Samsungs multikunstner endelig godkjent. Foto: Produktbilde
Samsungs multikunstner endelig godkjent. Foto: ProduktbildeVis mer

Samsungs Blu-ray-spillere godkjent av RiksTV

På tide, sier vi.

Fram til i dag har RiksTVs kunder hatt to valg for å motta selskapets digitale TV-signaler: En ekstern digitaldekoder godkjent av RiksTV, eller en ny flat-TV med innebygget TV-mottaker godkjent av RiksTV.

I praksis vil det si at Blu-ray spillerne med innebygget digitaltuner og opptaksfunksjon ikke har vært godkjent, til tross for at de ofte har virket godt. Vi i DinSide har for eksempel testet både Samsung BD-C8200 og ikke minst den oppgraderte BD-C8900, og har hatt gode erfaringer med dem begge.

At disse Blu-ray spillerne ikke har vært formelt godkjent av RiksTV har antagelig vært en begrensende faktor for mange potensielle kunder, ettersom man da ikke har vært garantert at den innebygde dekoderen vil virke framover.

Nå endres heldigvis dette, og spør du oss er altså dette på høy tid.

Les også: Slik får du surroundlyd på RiksTV-sendinger

Endelig godkjent

Merk deg likevel at det kun er de siste modellene som formelt er godkjent, og det vil i praksis si:

Samsung-modellene BD-D8900N, BD-D8500N, BD-D8200N og BD-D6900N.

Vi tipper likevel at de "gamle" modellene vil fortsett å virke som før, men igjen: Her gis det ingen garantier.

Ikke alle kundene er like fornøyd med RiksTV: Thomas Schrøder vraker RiksTV i raseri

Hva er fordelene?

For det første slipper du da en separat RiksTV-mottaker, det betyr altså et produkt mindre i stua. Vår erfaring er også at Samsung hittil har vært flinkere til å oppdatere spillerne sine, enn de rene RiksTV-dekoderne, og det er jo lov å håpe at dette vil fortsette framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et annet viktig poeng, spesielt for deg med en litt eldre flatTV, er at de godkjente Blu-ray spillerne gir deg langt flere muligheter i tillegg til PVR-funksjonen på den innebygde harddisken:

For det første spiller de av CD-plater, DVD- og Blu-ray filmer. Du får også 3D-funksjon om du har en 3D-klar TV og 3D-briller. Spillerne har i tillegg innebygd Wi-Fi, og gir deg dermed tilgang til Samsungs nettfunksjoner, som per dags dato er best i klassen med blant annet flere muligheter til filmleie. Samsung er også gode på formatstøtte, og det betyr at du enkelt kan vise bilder, eller spille av musikk og videofiler - enten via spillernes USB-inngang, eller via DLNA-funksjonen.

Et viktig minus er det likevel: Husk likevel at Samsung-modellene kun har en innebygget TV-mottaker for RiksTV (den har to, men den andre er for kabel-TV-nettet). Det betyr altså at du kun kan ta opp fra en kanal om gangen. For enkelt kan dette være et stort minus, så det er det viktig å være klar over.

Hva er nytt sammenlignet med spillerne vi har testet?

Vår test var av BD-C8900, mens den nye toppmodellen heter BD-D8900N. I tillegg til at det kun er sistnevnte som er formelt godkjent, er hovedforskjellen mellom de to at den innebygde harddisken har økt fra 500GB til 1 terabyte. Du får altså dobbelt så stor opptakskapasitet. En annen forskjell er at du får to HDMI-utganger, noe som er spesielt praktisk for deg som både har TV og projektor i stua, eller sitter med en gammel hjemmekinoreceiver uten HDMI 1.4 innganger. Da kan du nemlig kjøre den ene HDMI-kabelen rett i TVen for 3D-funksjon, mens den andre kan gå rett i surroundreceiveren for høyoppløst lyd.

Anbefalt utsalgspris for BD-D8900N er 4699 kroner, men vi har allerede sett den i nettbutikkene til 3.800 kroner. De rimeligere modellene som kan være verdt en titt heter BD-D8200N og BD-D8500N.

NB: Merk deg at den aller rimeligste koster 2.299 og heter BD-D6900. Den anbefaler vi dog at du at hopper over, ettersom den mangler innebygget harddisk. I dag er dette en helt meningsløs begrensning.