Verdens rareste platespillere

Se, den henger i løse lufta

Spiller LP-ene dine med stil.

NESTEN MAGI: Mag-Lev er en av de mange svært spesielle platespillerne som kunne ses på High End-messen i München forrige helg. Platetallerkenen holdes oppe av megnetisme. Foto: Tore Neset
NESTEN MAGI: Mag-Lev er en av de mange svært spesielle platespillerne som kunne ses på High End-messen i München forrige helg. Platetallerkenen holdes oppe av megnetisme. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MÜNCHEN: Platespilleren har kommet et godt stykke videre siden Thomas Edison oppfant fonografen i 1877.

De gode, gamle LP-platene har har fått en ny vår. I Norge ble det i fjor solgt 15.000 platespillere, ifølge tall fra Elektronikkbransjen.

Sterk vinyl-markering

Dette er Maglev

Maglev er en forkortelse for magnetisk levitasjon. Begrepet brukes mest om tog som svever over skinnegangen ved hjelp av et kraftig magnetfelt. Slike tog finnes i Japan, Sør-Korea og Kina.

Kilde: Wikipedia

Og trenden er internasjonal. På High End-messa i München forrige helg markerte vinyl og platespillere seg sterkest av alle produktgruppene.

Vi kunne ikke der og da bedømme lyden, men sikkert er det at vi så mye fascinerende utstyr.

Mye var fornuftig og til å betale, slik som spillerne til Rega og Pro-Ject. Noe var ren kunst, slik som de svinedyre spillerne til Transrotor. Og noe virket bare rart, slik som den svevende platetallerkenen til Mag-Lev:

SLIK VIRKER DEN: Slik kan du spile musikk uten at plata har kontakt med landjorda. Video: Mag-LevVis mer Vis mer

Tar høyde for strømsvikt

Dersom strømmen skulle svikte og tallerkenen faller ned, kan du bare ta det med ro. Spilleren leveres nemlig med UPS, altså et slikt system som IT-bransjen bruker for å holde datamaskiner gående ved strømbrudd.

UPS-en skal ifølge Mag-Lev ha nok kraft til å løfte stiften ut av rillen, stoppe tallerkenens rotasjon og heve støttebena som sørger for å holde tallerkenen på trygg grunn.

Her er et knippe andre mer eller mindre merkelige platespillere og annet vinylutstyr vi så på vår runde gjennom de fire messehallene:

LES OGSÅ:
Slik velger du riktig platespiller
Denne norske vinyldingsen faller amerikanerne for
Norsk pickup-guru opplever gode tider


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer