<strong>ETTERLYSER RADONRÅD:</strong> Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, mener Statens strålevern burde komme med flere detaljerte råd om tiltak mot radon. Foto: Kjell Håkon Larsen.
ETTERLYSER RADONRÅD: Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, mener Statens strålevern burde komme med flere detaljerte råd om tiltak mot radon. Foto: Kjell Håkon Larsen. Vis mer

Tiltak for å fjerne radon

Savner konkrete råd fra Statens strålevern

At radon er farlig og må fjernes får du stadig høre, men hvem som skal utføre jobben må du finne ut på egenhånd. En uheldig hedmarking brukte 80.000 kroner på tiltak som ikke fungerte som forventet.

Publisert

Vi er inne i «radonsesongen», som løper fra midten av oktober til midten av april.

Når vi varmer opp boligene våre, samtidig som vinduer og ventiler er lukket, får vi et luftundertrykk. Dette gjør at mer radon fra grunnen trekkes inn i huset.

Statens strålevern oppfordrer deg til å måle, uansett om du bor i et område som skal være radonfritt. Dersom radonverdiene er over 100 becquerel per kubikkmeter, bør du gjøre tiltak.

Slike tiltak kan være billige og enkle, som du lett kan gjøre på egenhånd. Andre ganger er arbeidet med å redusere radonverdiene mer omfattende, og da trenger du profesjonell hjelp til høyere pris.

Men hvilket firma skal du kontakte, og hva kan du forvente?

Betalte 80.000 kroner, men det hjalp lite

- Statens strålevern er ofte ute i media og hausser opp hvor farlig radon er og at alle må måle verdiene i sitt hus, men det snakkes lite om tiltak og hvor vanskelig det er å få anbefalte radonverdier i eldre hus, sier en mann fra Hedmark, som ønsker å være anonym.

<strong>DYR BRØNN:</strong> Denne radonbrønnen ble installert i kjelleren i et hus i Hedmark, og reduserte radonverdiene noe. Likevel er det fortsatt over ti gangen anbefalte verdier i boligen. Foto: privat.
DYR BRØNN: Denne radonbrønnen ble installert i kjelleren i et hus i Hedmark, og reduserte radonverdiene noe. Likevel er det fortsatt over ti gangen anbefalte verdier i boligen. Foto: privat. Vis mer

I 2011 målte han radonverdier på opp til 2.690 becquerel per kubikkmeter, og betalte rundt 80.000 kroner for å montere radonsug, ventiler og avfukter i krypkjelleren til huset.

Dette hjalp en god del på radonverdiene ved måling året etter, men i 2015 steg de igjen til 1.090 becqurel per kubikkmeter.

- Hvis noen spør meg i dag, så svarer jeg «ikke mål verdiene hvis du ikke må». Det gir bare bekymringer, og det er vanskelig og dyrt å gjøre noe med, sier hedmarkingen.

Ønsker bedre råd

Forbrukerrådet er uenig i at Statens strålevern «hausser» opp farene ved radon. De mener at informasjonen er tydelig og nøktern.

Radon

Radon er en usynlig og luktfri gass, som dannes kontinuerlig i jordskorpa.

Utendørs vil radonkonsentrasjonen normalt være lav, og helsefare oppstår først når gassen siver inn og oppkonsentreres i vårt innemiljø.

Radon i inneluft øker risikoen for lungekreft. Risikoøkningen bestemmes av hvor lang tid man utsettes for radon og av hvor høyt radonnivået er.

Kilde: Statens strålevern.

- Vi er, derimot, enig i at det hadde vært kjempefint om kommunene og strålevernet kunne tilby mer detaljert informasjon om hvordan huseierne burde opptre, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet.

I september advarte Forbrukerrådet mot useriøse radonfirmaer, som ofte går fra dør til dør og tilbyr tjenester, for så å ikke gi lyd fra seg.

Informasjonen som gis, er ganske generell, ifølge Bartholdsen. Dette gjør forbrukerne usikre, og da får «cowboyer» blant radonfirmaene større spillerom.

Statens strålevern understreker at det i dag ikke finnes en sertifiseringsordning for firma som utfører radontiltak, men at strålevernet gir råd om hvordan du kan gå fram for å finne et firma.

- Det handler om å undersøke flere firma og spørre om referanser for tidligere arbeid. Selv om det finnes noen useriøse, så er det viktig å huske på de fleste firmaene i denne bransjen er seriøse og har mye erfaring i å redusere radon, sier Bård Olsen, seniorrådgiver i avdeling for sikkerhet, beredskap og miljø.

