av elektriske apparater.

Å unnlate å lade mobilen om natta koster ikke noe. Men å oppgradere et gammelt elektrisk anlegg kan vise seg å bli et stort økonomisk løft.

Når er det nødvendig å bite i det sure eplet og ringe elektrikeren for å få skiftet sikringsskap, ledninger og stikkontakter?

Forbruk - ikke alder

- Alderen på et hus er ikke nødvendigvis avgjørende for om du bør skifte ut anlegget eller ikke. Det er derimot forbruket, sier fagsjef for elsikkerhet Bjørn Sørensen i NELFO til Dinside.

- Dersom en ung barnefamilie flytter inn i et hus der det tidligere har bodd et eldre ektepar, snakker vi om et langt høyere forbruk enn før. Siden anlegget i huset ikke er dimensjonert for alle apparater en moderne familie har, kan det bli en brannfelle med et sikringsskap som oppfører seg som en varmeovn. I slike tilfeller bør man absolutt oppgradere, mener Sørensen.

Sjekk sikringsskapet først

Det aller første man bør sjekke - og eventuelt oppgradere - er sikringsskapet. Det er husets elektriske hjerte. Men vær forsiktig. Stedet der alle strømkursene samles er ikke å spøke med.

BEHOV FOR STRØM: Forbruket er viktigere enn alderen på huset når man skal vurdere å oppgradere el-anlegget, sier fagsjef Bjørn Sørensen i NELFO. (Foto: NELFO)
BEHOV FOR STRØM: Forbruket er viktigere enn alderen på huset når man skal vurdere å oppgradere el-anlegget, sier fagsjef Bjørn Sørensen i NELFO. (Foto: NELFO) Vis mer

- Du må ikke stikke fingrene inn i skapet. Bruk øynene. Sjekk om ledninger er grønne av irr. Da har de vært varme, og da er det viktig at man bytter. Før fingrene utenpå lokkene. Om sikringer er varme, tyder det på høy belastning, forklarer Sørensen.

Han anbefaler å sjekke at kursene er merket tydelig, slik at du vet hvor de går.

- Det er også viktig at du ikke oppbevarer papirer og annet rot i sikringsskapet. Dessuten bør selve skapet være lett tilgjengelig.

Dette koster det

Vi har prøvd å innhente konkrete priser på elektrikerarbeid hos noen elektrikerfirmaer rundt om i Norge. Men det er vanskelig å få klare svar, fordi både boliger, kjøreavstander og materialutgifter varierer så mye.

DET VIKTIGE SKAPET: Sikringsskapet er selve hjertet i husets elektriske anlegg. Derfor er det best å starte her. (Foto: Tore Neset)
DET VIKTIGE SKAPET: Sikringsskapet er selve hjertet i husets elektriske anlegg. Derfor er det best å starte her. (Foto: Tore Neset) Vis mer

Derfor baserer vi prisoverslagene våre på priseksempler på elektrikernes nettsider, egne erfaringer og innlegg på nettsteder.

En elsjekk koster ikke så mye. Denne tilbys av mange elektrikere for rundt 2.500 kroner, noe som gjerne inkluderer varmesøk med laser og sjekk av sikringsskap. , Leting etter jordfeil kommer gjerne i tillegg, og må utføres av elektriker.

Å oppgradere elanlegget i et helt hus er derimot en stor investering for de fleste. Med nytt sikringsskap, nye ledningsstrekk og nye stikkontakter kan prisen raskt komme opp i 100.000 til 150.000 kroner.

Men tar du bare det viktigste, sikringsskapet, kan du trolig slippe unna med rundt 10.000 kroner, komponenter og arbeid inkludert. Du trenger ikke nødvendigvis skifte hele skapet, men husk at arbeidene må gjøres av fagfolk.

Ut med de gamle sikringene

- Først av alt ville jeg fjernet de gamle skrusikringene og erstattet dem med automatiske sikringer med jordfeilmodul. Automatsikringer slår av hele kursen, og du risikerer ikke å få støt slik som med de gamle skrusikringene. Overspenningsvern og komfyrvakt er også fornuftige tiltak å prioritere før du eventuelt oppgraderer hele anlegget, sier Bjørn Sørensen.

Også ledninger og stikkontakter har betydning for elsikkerhet og kapasitet.

Skjulte ledninger er det ikke så lett for folk flest å sjekke. Men Sørensen anbefaler å kjenne utenpå kontaktene om de er varme. Om ledningene ligger utenpå veggen, er det viktig å påse at de ikke henger og slenger. Husk også å skru av hovedbryteren om du har mistanke om at noe er galt.

Jord eller ikke jord?

I nye hus og ved oppgradering av eldre anlegg brukes det i dag utelukkende jordkonktakter. Men om du bare vil gjøre mindre utbedringer, er det viktig å være konsekvent.

- Eldre boliger har gjerne stikkontakter med jord i våtrom som bad, vaskerom, kjøkken og kjellerboder. I tørre rom som soverom, stue og gang er det ujordete kontakter. Dette er ikke noe problem så lenge man husker på å installere samme type kontakt i samme rom. Du kan med andre ord ikke blande jord og ikke-jord for eksempel i stua når du installerer nye kontakter. Om man oppgraderer til dagens standard, vil alle kontakter være jordet, sier Sørensen.

Unntak for elbil

I gamle dager var det vanlig å legge kurser på ti ampere (2.300 watt) de fleste steder i huset og 16 ampere til kontaktene for komfyr, vaskemaskin og andre strømkrevende apparater.

I dag legges gjerne 16 ampere (3.700 watt) hele veien. Med ett unntak.

RIKTIG KONTAKT: Skal du lade elbil fra nytt el-anlegg, må du bruke 10 ampere. (Foto: Knut Moberg)
RIKTIG KONTAKT: Skal du lade elbil fra nytt el-anlegg, må du bruke 10 ampere. (Foto: Knut Moberg) Vis mer

- Dersom du har elbil, er det viktig å huske at du må ha maks 10 amperekurs til denne, dersom du lader ved vanlige stikkontakter. Eventuelt må du få satt opp en industrikontakt. Det skal kun være ett uttak per sikring. Ellers er det fornuftig å ha 16 amperekurser rundt til annet utstyr i huset.

Ifølge Ståle Frydenlund, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Elbilforening og redaktør for elbil.no, bryter du ikke loven om du lader bilen fra en 16 ampere innendørs stikkontakt. Men noen ideell løsning er det ikke, og å lade fra en ujordet kontakt er absolutt ikke å anbefale.

- Kravet om maks ti ampere for elbil kom i 2014. Så det er helt riktig at man må sette av en ti amperes kontakt dersom man ønsker å lade elbil fra innekontakt, dersom man bygger nytt eller oppgraderer et eldre elanlegg til dagens standard. Men aller helst bør man ta investeringen med en dedikert ladekontakt, for eksempel i garasjen. Og lange skjøteledninger fra vindu og ut til bilen er absolutt ikke å anbefale, sier Frydenlund.

Mer om strøm og elsikkerhet:
Dette støpselet får alltid plass
Brannfarene du må passe deg for
Vet ikke om boligen har overspenningsvern
Disse el-tingene har du lov å gjøre selv
Slik skjuler du sikringsskapet lovlig