Se alt du kan putte i oppvaskmaskinen

Vårrengjøring, nesten uten at du trenger å løfte en finger.

Neinei! Du kan putte mye i oppvaskmaskinen, men akkurat stikkontakter bør du holde langt unna. Foto: Kristin Sørdal
Neinei! Du kan putte mye i oppvaskmaskinen, men akkurat stikkontakter bør du holde langt unna. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppvaskmaskinen er ikke bare til glass og servise. Det er også en helt glimrende hjelp når du skal ta storrengjøring. For det er ikke bare gulv, vinduer, kjøkken og bad som bør gjøres rent en gang iblant.

Hvorfor ikke la oppvaskmaskinen hjelpe deg med jobben?

Les også: Se alt det smarte du kan bruke mikrobølgeovnen til

Som hovedregel kan alt som er laget av plastikk og metall som ikke er malt, emaljert eller dekket av et eller annet materiale gå i vaskemaskinen. For eksempel:

 • Leker. De fleste plastleker som ikke er malt går fint i maskinen. Dette gjelder også utendørsleker som spade og bøtte, for eksempel.
 • Oppvaskkost og svamper. De varer mye lenger om du gir de en jevnlig runde i maskinen. Har du vasket blomstervaser bør du uansett gi kosten en runde i oppvaskmaskinen.
 • Glasskupler til lamper. Du får mer ut av wattene, om glasset er rent. Pass på at det er godt med plass mellom dem, så de ikke knuser. Men merk at ikke alle kupler tåler en runde i oppvaskmaskin. Er du i tvil, ta det for hånd.
 • Børster, kammer og hårklemmer i plast, har bare godt av å renses for å bli kvitt fett og støv.
 • Dusjhodet. Er det tett og går strålene i alle retninger? Da trenger det en vask, og oppvaskmaskinen tar det meste.
  (Du kan også rense dette med klorin eller eddik.)
 • Dørhåndtak og knotter Dørhåndtak og knotter på skap og kommoder blir fort fettete og tiltrekker seg mye støv og skitt, og har godt av en real rens en gang iblant. Merk at ikke alle typer tåler en omgang i oppvaskmaskinen. Er du i tvil, vask for hånd, eller test med én.
 • Gulnede stikkontakter og brytere bør du imidlertid holde langt unna oppvaskmaskinen. Se hvordan du bør rengjøre dem.

 • Toalettartikler: Tannbørste, tannbørsteholder, såpekoppen, neglebørsten, sminkekoster i plast og propper til badekar og vask. Hiv det inn.
 • Filteret i kjøkkenviften: Det er en drittjobb å vaske for hånd. La maskinen fikse det, mens du tar en kopp kaffe i solen.
 • Kjøkkenutstyr: Det er mye du bruker hver eneste dag på kjøkkenet, men glemmer å vaske: Salt og pepperbøsse, skåler eller beger som står fremme på benken til frukt eller rørepinner, lysestaker, et cetera
 • Vet du om noe mer som med fordel kan vaskes i oppvaskmaskinen? Del med andre lesere i debatten.

  Les også: Lag kalkunen i oppvaskmaskinen

  Etter alt dette bør du kanskje også gi vaskemaskinen en real rens: Du bør for eksempel rengjøre spylearmene og vaske filtre og døren. Vi anbefaler også å bruke Sun maskinrens med jevne mellomrom, spesielt om du har problemer med dårlig lukt.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer