Se hva forsikringen dekker etter lynnedslag

Vi har lest det med liten skrift.

<b>SKADER:</b> Tordenvær kan føre til at mye verdifullt utstyr i huset ditt blir ødelagt. Foto: NTB SCANPIX
SKADER: Tordenvær kan føre til at mye verdifullt utstyr i huset ditt blir ødelagt. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juli måned er høysesong for både ferieavvikling og lynnedslag. Flere steder i Norge har vært rammet av både kraftig regn og heftig tordenvær den siste tiden.

Og skadene kan bli omfattende. I fjor ble det ifølge Finans Norge satt rekord med forsikringsutbetalinger på til sammen 270 millioner kroner. Til sammenligning ble det i 2013 utbetalt 180 millioner.

Mange sitter igjen med ødelagte kjøleskap, PC-er og TV-apparater.

Men hva får du egentlig dekket om uhellet har vært ute?

LES OGSÅ: Dette må du gjøre for å unngå tordenvær-skader

Dekker ikke alt

EGENANDEL: Forsikringen dekker ikke alltid full verdi, påpeker administrerende direktør Jan Røsholm i Stiftelsen Elektronikkbransjen.  Foto: ELEKTRONIKKBRANSJEN
EGENANDEL: Forsikringen dekker ikke alltid full verdi, påpeker administrerende direktør Jan Røsholm i Stiftelsen Elektronikkbransjen. Foto: ELEKTRONIKKBRANSJEN Vis mer

I utgangspunktet vil du få dekket alle skadene med en vanlig hjemforsikring. Men som alltid ellers med forsikring må du ta høyde for det som «står med liten skrift».

- Selv om forsikringen dekker de fysiske skadene, må du ut med en egenandel. Likevel, verst er det nok om personlige minner som bilder og annet som er lagret på PC-en forsvinner. Og har man mye mat i fryseren vil denne gå tapt ved strømbrudd, sier administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan Røsholm i en pressemelding.

Eldre utstyr, for eksempel PC-er som har sett sine beste dager, vil bare unntaksvis bli erstattet fullt ut med beløp tilsvarende nypris.

Det er derfor lurt å sjekke hva som står i kontrakten din.

LES OGSÅ: Ikke bad når det tordner!

Synker med ti prosent i året

I vilkårene for standard innboforsikring hos If står det:

STEKT ELEKTRONIKK Dette PC-hovedkortet kommer neppe til å gjøre nytte for seg mer. Om du får igjen penger nok til å kjøpe nytt er tvilsomt. Foto: SHOPJIMMY
STEKT ELEKTRONIKK Dette PC-hovedkortet kommer neppe til å gjøre nytte for seg mer. Om du får igjen penger nok til å kjøpe nytt er tvilsomt. Foto: SHOPJIMMY Vis mer

For elektrisk innretning, maskin eller apparat gjøres det fradrag på grunnlag av de totale kostnader med 10% for hvert påbegynt år fra utstyret er 5 år, for PC og datautstyr fra 1 år, høyst 80%. Ved ulik alder på skadde deler legges den eldste delens alder til grunn.


Hos konkurrenten Storebrand finner vi nøyaktig samme formulering, så denne nedtrappingen synes å være ganske standardisert.

I praksis betyr dette for eksempel at en TV som kostet 20.000 kroner i 2005 vil bli erstattet med 10.000 kroner.

Har du en ett år gammel PC som kostet 10.000, vil du få igjen 9000.

Også verdien av innholdet i fryseren dekkes. Men her er det gjerne en begrensning oppad til mellom 10.000 OG 15.000 kroner, avhengig av forsikringsselskap.

Finansportalen har en grei tabell som sammenligner vilkårene for de ulike selskapene.

Slo lynet ned i elbilen?Dette dekker forsikringen

Hva med elbiler?

RETT I BILEN: Høye spenninger forårsaket av lyn kan forplante seg også til elbiler. Foto: DAIMLER
RETT I BILEN: Høye spenninger forårsaket av lyn kan forplante seg også til elbiler. Foto: DAIMLER Vis mer

Stadig flere kjører el-bil. I likhet med andre elektriske artikler kan også disse være utsatt for lynnedslag.


De fleste elbiler er grundig testet for slikt, og skal i hvert fall teoretisk kunne tåle de kraftige strømpulsene som kan oppstå i ledningsnettet under tordenvær.

Forsikringsselskapene kjenner så langt ikke til mange tilfeller fra Norge.

I ett tilfelle som VG skrev om i sommer forteller ekteparet Monica og Knut Aadahl om hvordan deres VW e-up! ble ødelagt under et lynnedslag.

I denne artikkelen forteller informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gensidige at dersom selskapet får meldt skader på elbiler etter lynnedslag, vil dette dekkes som brannskader. Disse gir ikke bonustap, kun egenandel.

Til Dinside sier Informasjonsdirektør Øystein Thorsen i Gjensidige akkurat det samme: Om bilen blir utsatt for lynnedslag, skal ødeleggelsen dekkes uten tap av bonus.

Egenandelen beregnes ifølge Thorsen etter samme prosedyre som ved andre typer skader.