Scrubba kan redde feriebagasjen

Vaskesekken er en smart reisekompis for deg som skal på tur, om det er i skogen, på fjellet, i telt, på hytta, til Syden eller hvor som helst.

<b>FOR KLESVASK PÅ TUR:</b> Fyll med klær, vann og vaskemiddel og skrubb feriegarderoben ren.  Foto: KRISTIN SØRDAL
FOR KLESVASK PÅ TUR: Fyll med klær, vann og vaskemiddel og skrubb feriegarderoben ren. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er deilig å pakke lett; skal du på fottur eller sykkeltur er det bra å slippe tung ballast, og skal du ut å fly er det praktisk - og i mange tilfeller også mye billigere - å reise kun med håndbagasje.

Pakker du med hensikt å skylle opp klærne underveis, kan du redusere volumet på bagasjen ganske betraktelig.

Vi har prøvd «reisevaskemaskinen» The Scrubba - for bruk på tur.

Les også: Heng flekkete klær i sola!

Enkel konstruksjon

The Scrubba er en ganske enkel konstruksjon: Det er en vanntett sekk i polyester, som du altså fyller med de klærne du ønsker å vaske - sammen med vann og vaskemiddel.

Inne i sekken er det et ganske stort og knudrete område, som fungerer som et vaskebrett.

VASKEBRETT: Inni vaskesekken er det et ganske stort felt som dette, som fungerer som et vaskebrett. Foto: KRISTIN SØRDAL
VASKEBRETT: Inni vaskesekken er det et ganske stort felt som dette, som fungerer som et vaskebrett. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merEtter at du har fylt på vann, vaskemiddel og klær, klipser du sammen posen, klemmer ut lufta som er inne i sekken - og du kan skrubbe i vei.

Les også: Ren og myk vask med en papirremse?

Maks 50 grader

Vi vasket en runde med noen skikkelig skitne sokker samt to par flekkete shorts/skjørt og to par t-skjorter.

Vaskesekken er merket med hvor mye klær du kan putte oppi, sammen med riktig mengde vann i forhold til klærne i sekken. Du kan se hvor mye du har fylt, gjennom et langsgående vindu.

SE HVOR MYE DU KAN FYLLE: Det er merking på sekken som viser hvor mye du kan fylle med klær og vann. Foto: KRISTIN SØRDAL
SE HVOR MYE DU KAN FYLLE: Det er merking på sekken som viser hvor mye du kan fylle med klær og vann. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merVia vinduet kan du også sjekke hvordan det står til med vasken underveis.

Du fyller vann rett i sekken, fra det du måtte ha for hånden. Du kan imidlertid ikke helle på veldig varmt vann: Produsenten anbefaler ikke varmere enn 50 grader, og du bør heller ikke utsette vaskesekken for sterkt sollys. Den må tørkes etter bruk, og dette bør helst gjøres i skyggen.

Vi fylte vann fra i kjøkkenkrana, helte på flytende vaskemiddel og tok det hele med ut i det fri. Heldigvis, dét var det bra at vi gjorde ...

Les også: Vaskepulver er bedre enn flytende, men bruk flytende ved kortvask eller håndvask

Lukk og skrubb

Det er ingen tett forsegling i toppen av vaskesekken; kanten ved sekkens åpning skal kun rulles eller brettes ned fire til fem ganger, og så klipses sammen.

Deretter skal du presse luften ut av baggen via en ventil, før du starter selve skrubbingen.

Vi skriver ovenfor at vi heldigvis tok med vaskesekken utendørs. Alternativet er å ta skrubbejobben på badet eller i dusjen eller badekaret. For å gjøre det midt på gulvet, kan medføre en tørkejobb i etterkant:

SØL: Det ble litt søl underveis, så det kan være greit å gjøre dette utendørs eller på annet egnet område, som eksempelvis på badet eller inni dusjen. Foto: KRISTIN SØRDAL
SØL: Det ble litt søl underveis, så det kan være greit å gjøre dette utendørs eller på annet egnet område, som eksempelvis på badet eller inni dusjen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Det er nemlig ikke slik at sekken er fullstendig tett i toppen, i alle fall greide ikke vi å gjøre vaskejobben uten at det lakk litt vann ut fra åpningen på sekken under skrubbingen.

