Ved hjelp av rørepinner som snakker med en app på iPaden eller telefonen din, gjør Tide matlagingen din om til musikk. Foto: Electrolux Design Lab
Ved hjelp av rørepinner som snakker med en app på iPaden eller telefonen din, gjør Tide matlagingen din om til musikk. Foto: Electrolux Design LabVis mer

Se fremtidens kjøkkendingser

Automatisk visp, flyttbar kokeplate og et produkt som er så nytt at vi ikke helt vet hva vi skal kalle det.

Hvert år inviterer elektronikkprodusenten Electrolux studenter fra hele verden til å delta i en designkonkurranse. De tre industridesign-studentene, Anne Berit Kigen Bjering, Lisa Frodadottir Låstad og Christian Bakkhaug fra NTNU har i år kommet til semifinalen, med produktene vi prøvde å nevne over.

Se fjorårets vinnerbidrag her

Gjør kokkeleringen din til musikk

Det mest spennende, om enn minst matnyttige, bidraget kommer fra Anne Berit Kigen Bjering og heter Tide. Det består av fem spesialdesignede rørepinner som konverterer dine bevegelser til musikk. Rørepinnene snakker med en app for touchenheter, som plukker dine favorittlåter som passer til tempoet. Øker du kraften får du en mer rocka låt, mens når maten putrer for seg selv, er musikken roligere.

I tillegg har appen en egen tidtaker som kan hjelpe deg med det som kanskje er det vanskeligste når man lager mat: Å time det slik at de ulike delene av måltidet blir ferdig samtidig.

Trenger du musikktips til matlagingen? Da kan vi anbefale den svenske matbloggen Lyxlagat, der kokk og gitarist i det svenske bandet Eskobar, Fredrik Zäll, deler oppskrifter, komplett med drikke - og musikkvalg.

Matlagingen ut av kjøkkenet

Spacepan av Christian Bakkhaug lar deg lage mat der du vil. Foto: Electrolux DesignLab
Spacepan av Christian Bakkhaug lar deg lage mat der du vil. Foto: Electrolux DesignLab Vis mer


Liten plass? Lei av å alltid måtte stå over grytene mens samtalen foregår et annet sted? Spacepan av Christian Bakkhaug lar deg gjøre nettopp dette. Det er en bærbar stekeplate, som du kan flytte med deg hvor du vil. Sett maten i ovnen, og sett over poteter eller grønnsaker på kjøkkenet, og så kan du sørge for klumpfri saus foran barneTV med barna - eller mens du underholder gjestene i stuen - når kjøkkenet er for lite.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stekeplaten er både egnet til oppvarming av mat og som serveringsfat, og har også unike varmeelementer med fargeindikatorer som viser deg hvor mye varme du bruker - slik at du enkelt har full kontroll over matlagingen.

Les om fjorårets bærbare induksjonsplatebidrag

Automatisk visp

Easy Stir av Lisa Frodadottir Låstad rører i grytene for deg.  Foto: Electrolux DesignLab
Easy Stir av Lisa Frodadottir Låstad rører i grytene for deg. Foto: Electrolux DesignLab Vis mer


Easy Stir av Lisa Frodadottir Låstad er en automatisk visp som kan snakke med induksjonsovnen din. Den benytter magneter som styres av induksjonsovner - og kan røre Easystir i alle typer kjeler, helt uten hjelp fra kokkens hender. Ønsker man å ha lokk på kjelen kan du fjerne skaftet.

Easy Stir bruker hverken strøm eller batterier, og du kan selv justere hastigheten. Og kanskje blir brente og klumpete sauser en saga blott.

Les også vår test av den automatiske vispen Stirr.

Electrolux DesignLab

Totalt 30 bidrag er plukket ut blant mer enn 1.200 innsendte bidrag, og i år er altså tre av dem norske. Det er første gang noen nordmenn har klart å komme så langt i konkurransen, skriver Electrolux i en pressemelding.

– Dette er en fantastisk nyhet og vi gratulerer både studentene og NTNU, sier Lena Wånemark, markedssjef i Electrolux Norge. –I mange år har vi mottatt norske bidrag, men frem til nå har de dessverre ikke nådd finalerundene. Med bakgrunn i NTNUs satsing på årets Electrolux Design Lab har vi håpet at et norsk bidrag skulle komme gjennom nåløyet, men tre semifinalister er over all forventning.

Årets tema er design som stimulerer flere sanseopplevelser og vinneren mottar et seks måneders lønnet studieopphold ved et av Electrolux sine globale designsentre, i tillegg til en pengepremie. Andre og tredjeplassen får også en pengepremie for innsatsen.