Ikke sikkert at tiltakene virker

Det var Byggmesterkontoret AS som gjennomførte tiltakene i eksempelet fra Hedmark, som er en av de største aktørene blant firmaene som utfører radonforebyggende tiltak i Norge.

Teknisk sjef Rune Gulliksen sier at de utfører ulike tiltak mot ulike verdier. Prisen kan variere fra 1.000 til 38.000 kroner eller mer for en gjennomsnittlig enebolig.

- Ingen radonfirma gir 100 prosent garanti for at radonverdiene kommer under grensen, da det ikke alltid er lett å vite hva som befinner seg i grunnen under boligen, sier Gulliksen.

Det er ikke alltid radonsug fungerer, fordi det kan trekkes inn falsk luft som gjør at det ikke skapes undertrykk i suget. Da må firmaet gjøre ytterligere tiltak, som vil koste ekstra.

- Det er sjelden radonsug ikke fungerer, og dersom tiltakene våre ikke fungerer, kommer vi alltid tilbake på ny befaring, sier Gulliksen.

Klag på tiltak som ikke virker

Forbrukerrådet oppfordrer forbrukere til å ikke inngå avtaler med radonfirma på stedet, for eksempel hvis noen kommer ubedt hjem til deg. Det er lurt å sjekke Internett for ulike tilbud og erfaringer.

- Du har angrerett når firma kontakter deg gjennom dør- og telefonsalg, sier Bartholdsen.

Videre rådes forbrukerne til å inngå kontrakt med firmaet som utfører arbeidet, og klage skriftlig dersom radontiltakene ikke virker slik som du ble lovet.

Bård Olsen, seniorrådgiver i avdeling for sikkerhet, beredskap og miljø i Statens strålevern.
Bård Olsen, seniorrådgiver i avdeling for sikkerhet, beredskap og miljø i Statens strålevern. Vis mer

- Jeg synes man kan forvente at radonnivået skal bli så lavt som mulig og under 200 becquerel per kubikkmeter. Imidlertid kan det være tilfeller hvor det ikke holder med et radontiltak, men hvor man må forsøke med flere for å komme i mål, sier Olsen i Statens strålevern.

Bartholdsen oppfordrer deg til å holde igjen penger tilsvarende det som mangler, hvis du mener arbeidet ikke er fullført eller tilfredsstillende. Dersom du ikke kommer noen vei med radonfirmaet, kan du klage til Forbrukerrådet.

Burde anbefale firma

Byggmesterkontoret utfører radonforebyggende tiltak hos rundt 400 husholdninger i året, og de må kun dra tilbake til fire til fem stykker for å gjøre ytterligere tiltak, ifølge Gulliksen.

Han er enig med Forbrukerrådet i at Statens strålevern godt kunne kommet med flere konkrete råd til de som måler for høye radonverdier i husene sine.

- Jeg synes det funket godt før, da vi og andre radonfirma sto oppført på Statens strålevern sine nettsider, men så kom det dessverre inn aktører på listen som ikke var like gode, sier Gulliksen.

Hensikten med listene var å gi publikum en oversikt over tilbydere av radontjenester.

- Listene ble i noen tilfeller feilaktig oppfattet som en offentlig godkjenning, til tross for at vi tydelig har informert om at dette ikke var tilfellet, sier Olsen i Statens strålevern.

I dag finnes det imidlertid langt flere slike firmaer enn tidligere, og det har blitt lettere for publikum å finne et firma på egenhånd, ifølge ham.

Sjelden nok med egne tiltak

Statens strålevern mener at dersom radonnivået bare er rett over grensene, kan det gjerne reduseres ved enkle tiltak som man ofte kan gjøre selv.

- Dette kan være tetting av sprekker og rundt rørgjennomføringer mot grunnen eller åpne og rense opp i eksisterende friskluftsventiler, sier Bård Olsen, seniorrådgiver i avdeling for sikkerhet, beredskap og miljø.

Dette er Gulliksen i Byggmesterkontoret uenig i. Han mener at det er fordel å bruke et firma med bygningsmessig kompetanse som driver med radon i tillegg.

- Flere kunder vi er på befaring hos, velger å først prøve å ordne opp på egenhånd, men så kontakter de oss seinere når radonverdiene ikke har sunket, sier Gulliksen.

De useriøse radonaktørene er også et problem, og ofte må de profesjonelle byggmesterne ordne opp etter dem, ifølge Gulliksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer