Se hvilken stavmikser du bør velge

De gamle er ikke bare eldst. De er fortsatt best.

En stavmikser er god å ha på kjøkkenet, men hvilken bør du velge?  Foto: Colourbox.com
En stavmikser er god å ha på kjøkkenet, men hvilken bør du velge? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sveitsiske Bamix gav oss verdens første stavmikser. Det er kanskje ikke så rart at deres stavmikser gikk seirende ut av dansk test.

Lone Lysdal, næringsmiddeltekniker fra Karolines Køkken, Arla, har testet åtte stavmiksere på oppdrag fra Tjek.dk.

Suger seg fast

En stavmiksers hovedoppgave er å mose grønnsaker og kjøtt. Det er også dette som i hovedsak er testet. Alle blenderne klarer denne jobben greit, men Bamix Mono gir det lille ekstra. Ellers er det ikke de aller største forskjellene på jobben de gjør.

Én viktig ting skiller imidlertid de fire beste fra de fire dårligste stavmikserne: Det er viktig at de ikke suger seg fast i bunnen av gryten eller skålen. Det er ikke bare irriterende, fordi du må stoppe stavmikseren og løfte den opp før du kan fortsette. Det kan også være risiko for at det spruter når du forsøker å løsne den. I kombinasjon med for eksempel varm suppe, noe en stavmikser egner seg særlig godt til, kan det gi brannskader.

- Dersom jeg skulle ha en stavmikser, skulle det helt klart vært denne [Bamix Mono]. Da spiller det nesten ingen rolle hvor mye den koster, sier Lysdal til Tjek.dk. Foto: Produsenten
- Dersom jeg skulle ha en stavmikser, skulle det helt klart vært denne [Bamix Mono]. Da spiller det nesten ingen rolle hvor mye den koster, sier Lysdal til Tjek.dk. Foto: Produsenten Vis mer


Lysdal har testet stavmikserne ved å mose kokte grønnsaker i en suppe. Her er altså ikke ekstrautstyret tatt med i vurderingen. I tillegg til blenderjobben har hun lagt vekk på hvor gode de er til å holde, hvor mye lyd de lager, og hvor enkelt det er å rengjøre.

Stor prisforskjell

Når det kommer til stavmiksere står prisen relativt bra til kvaliteten. Et unntak er stavmikseren fra Braun som havner midt på treet i denne testen, men det er verdt å merke seg at denne har med veldig mye mer ekstrautstyr enn de andre mikserne. Testens vinner som også er den dyreste, har ikke noe ekstrautstyr i det hele tatt. Men har du allerede en miksmaster eller god kjøkkenmaskin, er det ikke sikkert du trenger dette i tillegg.

Som et prisgunstig alternativ ser Kenwoods Triblade ut som en godt valg. Til drøyt halvparten av prisen til testvinner får du en stavmikser med mye ekstrautstyr.

Det er imidlertid unntaket, snarere enn regelen at dyrt er ensbetydende med bra: Liten sammenheng mellom pris og kvalitet

Test av stavmiksere
ProdusentModellKarakter (av 6)Pris (i Norge)Forhandler Ekstrautstyr?
BamixMono6999Jernia.noNei (men fås kjøpt i tillegg)
MoulinexClick & Mix5599Ellos.noBeger, visp, tre ekstra tupper
KenwoodHB 723 Triblade5530Pixmania.comVisp, hakker med flere kniver, beger
BraunMultiquick 5 Hand Processor MR 5705905Cdon.noVisp, hakker, blender, eltekrok
ExidoStickblender4599RafensVisp, hakker, beger
WilfaGourmet SM-7504499Cdon.noNei*
BodumBistro stavmikser4699Flust.noVisp, hakker, beger
OBHQuickprep 5003419Cdon.noVisp, hakker, beger
Testet av Tjek.dk. Her kan du også se testresultatene Priser innhentet av DinSide uke 12, 2012. * For samme pris får du stavmikseren SM750FP med ekstrautstyr, men det er ikke denne som er testet.Se alle testresultatene på Tjek.dk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer