Er det salg på Finn.no igjen? Foto: Finn.no
Er det salg på Finn.no igjen? Foto: Finn.noVis mer

Se hvordan de lurer deg nå

1-kronersboligen er nesten borte. I stedet oppgir flere meglere "månedlige utgifter" i stedet for pris.

DinSide har flere ganger tatt opp problematikken med uoversikteligheten rundt 1-kronersboliger på Finn og Tinde. Det vil si boliger med lokkepris 1 krone, noe som gjør at de kommer høyt opp på eiendomssøk, når man sorterer etter pris.

I forrige uke gikk Forbrukerombud Bjørn Erik Thon ut mot lurepriser i boligannonser, og fikk Finn.no til å fjerne slike annonser, da det ikke er lov å legge ut boliger med prisantydning 1 krone - med mindre selger faktisk vil godta 1 krone som salgssum.

Begrepsforvrirring?

Da DinSide Bolig tok en ny sjekk på Finn.no denne uken for å se om 1-kronersboligene var borte, var det en annen type lavprisboliger som havnet på toppen av listen. Rundt 15 boliger var avertert med en prisantydning fra rundt 5.000 til 8.000 kroner. Er selgere virkelig så desperate at de er villig til å godta under 10.000 kroner for en bolig?

Fra 6.624 til 6.624 kroner per måned, heter det i annonsen fra Vican Eiendom. En sannhet med et par tusen modifikasjoner.  Foto: Finn.no
Fra 6.624 til 6.624 kroner per måned, heter det i annonsen fra Vican Eiendom. En sannhet med et par tusen modifikasjoner. Foto: Finn.no Vis mer


Da vi gikk nærmere inn i prospektene viser det seg imidlertid at det ikke er prisantydning - men stipulerte månedlige utgifter. I noen tilfeller til og med uten avdrag beregnet i prisen, det vil altså si at månedlige utgifter kommer til å stige drastisk etter at den avdragsfrie perioden er over. Andre beregninger forutsetter at kjøper får husbanklån/startlån. Det er ikke første gang vi har lagt merke til dette, det men første gang vi har sett så mange boliger på en gang som har tøyet prisantydningsbegrepet så langt i samme retning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det å sette prisantydning til månedlige utgifter er, ifølge Forbrukerombudet, i strid med god meglerskikk.

- De har lagt ut stipulerte månedlige kostnader, ikke prisantydning og det er i strid med markedsføringsloven, sier Ida Øygard, jurist i Forbrukerombudet til DinSide Bolig.

- Vi kommer til å kontakte dem det gjelder.

- Prøver ikke å lure noen

På Brekke i Kopervik får du kjøpt en ny vertikaldelt 2-mannsbolig fra kroner 6.624 per måned. Elisabeth Levinsen i Vican Eiendom stiller seg litt utenforstående da vi spør om ikke det å sette prisantydning til månedlige kostnader er villedende.

- Folk forstår dette her. Det er bare dere som har reagert på dette, sier Levinsen til DinSide. - Vi holder ikke skjult hva det koster.

- Vi kan ikke finne totalpris i annonsen. Hvor står dette oppgitt?

- Det er en link til nettsiden vår i annonsen. Der står hele utregningen.

Les mer om opplysningene som oppgis på Vicans Eiendoms nettsider

Levinsen forklarer at grunnen til at de ikke har oppgitt totalpris i annonsen, er at det som betyr noe for kjøpere er hva de faktisk må betale hver måned.

- Selger vil vise folk hva de faktiske utgiftene er, at det ikke er så dyrt å ta opp lån, sier Levinsen og legger til: - Vi prøver ikke å lure folk på noen som helst måte, vi prøver bare å forklare dem hva kostnadene er. Det å vite hva man betaler er ganske vesentlig. Det er flere som har gått på andre typer lavinnskuddsboliger og fått seg en overraskelse når de må betale ned fellesgjelden.

- Er det noen skjulte kostnader her, for eksempel en avdragsfri periode på lånet?

- Det er husbanklån, så 80 prosent av lånesummen har avdragsfrihet på 8 år, mens de resterende 20 prosentene er ikke avdragsfrie.

Levinsen sier til DinSide at de ikke kommer til å endre på annonsene, men avventer en eventuell henvendelse fra Forbrukerombudet.