Black & Decker (i midten) ble testens taper, mens Ryobi-stikksagen (lengst til høyre) var testernes favoritt.  Foto: Produsentene/DinSide
Black & Decker (i midten) ble testens taper, mens Ryobi-stikksagen (lengst til høyre) var testernes favoritt. Foto: Produsentene/DinSideVis mer

Se hvilken stikksag du bør velge

Det er store forskjeller, og dyrt er ikke nødvendigvis best, viser svensk test.

Får du ikke Billy-hyllene helt inntil veggen fordi de kræsjer med den høye gulvlisten? Faller gulvlisten foran kjøkkenmodulene ned hver gang du lukker oppvaskmaskinen? Da må du frem med sagen. Og med en god elektrisk stikksag blir gjørdetselv-prosjektene brått mye enklere. Men hvilken bør du velge?

Det svenske testnettstedet Smartson har testet åtte stikksager, og Best i test ble modell EJ700L fra Ryobi, med 23 av 25 mulige poeng. Toppscore på kvalitet, kapasitet og design, men noe trekk for at adapteret til støvsugertilkobling er kronglete å få på plass. I tillegg er det den eneste maskinen du ikke trenger verktøy for å regulere.

Her får du mye stikksag for pengene.

I den andre enden av skalaen finner vi Black & Deckers KS700PEK; som kun fikk 12 av 25 oppnåelige poeng. Her har juryen blant annet trukket for at den fremstår som billig, at det krever ekstraverktøy å regulere den, og at den er vanskelig å stille inn hastigheten med hansker på.

Dette bør imidlertid ikke skremme deg bort fra de svarte og oransje stikksagene for alltid. I vinter testet vi Black & Deckers nye stikksag med "senkekjøl"; Zenit, og vår tester lot seg imponere.

Test av stikksager
ProdusentModellKarakter (av 25)Pris (i Norge)Forhandler
RyobiEJ700L23895*tretti.se
Skil427022499tretti.no
Cotech30-100121299Clasohlson.no
MetaboSTEB 70 Quick191.259Verktoybua.no
BoschPST 700E17749Jernia.no
Makita4329K17938Gustavsenas.no
BiltemaJS 71017399Biltema
Black & DeckerKS700PEK12299Flust.no
Kilde: Smartson.se. *svenske kroner. Har ikke funnet aktuell modell i norske nettbutikker


Les hele testen her

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette har de testet

Testpanelet har vurdert stikksagene utifra en rekke kriterier; hvor enkle de er å håndtere, ergonomien, og om de egner seg for både høyre- og venstrehendte, samt når du bruker arbeidshansker. De har prøvd ekstrautstyr (alle går an å koble til støvsugere for mindre oppussingsstøv) og byttet sagblad, målt ytelse og slangens lengde.

Og selvfølgelig - det aller viktigste: Hvor godt sagen gjør jobben.

Tips: Er ikke maskinen din blant de beste? Prøv å bytte blad! Ifølge testerne i Smartson vil et dårlig blad forringe selv den beste maskin, mens en mindre bra maskin kan få nytt liv med et nytt og skarpt sagblad.

Det er ikke bare selve elektroverktøyet det kommer an på. Smart tilbehør gjør både deg og jobben bedre. Vi har testet både arbeidstasjon og sagfører for stikksag.