Se de smarte møblene!

Kan du gjette hva de skjuler?

Smarte møbler har minst to ulike funksjoner. Se de smarte løsningene i videoen lenger ned i saken. Foto: Clei
Smarte møbler har minst to ulike funksjoner. Se de smarte løsningene i videoen lenger ned i saken. Foto: Clei Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stort smartere enn dette blir det ikke.

Stadig flere av oss bor alene, og med stadig stigende boligpriser, blir stadig flere av oss mer trangbodde. Da krever det sitt av møbleringen!

Sjekk ut videoen fra Resource Furniture og bildene lenger ned i artikkelen og se hvilke smarte møbler som faktisk finnes i handelen.

Er du litt handy, kan du jo også rett og slett ta den som inspirasjon til nye prosjekter. Er du ikke fullt så handy, kan en dyktig snekker også hjelpe deg til å bygge måltilpassede løsninger på stedet - for best utnyttelse av plassen.

Det unike med møblene du kan se i videoen nedenfor, er at de er mutifunksjonelle - de har altså flere - som oftest to - funksjoner. Hylle blir seng, bord blir seng, sofa blir køyeseng, skrivebord blir seng - det er ikke grenser for hvilke muligheter som ligger i disse møblene.

Legg også merke til hvordan pynten på hyllene eller skrivesakene på skrivebordet bare kan bli værende på hylla eller skrivebordet, når du feller ned eller vipper ut sengen! Du slipper altså å rydde før du skal endre bruksområde på møbelet.


Italiensk design på sitt beste

Det er italienske Clei som står bak de fleste av de smarte løsningene du kan se i videoen nedenfor. I disse dager er de også representert i utstillingen Making room: New Models for housing New Yorkers, på Museum of the City of New York. Der kan du se utstilt et smykkeskrin av smarte løsninger, designet av arkitekten Pierluigi Colombo.

Den delen av utstillingen som Clei står bak, er en 30 kvadratmeter stor studioleilighet spekket med smarte multifunksjonelle, integrerte møbelsystemer. Utstillingsleiligheten er innredet i en luksuriøs, europeisk stil, med fokus på utnyttelse av begrenset plass.

Men New York er ikke den eneste byen hvor leilighetene er små og løsningene bør være smarte.

Vi har tidligere skrevet om en supersmart leilighet på 23 kvadratmeter. Ved hjelp av en skyvbar bokhylle, utnyttes plassen til det maksimale.

DETTE ER EN KØYESENG! Smarte møbler har minst to ulike funksjoner. Og denne sofaen kan lett forvandles til en køyeseng! Ikke en sovesofa, altså - men en køyeseng. Foto: Norsk Sengesenter
På vei fra sofa til køyeseng ... Foto: Norsk Sengesenter
... og vips! Så har sofaen blitt køyeseng! Foto: Norsk Sengesenter
Utstillingsleiligheten fra Clei, på Museum of the City of New York. Bo smart på 30 kvadrat. Foto: Clei
Slik har sofaen blitt seng. Legg merke til at pynten på vegghylla over sofaen, fremdeles står på hylla - nå under sengen. Foto: Clei
Skyvbar TV-vegg skjuler hyller. Foto: Clei
Spisebord på hjul. Og når spisebordet ikke er i bruk ... (se neste bilde) Foto: Clei
... når spisebordet ikke er i bruk, ryddes det vekk slik. Foto: Clei


De selges i Norge

De fleste produktene som du kan se i videoen nedenfor, kan du få kjøpt via den norske butikken Norsk Sengesenter i Oslo. Dette er den største aktøren innenfor denne typen møbler her til lands, etter at butikken Praktiske Møbler Skandinavia la ned driften.

Hos Norsk Sengesenter hadde de det imidlertid altfor travelt til å snakke med DinSide, da vi ringte.

Hos Praktiske Møbler Skandinavia får vi imidlertid vite at de ga alle salgsavtalene til Norsk Sengesenter da de selv nylig la ned driften etter 17 år. De kan også fortelle at det har vært liten vilje til å ta inn disse produktene, i "vanlige" møbelbutikker.

Her er flere smarte løsninger

Ikea har mange lure løsninger for trangbodde, og er superflinke til å stable i høyden. Det er også klart at det finnes veldig mange andre supersmarte løsninger for deg med begrenset boflate, som den innholdsrike veggmodulen Oneself som skjuler både toalett, dusj og lagringsplass, kombibordet som kan være både sofabord og spisebord, kombinert komfyr og oppvaskmaskin, vaskemaskin som kan henges på veggen, TV som kan gjemmes under senga når den ikke er i bruk, og speilbordet Tip Over som kan være et speil på veggen - eller et spisebord for fire. Vi ble også litt betatt av Ikeas smarte tre-i-ett-bord som de lanserte i PS-kolleksjonen for 2012.