Denne led-pærene passer i en E27-sokkel. Den er ikke så mye dyrere enn en vanlig lyspære, men så er den så sparsom på lyset at den kun egner seg til pyntelys.  Foto: Ecolys.no
Denne led-pærene passer i en E27-sokkel. Den er ikke så mye dyrere enn en vanlig lyspære, men så er den så sparsom på lyset at den kun egner seg til pyntelys. Foto: Ecolys.noVis mer

Se hvorfor du bør velge led

Lyspærene som varer så lenge at de nesten kan gå i arv.

Led-pærer er flere ganger dyrere enn sparepærer, så hvorfor i all verden skal vi velge dem?

- Jeg kommer til å hamstre glødelamper, sa lysekspert Hilde Hauge til DinSide i mai i fjor, da vi så på hvilke alternativer vi ville få når glødelampen skal fases ut.

Nå har pipen en annen lyd. I videoen under kan du se hvorfor Are Røysamb og Hilde Hauge ved avdeling for Lysdesign, Høgskolen i Buskerud nå mener Led-pærene er fullgode alternativer til glødelampen, og hvorfor du bør velge led-lamper i stedet for sparepærer.

Sparepærer får tyn

Sparepærer er klart billigere i innkjøp, og langt enklere å få fatt i. Men i kjølvannet av at sparepærene har gjort sitt inntog i dagligvarebutikkene og i norske hjem, har det dukket opp et par problemer. Vi kan håpe at barnesykdommene snart er kurert, men enn så lenge må vi fortsatt forholde oss til at de flimrer når vi dimmer lyset, at de fusker i kaldt vær, at påstandene på pakken om at en 11 W sparepære kan erstatte en 60 W er ren løgn.

Noen påstår til og med at sparepærer er mer brannfarlige enn ordinære glødelamper.

Men nok om alternativet. Se hvorfor lysekspertene tror led-lampene vil bli glødelampens store arvtager.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Mye lys og lite varme? Se også vår miniguide til led-lamper