Plundrete ventil

UT MED LUFTA: Du må presse lufta ut via ventilen, for med luft i sekken går det dårlig med skrubbinga ... Foto: KRISTIN SØRDAL
UT MED LUFTA: Du må presse lufta ut via ventilen, for med luft i sekken går det dårlig med skrubbinga ... Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Vi synes også det var litt plundrete å få presset all lufta ut av sekken, hovedsakelig fordi ventilen var litt vrien og hard å betjene.


I tillegg opplevde vi at ventilpluggen hele tiden spratt opp under skrubbejobben, muligens på grunn av at det kom såpevann inn i ventilen - og da ble det lite friksjon til å holde pluggen på plass.

Bortsett fra noe vannsøl, fikk vi skrubbet klærne ganske så rene. Vi skrubbet i 3-4 minutter, som er anbefalt fra produsenten.

TØM OG SKYLL: Vi tømte vaskevannet i vasken, og måtte fylle på flere runder med rent vann - men det er det samme som for annen håndvask. Foto: KRISTIN SØRDAL
TØM OG SKYLL: Vi tømte vaskevannet i vasken, og måtte fylle på flere runder med rent vann - men det er det samme som for annen håndvask. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Skyllingen foretok vi også i sekken, som vi for anledningen plasserte i kjøkkenvasken. Her krever det selvsagt endel vann for å få skyllet klærne fri for vaskemiddel - men det er som for vanlig håndvask.

Renere enn håndvask

Vi er overrasket over at klærne ble såpass rene og presentable som de faktisk ble etter Scrubba-vasken.

Vi hadde ikke forventet at flekkene skulle forsvinne så greit kun ved håndvask. Her tror vi på at skrubbe-effekten har noe for seg, og at vi ikke ville oppnådd dette like enkelt med kun bløtlegging og lett skrubbing tøy-mot-tøy.

Tar du høyde for at det kan bli litt søl under skrubbingen, og gjør dette på terrassen, i skogen eller annet egnet sted, synes vi dette er en fin reisekompis som kan hjelpe deg med å begrense behovet for mye feriebagasje.

Og når reisen nærmer seg slutten, kan du jo også bruke sekken til skittentøy.

OVERRASKENDE REINT: Du må også tørke vaskesekken etter bruk. Vi er overrasket over at klærne ble såpass rene etter  håndvasken og skrubbingen i vaskesekken. Foto: KRISTIN SØRDAL
OVERRASKENDE REINT: Du må også tørke vaskesekken etter bruk. Vi er overrasket over at klærne ble såpass rene etter håndvasken og skrubbingen i vaskesekken. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merVi synes imidlertid prisen er noe stiv:

The Scrubba koster 449 kroner (Coolstuff.no). Du kan også bestille den direkte fra produktets egen nettside for 64,95 dollar - tilsvarende 397 norske kroner. Da kommer merverdiavgift i tillegg.

Her må du selv vurdere prisen opp mot hvor mye du kommer til å bruke den.

Alternativer

Alternativet til denne vaskesekken, er selvsagt slik du sikkert har gjort mange ganger tidligere: Å legge vasken i bløt i badekaret eller vasken, og så skylle og henge opp etter at du synes det har fått nok tid i bløt.

Eller at du tappe ut vaskevannet fordi noen skal bruke vasken. Eller dusjen. Eller at vannet kun holder seg på plass noen minutter fordi vannet siger ut via en ikke helt tett ventil i vasken ...

Du kan også bruke en kompresjonspose for tekstiler, til bløtlegging av klærne. Kompresjonsposer er tette og ganske stive, slik at du kan fylle dem med klær og såpevann - og sette posen i badekaret, dusjen, på terrassen eller hvor det måtte passe.

Det som er bra med den løsningen fremfor å bløtlegge i vasken eller liknende, er at det kan plasseres der den ikke er i veien for noen - og du kan vaske klær uavhengig av om noen skal bruke dusjen eller vasken - og uten at vannet siver ut sakte men sikkert. Du får imidlertid ikke skrubbeeffekten som i Scrubba-vaskesekken.

På den annen side kan du dra nytte av kompresjonseffektens gleder ved pakkingen - som altså kan hjelpe deg med bagasjevolumet, selv om det ikke kan endre på vekten på bagasjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!