Hacker-test av babycall

Se hvilken babycall som hindrer uvedkommende tilgang

Britisk undersøkelse viser hvilken babycall som er mest hacker-sikker.

AVANSERT: For litt over 2.000 kroner koster en babycall som burde tilfredsstille nervøse småbarnsforeldre uten tekno-angst. (FOTO:MOTOROLA)
AVANSERT: For litt over 2.000 kroner koster en babycall som burde tilfredsstille nervøse småbarnsforeldre uten tekno-angst. (FOTO:MOTOROLA) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å følge med på de aller minste mens de sover er viktig. Den tradisjonelle babycallen som varsler med lyd er i ferd med å å bli erstattet av stadig mer teknologisk avanserte produkter som kan styres fra mobilen.

Men pass på sikkerheten. For det meste som er på nett kan også uvedkommende få snoken i dersom ikke alle skottene er på plass.

TRYGGHET: Alle foreldre ønsker å følge med når de minste sover. FOTO: FRANK MAY/NTB SCANPIX
TRYGGHET: Alle foreldre ønsker å følge med når de minste sover. FOTO: FRANK MAY/NTB SCANPIX Vis mer

Vi kan dessverre ikke slå i bordet med tall som viser hvor vanlig det er med innbrudd i elektroniske barneovervåkingsapparater, på «norsk» kalt babycall.

Første gang vi hørte om det var høsten 2013. Da opplevde ekteparet Marc og Lauren Gilbert fra Houston i Texas, USA at en fremmed mann plutselig snakket til deres to år gamle datter på soverommet hennes.

Mannen brukte grove skjellsord da han snakket til jenta og forlangte at hun skulle våkne. Da foreldrene kom inn på rommet, fortsatte mannen med å skjelle ut dem også - alt sammen over høyttaleren på babyovervåkingen.

Vinner på sikkerhet

Britiske Which! har testet tre av de mest avanserte, nett-baserte overvåkingssystemene for bekymrede småbarnsforeldre: Luvion Supreme Connect, Miniland Everywhere og Motorola MBP853.

Vekten er lagt nettopp på sikkerheten og evnen til å holde angripere ute.

NUMMER TO: Miniland Everywhere er ikke helt trygg for inntrengere, men kringkaster ikke informasjon til utenverdenen.
NUMMER TO: Miniland Everywhere er ikke helt trygg for inntrengere, men kringkaster ikke informasjon til utenverdenen. Vis mer

To av dem, Luvion Supreme Connect og Motorola MBP853, selges i Norge for nøyaktig samme pris: 2.199 kroner.

Den tredje fra babyutstyrsgiganten Miniland, må du på Amazon for å kjøpe. Der koster den 99,99 britiske pund - om lag 1.083 norske kroner.

I selve testen (krever abonnement) får Motorola ros for at det er så godt som umulig å få ut video, bilder og annen privat informasjon. Babycall-enheten røper heller ikke for utenverdenen hvor den befinner seg.

Både Luvion og Miniland mangler støtte for digitale sertifikater, elektroniske bevis som skal sikre at dingsen på nettet er hva den gir seg ut for å være.

Miniland Everywhere, som jo egentlig er et overvåkingskamera, gir i likhet med Motorolas baby-overvåker ikke fra seg informasjon til utenverdenen.

Taperen populær blant video-hackere

Det gjør derimot testens taper, Luvion. Her er det ifølge Which! enkelt for uvedkommende å komme inn på kontrollpanelet. Til alt overmål kjøres det med standardpassord som både logger deg inn og skaffer deg administratortilgang.

Luvion sier at de tar sikkerheten alvorlig, og at at de bruker en annen sikkerhetsproptokoll (TTUK og ikke SSL).

MED KAMERA: Luvion Supreme Connect tilfredsstiller ikke de strengeste sikkerhetskravene. (FOTO: LUVION.NO)
MED KAMERA: Luvion Supreme Connect tilfredsstiller ikke de strengeste sikkerhetskravene. (FOTO: LUVION.NO) Vis mer

Samtidig oppfordrer de brukerne til å bytte passord med én gang. De sier også at de vurderer å gjøre dette obligatorisk etter at man har installert utstyret.

Det skal også sies at Which! ikke klarte å trenge seg inn i noen av overvåkingskameraene, heller ikke i Luvion.

Det har tydeligvis andre greid med dette baby-overvåkingskameraet. På nettet ligger det en god del bildestrømmer som er stjålet fra barnerommene til intetanende småbarnsforeldre (vi lenker av hensyn til personvernet ikke til disse videoene her).

Hele familien kan følge med

De relativt dyre modellene i testen samarbeider alle med smarttelefoner. Du kan dermed følge med på barnet ditt mens hun eller han sover, ikke bare høre skrikene når noe er galt.

OPPKOBLET: Motorolas gjeveste babycall vil nok tilfredsstille foreldre i IT-bransjen. (FOTO: MOTOROLA)
OPPKOBLET: Motorolas gjeveste babycall vil nok tilfredsstille foreldre i IT-bransjen. (FOTO: MOTOROLA) Vis mer

De fungerer med andre ord som et hvilket som helst nettbasert overvåkingskamera, med enkelte spesialiserte funksjoner for småbarnsovervåking.

Det kan for eksempel være kjekt å kunne sjekke temperaturen i rommet der barnet sover. Med mange babycall-modeller kan du også snakke med barnet ditt. Med de modellene vi har sett skjer dette bare med lyd, men toveis videokommunikasjon finnes sikkert også.

Motorola-pakken (som koster betydelig mindre i Storbritannia enn her) inneholder også en egen TV-monitor, slik at slipper å bruke mobilen.

Mobil-appen lar både besteforeldre, barnevakter og andre følge med på sine egne mobiler, dersom foreldrene tillater det.

Pappa Darren Palmer viser fram noen av finessene:

Like greit med «vanlig» babycall?

Om du synes det blir voldsomt å betale tusenvis av kroner for å overvåke barnet ditt via mobilen, finnes heldigvis den gode, gamle varianten som bare varlser deg med lyd dersom babyen gråter.

BARNEVENNLIG?: Topcons kamera er formet som en «koselig» kanin. (FOTO: TOPCON)
BARNEVENNLIG?: Topcons kamera er formet som en «koselig» kanin. (FOTO: TOPCON) Vis mer

Her finnes det modeller helt ned i under 300 kroner. Topcom, Motorola og Philips ser ut til å dominere dette markedet.

Ifølge Bestitest.nu skal Philips Avent SCD 505 til 599 kroner (tilbudspris på Elkjøp) ha den beste ytelsen av disse.

I tillegg til lav støy, god lyd og god forbindelse gjennom selv ganske solide vegger, har den også en egen vuggesang-funksjon. I fall du ikke har tid til å synge for barnet selv, altså.

Går du opp en tusenlapp, får du en Topcon Babywiewer 4500 med videooverføring og som i likhet med Motorola MBP853 har frittstående monitor.

Mobil-app har den derimot ikke.

Det er for øvrig viktig å huske på at selv den mest avanserte babycall kan gi falsk trygghet. Slike overvåkings-dingser er ingen erstatning for å sjekke fysisk hvordan barnet har det.

Mer om overvåkingsteknologi på hjemmebane:
TEST: Piper NV overvåkingskamera
TEST: Canary All-In-One Security
TEST: Netatmo Welcome nettkamera
Dette sier loven om privat overvåkingskamera


: 2,199 kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!