Samsungs nye stekeovn gjør to ting på en gang

Doble signaler er ikke alltid like lette å forholde seg til, men Samsungs variant har vi ingen problemer med å like - ihvertfall på papiret.

<B>ARBEIDSDELING</B> Den grå plata i midt i stekeovnen til høyre gjør det plutselig mulig å effektivisere ovnsbruken med minste hundre prosent. Foto: Per Ervland
ARBEIDSDELING Den grå plata i midt i stekeovnen til høyre gjør det plutselig mulig å effektivisere ovnsbruken med minste hundre prosent. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Begrepet hvitevarer har for lengst blitt fargeblindt, og under årets IFA-messe i Berlin fikk vi bekreftet at hvite ovner, kjøleskap og komfyrer ikke er det som preger messehallene mest. Børstet stål er på den annen side fortsatt ikke glemt av hvitevarebransjen, men viktigere enn utseendet, er de teknologiske nyvinningene som store produsenter som Miele, AEG, Siemens og Samsung stapper inn i kjøkken- og vaskeenheter.

Sistnevnte viste blant annet fram stekeovnen BQ74AD2S, toppmodellen i deres Dual Cook-serie, som er egnet til å imponere både menn og kvinner som i utgangspunktet har medfødt kjøkkenskrekk. Hvorfor? Fordi den kan steke to ting samtidig.

Se flere nyheter fra verdens største elektronikkmesse IFA 2010 her!

Helt todelt

Det høres kanskje ikke så imponerende ut i utgangspunktet, men det er fordi du tenker i tradisjonelle termer. Det er ikke snakk om å kaste inn to Grandiosa på hver sin hylle, stille inn antall grader, og la en timer telle ned de 15 minuttene det tar (har jeg hørt) å få brunfargen på osten.

Kombinasjonen av en spesiell deleplate og individuelle kontroll av rommene over og under plata, gjør det nemlig mulig å behandle de to delene som mer eller mindre helt atskilte ovner. Dermed kan du for eksempel steke kjøtt i det øverste kammeret, mens det nederste rommet tar seg av de stekte potetene.

Deleplata er like enkel å fjerne som en vanlig stekeplate, og så lenge den er installert tolerer Samsungs såkalte Dual Cook-serie en temperaturforskjell på inntil 70 grader mellom rommene, samtidig som altså også steketiden kan stilles inn separat.


Ekstremtesting

Produktsjef for Samsungs hvitevareavdeling i Norden, Finn Kristoffer Larsen, fortalte under IFA-messa at en uavhengig produktdemonstrasjon i Danmark trakk todelingen til det ekstreme:

- Én av kokkene testet blant annet å steke fisk i det øverste rommet samtidig som en kake ble stekt i det nederste. Det er ikke noe vi uten videre vil anbefale, men testen ble likevel utført uten at lukt fra fisken spredte seg til kaka.

<strong><B>VRI HER:</strong></B> Kontrollhjulet viser tydelig hvor enkelt du svitsjer mellom de ulike stekeovns-modusene. Foto: Per Ervland
VRI HER: Kontrollhjulet viser tydelig hvor enkelt du svitsjer mellom de ulike stekeovns-modusene. Foto: Per Ervland Vis mer


I tillegg til den todelte stekefunksjonen har toppmodellen i Dual Cook-serien også dampkoking. Det er ikke lenger spesielt i seg selv, men måten den er integrert med stekefunksjonen skal ifølge Samsung være unik. Her kan en for eksempel dampkoke i den nederste ovnsdelen, samtidig som en steker i den øverste.

Lett å vaske

Damprens gjør at sølete kokker slipper unna med kortere vasketid når maten er ferdig. Hell litt vann i ovnen, skru på på damprens, og la ovnen jobbe i 25 minutter. Når den er ferdig kan du tørke over ovnen med en klut.

Er det mulig? Kombinert stekeovn og oppvaskmaskin

Svir litt i lommeboka

Dual Cook-serien inneholder fem ulike modeller, men enn så lenge er det bare en eldre variant som er tilgjengelig i Norge. Den ligger på rundt 9000 kroner.

Ifølge produktsjef Finn Kristoffer Larsen vil ikke toppmodellen fra denne artikkelen (navnet er enkelt å huske - BQV1Q6TO14) bli tilgjengelig med det første.

- Den nye modellen med steam vil nok ikke bli tilgjengelig før mai neste år da kjedene endrer sine line-up’s, sier Larsen.

Prisen på BQV1Q6TO14 vil bli 10.995 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer