Utbyggingen er allerede godt i gang på det som en gang var hovedstadens flyplass. Foto: Fornebulandet.no
Utbyggingen er allerede godt i gang på det som en gang var hovedstadens flyplass. Foto: Fornebulandet.noVis mer

Se bildene av nye Fornebu

For første gang offentliggjøres bildene av den nye bydelen.

Det er mange som har vært der. Med trykk på har. For den delen av Fornebulandet som en gang huset hovedstadens flyplass, har ligget relativt brakk i en del år, med unntak av en bunkers som har huset elleville Big Brother-deltakere og et næringsområde som ligger dødt på kveldstid.

Men planene for Fornebulandet er store, og deler av arbeidet er allerede påbegynt. Og nå lanserer Fornebu Utvikling (FBU) en ny nettside der potensielle boligkjøpere eller andre nysgjerrige kan bevege seg tredimensjonalt gjennom tre av boligområdene som er under utbygging: Koksabukta, Hundsund og Rolfsbukta.

Se også: Drømmehus i betong for små og store

Som en norsk småby

Vi har forsøkt å lage ulike boligtyper slik at det passer for alt fra godt voksne til barnefamilier, slik at man få en blandet befolkning, og at det ser spennende ut med god ariktektur, sier Arvid Sveen i FBU. Foto: Fornebu Utvikling
Vi har forsøkt å lage ulike boligtyper slik at det passer for alt fra godt voksne til barnefamilier, slik at man få en blandet befolkning, og at det ser spennende ut med god ariktektur, sier Arvid Sveen i FBU. Foto: Fornebu Utvikling Vis mer


Når området er ferdig utbygget vil det ha rundt 20.000 innbyggere og 15.000 arbeidsplasser. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det står bare noen tusen tilbake for Lillehammer, og er flere innbyggere enn det er i Gjøvik by.

- Området som er reservert for boligutbygging utgjør rundt 700 mål og når det er ferdig utbygget vil området bestå av 6.300 boliger, og er dermed et uunnværlig bidrag til et stramt boligmarked rundt hovedstaden, sier Trude Solvang, markedsdirektør i FBU.

Ifølge Arvid Sveen, utviklingsdirektør i FBU er utbyggingsprosessen på Fornebu helt unik. Og det er ikke bare fordi det er et av de største utviklingsprosjektene i Norden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er jo som å bygge en ny by. Vi skal skape et bomiljø for rundt 20.000 personer, noe som er som en norsk småby, sier Sveen til DinSide.

Han forteller at de har lagt vekt på nettopp dette: At det skal være plass til forskjellige mennesker i forskjellige livsfaser, akkurat som i en by. Ulike boligtyper og nabolag skal passe for alle typer husholdinger, fra nyetablerte og småbarnsfamilier til godt voksne - og enslige. Og også lokalmiljøet må legges til rette, med møteplasser.

- Vi står for utbyggingen av 5.300 av boligene på Fornebulandet, og har valgt å gå for boliger av nesten alle typer; Vi bygger eneboliger, rekkehus, lavblokker og noen litt høyere blokker. Men ingen blir høyere enn fem etasjer, sier Sveen.

Tre av områdene som bygges ut: Rolfsbukta, Koksabukta og Hundsund. Foto: Fornebu Utvikling
Foto: Fornebulandet.no
Foto: Fornebulandet.no
Foto: Fornebulandet.no
Hundsund er nok det området som frir mest til barnefamilier, med rekkehus, kjedete eneboliger, og lave blokker. Foto: Fornebulandet.no
I Hundsund er det lagt vekt på lav bebyggelse. Foto: Fornebulandet.no
Det er lov å drømme ... villa i Arcasa Tun i Hundsund. Foto: Fornebulandet.no
Småblokker i Arcasa tun i Hundsund. Foto: Fornebulandet.no
I Kokstabukta: lyse, moderne leiligheter. Foto: Fornebulandet.no
Blokkene i Koksabukta er opp til fem etasjer høye. Foto: Fornebulandet.no
Det er jo lov å drømme, her er det visualisert med puff fra Poltrona Frau og Scandia Jr-stolene fra Fjord Fiesta. Foto: Fornebulandet.no
Leilighetene i Koksabukta er nært både grøntområder og fasiliteter som skole, barnehage, kjøpesenter, park og sjø. Foto: Fornebulandet.no
Fra Aléen i Rolfsbukta. Foto: Fornebulandet.no
Rolfsbukta ligger på bryggekanten, med Oslofjorden som nærmeste nabo. Foto: Fornebulandet.no
Det er lagt vekt på detaljer for å gi et hyggelig bomiljø. Fra Rolfsbukta. Foto: Fornebulandet.no
Mange av leilighetene i Rolfsbukta ligger vendt mot vannet, med utsikt over Oslofjorden. Foto: Fornebulandet.no

Artikkelen fortsetter under bildespesialen

Se også: Boligene som har 75 prosent lavere strømregning

Slik bygger man en by

Sveen forteller at i planleggingen av Fornebulandet har de hatt en bevisst strategi på å få ferdig deler av områdene med en gang, slik at de som flytter inn, får mer enn en byggeplass å se ut på.

- Vi ønsker å skape gode miljøer, og at så mye som mulig av det som skal finnes i en by, alt fra møtesteder, restauranter, butikker, grendehus, barnehager, skole et cetera, er på plass. Slik at de som flytter hit skal få et godt bomiljø fra dag én, sier Sveen.

Spesielt det med skoler og barnehager vil nok være viktig for barnefamiliene som flytter inn. Ifølge Sveen er det satt av flere tomter til ytterligere utbygging etter hvert som bydelens befolkning vokser. Og for dem som kommer på besøk, enten det er business eller pleasure er et hotell allerede ferdigstilt, og to til er på vei.

- Jeg har aldri vært med på, eller hørt om et slikt case før, der man har bygget ut så mye av infrastrukturen før innbyggerne er på plass, sier Sveen og trekker også frem at de regulerte friområdene; badestranden og parken som er ment å være hjertet i området, er ferdigstilt.

I tillegg til de regulerte friområdene er store deler av Fornebulandet satt av til fri- og naturområde. Det er blant annet et fuglereservat som ikke skal røres, og foran det ene av FBUs prosjekter, Koksabukta, vil det bli et betydelig grøntområde mot fjorden.

- Man må heller ikke glemme nærheten til fjorden. Dette skal være tilgjengelig for beboerne, både fra friområdene, parken og stranden. Og det er også planer om å bygge en marina med båtplasser for fritidsbåter.

Under kan du se en visualisering fra hvordan det vil se ut i Koksabukta. Du kan se lignende videoer - og flere bilder fra Hundsund og Rolfsbukta på Fornebulandets nettsider.


For firkantet for deg? Smugtitt på det som kan bli fremtidens boliger her.