Stor primula er bare én av mange planter du bør se etter på hagesenteret, om du ønsker å hjelpe humlen. Blomstrer på forsommeren.  Foto: DNHS
Stor primula er bare én av mange planter du bør se etter på hagesenteret, om du ønsker å hjelpe humlen. Blomstrer på forsommeren. Foto: DNHS Vis mer

Se etter disse plantene til hage og balkong

Humlebestanden holder på å dø ut. Heldigvis er det enkelt å hjelpe.

Publisert
Sist oppdatert

– Jeg har en venninne som har et aprikostre i hagen på Bolteløkka (i Oslo, red.anm.), og uten humler til å pollinere blir det ikke frukt på trærne. Nå går hun rundt med en q-tips og gjør det for hånd, forteller Andreas Viestad, matskribent og drivkraften bak Geitmyra matkultursenter for barn.

En skrantende humlebestand er imidlertid langt mer alvorlig enn manuell pollinering av et aprikostre i en Oslo-hage. Og det er ikke bare i Oslo sentrum humlen sliter.

– Veldig mange kjenner til den store klimautfordringen, men ikke så mange vet om utfordringene i forhold til artsmangfold. Det får store konsekvenser for oss, og vi ødelegger mer enn noen sinne, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Det betyr blant annet at man flere steder i Kina må pollinere manuelt, om enn ikke med en q-tips fra badeskapet, og i USA er det omreisende trailere fulle av bikuber som landbrukere kan leie.

Inviter innsektene på besøk i et insektshotell: Legger du til rette for dem, blir det mindre jobb for deg

Lokalt ansvar for globalt problem

- Før var det å passe på naturen nødvendig for utvikling, mens nå ser mange på naturforvaltning som et hinder for utvikling. Det er en trend vi er nødt til å snu, sier Solhjell. For vi lever av artsmangfoldet, om enn ikke direkte.   Foto: Per Ervland
- Før var det å passe på naturen nødvendig for utvikling, mens nå ser mange på naturforvaltning som et hinder for utvikling. Det er en trend vi er nødt til å snu, sier Solhjell. For vi lever av artsmangfoldet, om enn ikke direkte. Foto: Per Ervland Vis mer


Utfordringen med humler og andre pollinerende insekter er at en tredjedel av verdens matproduksjon er avhengig av dem. Det er altså ikke bare et problem om vi mister fysiske referanser til det å la humla suse, men utrydding av humlearter vil få konsekvenser for matproduksjon. Synes du det er vanskelig å relatere til matmangel langt borte, vil vi privilegerte her i nord kanskje bli mer skremt av prospektet om mindre (og dyrere) kaffe og sjokolade.

Solhjell peker på at det er forholdsvis enkelt å skape oppmerksomhet om "søte" truede dyrearter, som isbjørner og pandabjørner, men vanskeligere for dyr og insekter vi ikke har noe forhold til, og som vi ikke nødvendigvis ser direkte nytte av.

Humleartene som hjelper til på kaffeplantasjene i Brazil og på Java er det vanskelig for oss å gjøre noe med, men vi kan begynne lokalt. I Norge er det i dag 34 humlearter, og seks av dem er truet. Det er her humlevennlige planter kommer inn.

Har du en neglisjert hage? Dette hagearbeidet bør du gjøre nå

Blomster hele året

Hos Hageselskapet får du enkle tips til hvordan du kan lage humlevennlige hager, terrasser og uterom, forteller direktør Tove Berg. Foto: Per Ervland
Hos Hageselskapet får du enkle tips til hvordan du kan lage humlevennlige hager, terrasser og uterom, forteller direktør Tove Berg. Foto: Per Ervland Vis mer


Ifølge Tove Berg, direktør i Det norske hageselskap, er det heldigvis ikke så mye som skal til, og det lar seg kombinere med å ha det pent og hyggelig rundt seg.

– Hovedregelen er å plante flere nektarrike blomster, og la det være blomstring fra vår til høst, sier Berg.

I tillegg er det viktig å la hagen gro litt til, og slippe til litt buskas og en liten steinrøys. Kutt ned på plenarealet til fordel for en liten blomstereng, der humlen kan trives. Og unngå bruk av sprøytemidler om du kan.

– Det er spesielt viktig å sørge for at humlen får nok næring på våren når den våkner av dvalen. Dronningen er svanger, og trenger næring for å etablere et nytt bol, sier Berg.

Heldigvis er det ikke vanskelig å handle humlevennlige planter. Hageselskapet har jobbet for å bedre humlens levekår i Norge, og samlet en lang liste med planter de anbefaler å kjøpe. For å gjøre det ekstra enkelt for deg å sette sammen en hage som blomstrer fra tidlig vår til sen høst, har de indikert hvilke planter som blomstrer når.

– Det er ikke vanskelig, de aller fleste plantene er vanlige. Men ved å være litt mer bevisst når du handler, kan du gjøre mye, sier Berg.

Se noen eksempler på humlevennlige planter under ...

... eller last ned en liste her.

Se også: De nyttigste hageredskapene

Ikke rydd bort alt

Det er viktig å passe på det som er utenfor bedene, og ikke bare kutte ned alle vekstene, formaner Viestad. Her med en "lånt" kvast fra venninnens aprikostre. Foto: Per Ervland
Det er viktig å passe på det som er utenfor bedene, og ikke bare kutte ned alle vekstene, formaner Viestad. Her med en "lånt" kvast fra venninnens aprikostre. Foto: Per Ervland Vis mer


Altfor mye ugress vil man ikke ha, og de fleste går til kamp med nebb, klør og diverse sprøytemidler for å bli kvitt vekstene i grøften og rundt bedene. Det burde vi slutte med, ifølge matskribent og entusiast Andreas Viestad.

– Vi tenker så mye på det som er i bedene, og glemmer at vi også har ansvar for det som er utenfor, sier han til DinSide. Og det betyr ikke at vi skal meie ned alt vi ser.

Han forteller om da Geitmyra matkultursenter hadde besøk av britiske Miles Irwing, kokk og mataukspesialist, som blant annet har skrevet The forager handbook, en guide til alle de spiselige britiske plantene.

– Vi skulle gå fra kultursenteret til skolehagene, noen hundre meter, men vi kom ikke mer enn halvveis. Han var bare i utkanten av hagen, og i grøftekanten langs veien, og fant flere dusin spiselige planter.

Selv tygger Viestad på skvallerkål, eller hanefot - denne journalistens barndoms sisyfosarbeid. Men han presiserer at det altså ikke bare er fordi vi kan spise ugresset at vi bør la det gro litt vilt.

– Det kan være en utfordring for ordensmennesker. Men det er ikke bra å ha en for striglet hage, presiserer han.

Vi må jo tilrettelegge for at humlen kan suse litt.

Det er heldigvis ikke helt mørkt for aprikostreet til Viestads venninne. Da hun fant frem q-tipsen for å gjøre seg klar til en manuell pollineringsrunde i vår, dukket det opp en humle. Så i år tar naturen vare på seg selv.

Se etter disse plantene til hage og balkongØnsker du å lære mer om humlen og prosjekt Summende Hager, et samarbeid mellom Hageselskapet og Miljøverndepartementet, kan du følge Summende Hager på Facebook.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer