Se hva han fant i veggen

- Og dette er bare noen få. Du skulle sett de jeg har kastet, sier Svein Inge Leirgulen til DinSide.

Har dette vært en mus? Halen tyder på det. Godt blandet med støv og gammel, oppsmuldret isolasjon. Hodet satt på da Leirgulen fant skjelettet, men forsvant i rivningsprosessen. Foto: Elisabeth Dalseg
Har dette vært en mus? Halen tyder på det. Godt blandet med støv og gammel, oppsmuldret isolasjon. Hodet satt på da Leirgulen fant skjelettet, men forsvant i rivningsprosessen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sommer kjøpte Leirgulen en bolig i Akershus, som skal totalrenoveres i løpet av året. Eneboligen er fra begynnelsen av 1950-tallet, og han bestemte seg tidlig for at her måtte det mer enn lett oppussing til.

Til selve renoveringen skal han hyre inn fagfolk, men han bestemte seg for å selv ta seg av rivningsarbeidet. Og i løpet av høsten har han revet ned gammelt panel, kjøkkeninnredning, gulvbelegg, takplater - og alt imellom.

- Isolasjonen måtte ut, både fordi den var gammel og helsefarlig, men også fordi vi ønsket å isolere på nytt, etter dagens standard, sier Leirgulen.

Det har han ikke angret på. For det skulle vise seg at det var langt mer enn gammel og oppsmuldret isolasjon i veggene.

- Du vil ikke tro hva jeg har funnet. I veggen på badet ligger det en fugl, fortsatt med fjærene på, sier Leirgulen.

Nei, det var ikke nissen: Se hva som skjulte seg i pipen til Bjørn Eirik Loftås, redaktør i DinSide Data

Han har kastet de fleste småkrypene han har funnet, men når vi er på befaring for å se nærmere på oppussingsprosjektet, er det fortsatt rester av noen småkryp igjen: I veggen mellom badet og gjesterommet står det, pent oppstilt, restene av en mus. Hodet har falt av siden sist Leirgulen var innom og jobbet, men resten av skjelettet står i stram givakt. Til og med den mumifiserte halen er helt intakt.

Se hva han fant i veggen:


Stopp dem før de kommer inn!

En ting er at det ikke er hyggelig å tenke på at veggene er fulle av dyrelik. Men mens dyrene er i live, kan de gjøre stor skade på både eiendom og mennesker. Så det smarteste du gjør for å unngå at dine vegger blir en musekirkegård, er å forhindre at de kommer seg inn i boligen din.

– De kan gnage løs på klær, gardiner, møbler, bøker, malerier og elektriske ledninger, ifølge Vidar Selås, professor ved Institutt for naturforvaltning ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Klatremus er også den arten som oftest smitter mennesker med musepest.

For å unngå at klatremus og andre gnagere kryper inn i huset ditt, er det viktig å tette alle sprekker og åpninger. Musene er gode klatrere og kan komme seg inn i små hull, også helt oppe under taket.

– Alle åpninger større enn én centimeter bør stenges

Se hvordan du blir kvitt smågnagerne.

Krypene du ikke vil ha i hus

En ting er døde dyr, men det er - tross alt - i mange tilfeller langt bedre enn de som lever og spiser opp boligen din:

Her er krypene du ikke vil ha i hus

Se hva han fant i veggen


Har du funnet noe rart i gulv eller vegger når du har pusset opp? Det vil vi gjerne se - og høre om! Send en mail til [email protected].

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer