<strong>SMART RADONMÅLER:</strong> Denne lille radonmåleren sender deg varsler på mobilen når det er på tide å gjøre noe med radonnivået i boligen din. Her demonstrert av grunderne Erlend Bolle (t.v) og Øyvind Birkenes. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SMART RADONMÅLER: Denne lille radonmåleren sender deg varsler på mobilen når det er på tide å gjøre noe med radonnivået i boligen din. Her demonstrert av grunderne Erlend Bolle (t.v) og Øyvind Birkenes. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Airthings Wave

Se - et helnorsk smartprodukt!

Og det kommer til å redde liv, håper grunderne.

Publisert

- Visste du at radongass i boliger tar flere liv enn trafikken på norske veier og branner - til sammen?

Spørsmålet kommer fra Erlend Bolle, en av grunderne bak osloselskapet Airthings. Selskapet er ett av noen ganske få norske med egen stand under årets CES-messe i Las Vegas.

Sammen med Øyvind Birkenes og de 14 andre ansatte, har Airthings brukt de siste ti månedene på å utvikle det de mener er verdens første radonmåler som både er knyttet opp mot mobilen, nettbrettet og nettskyen.

Sjekk med hånda

Produktet har de kalt Wave, og den kan minne om en liten brannvarsler.

Wave monteres på veggen i rom der man oppholder seg mye. Det krever bare én skrue. Måleren drives av to AA-batterier, som skal holde til minst halvannet års drift, ifølge grunderne.

Navnet har den fått fordi man kan sjekke radonnivået ganske enkelt ved å vinke med hånda foran den.

<strong>GRØNT LYS:</strong> Ikke noe å si på radonnivået på messegulvet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GRØNT LYS: Ikke noe å si på radonnivået på messegulvet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

- Vi har lagt vekt på at det skal være veldig enkelt å installere og bruke. Man trenger ikke appen for å bruke den helt grunnleggende funksjonaliteten, sier kompanjong og administrerende direktør Øyvind Birkenes.

Lys og lydvarsler

Hvis radonnivået er innenfor trygge grenser, lyser grønne dioder opp en ring midt på måleren. Er det for høyt, lyser det rødt. Lyser det gult, bør du være ekstra på vakt. Det betyr at nivået er i grenseland. Du kan også bli varslet av et lydsignal.

Bruker du appen som følger produktet, blir du varslet automatisk når det er grunn til å følge ekstra godt med. Kommunikasjonen skjer via Bluetooth, så du må befinne deg i nærheten for at varslet skal fungere.

Kan varier mye

- Men holder det ikke å måle radonnivået én gang, for deretter å treffe tiltak?

<strong>KAN VARIERE MYE:</strong> Via appen får du se hva radonnivået ligger på over tid. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KAN VARIERE MYE: Via appen får du se hva radonnivået ligger på over tid. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

- Det er en vanlig misforståelse. Sannheten er at radonnivået kan svinge med årstider og klima, og variere fra rom til rom. I tillegg kan bygningsmassen endre på seg, sier Birkenes og demonstrerer hvordan den tilknyttede appen har logget og illustrerer radonnivået over en lang periode i et diagram.

Men Wave kan mer enn bare å måle radonnivået. Via appen får du data både om temperatur og luftfuktighet, også over tid. På bakgrunn av disse dataene kan du treffe nødvendige tiltak, ikke bare mot radongass, men også for å bekjempe fukt, råte og mugg.

- Du kan få opplysninger om hva du bør gjøre, for eksempel via nettsidene våre, forteller han.

Lang erfaring

Selskapet har hatt radonmålere i det nordiske markedet for både næringsliv og privathusholdninger siden 2011. Men Wave gjør ting mye enklere, smartere og morsommere å bruke, ifølge Bolle.

- Og nå skal dere erobre verden, siden dere er på plass på CES?

- Vi ser i hvert fall et stort potensiale på det amerikanske markedet, der oppmerksomheten og kunnskapen rundt radongass er stor, sier Bolle.

Wave kommer i butikkene i løpet av våren, prisen i privatmarkedet er satt til 1.690 kroner. Du finner mer informasjon på Airthings' hjemmeside.

Flere ferske saker fra CES 2017

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer