Samsung med flere og billigere 4K-TVer

Selv om Samsung fortsatt selger flest TVer, har konkurrentene nærmet seg med stormskritt. I år har derfor giganten tatt grep.

<b>JS9505 PÅ 88-TOMMER:</B> Knut-Eirik Rørnes fra Samsung Norge foran flaggskipet som skal vise at billedkvaliteten igjen er satt i fokus.  Foto: ØYVIND PAULSEN
JS9505 PÅ 88-TOMMER: Knut-Eirik Rørnes fra Samsung Norge foran flaggskipet som skal vise at billedkvaliteten igjen er satt i fokus. Foto: ØYVIND PAULSENVis mer

Det er ingen tvil om at det irriterer Samsung at erkekonkurrenten LG ligger et hestehode foran når det gjelder OLED. Spørsmålet blir derfor hva de skal svare med.

Det korte svaret er at Samsung satser på å gi sine nye LED-TVer et kvalitetsløft, i stedet for å skryte av OLED-TVer som aldri kommer.

Vi skal ikke legge skjul på at vi var litt skeptiske da dette ble kjent på årets CES-messe, men etter å ha fått presentert alle deres 2015-modeller begynner vi faktisk å forstå hva de mener.

For på mange måter ser Samsungs nye modellrekke sterkere ut enn på lenge.

Men vi får starte på begynnelsen.

LES OGSÅ: Blir det Samsung eller LG som vinner TV-krigen?

Fra UHD til SUHD

NY FJERNKONTROLL: Fjorårets avrundede profil er borte, nå er det rette linjer som gjelder. Kontrollen ligger likevel godt i hånden, og på grunn av smarte skjermmenyer som kommer opp når du trykker, klarer du deg uten så mange knapper. Foto: ØYVIND PAULSEN
NY FJERNKONTROLL: Fjorårets avrundede profil er borte, nå er det rette linjer som gjelder. Kontrollen ligger likevel godt i hånden, og på grunn av smarte skjermmenyer som kommer opp når du trykker, klarer du deg uten så mange knapper. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Samsungs kaller alle sine TV-er med 4K-oppløsning for UHD-modeller, men i år har de slengt på bokstaven S for å vise til hele verden at det er snakk om nye og forbedrede TV-paneler:

Samsung har for eksempel økt fra 8 til 10-bits fargerom (opp til 1024 graderinger), forbedret den blå pikselfargen, og ikke minst skal en ny type krystallteknologi (kalt Quantum Dots) gi langt høyere lysstyrke enn før. Det siste er viktig, fordi Samsung nå påstår å kunne levere opp til 1000 nits lysstyrke på toppmodellene, noe som gir dem langt bedre kontroll over lys- og sort-nivået.

1000 nits er forøvrig akkurat det samme tallet Philips skryter av på sin nåværende toppmodell 9809.

Hva med bueformen?

METALL PREMIUM: Er du på jakt etter noe helt spesielt til kjøkkenet? Da får du blant annet den buede S9-versjonen i både 32- og 40-tommers størrelse. Begge er forøvrig buede. Foto: ØYVIND PAULSEN
METALL PREMIUM: Er du på jakt etter noe helt spesielt til kjøkkenet? Da får du blant annet den buede S9-versjonen i både 32- og 40-tommers størrelse. Begge er forøvrig buede. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


- Vi vil fortsatt gi kundene valgfrihet, men det er ingen tvil om at bueformen videreføres, bekrefter Knut Eirik Rørnes fra Samsung Norge til Dinside. Av årets line-up er omtrent 70 prosent av modellene kurvet, mens 30 prosent er flate.

- Nytt av året er også at bueformen blir tilgjengelig i mindre størrelser. Her har vi imidlertid valgt en mindre krumming enn på de største modellene for å beholde innsynsvinkelen, avslutter Rørnes.

SE HVORDAN SONYS BUEDE TV KLARER SEG: Test av Sony S90

Den nye toppmodellen: Samsung JS9505

Ser man bort fra de hysteriske luksusversjonene på 105- og 82-tommer, blir det den buede JS9505-serien som blir årets toppmodell, og på papiret ser den definitivt fristende ut.

Dette er nemlig den første Samsung-modellen på lenge som har direkte bakgrunnsbelysning!

I praksis vil det si at den ikke vil lide av lysgjennomtrengning - som fortsatt er den største svakheten på kant-LED-modeller. For oss TV-entusiaster er dette alene et stort skritt i riktig retning, og vi skal heller ikke legge skjul på at førsteinntrykket var overbevisende.

JS9505 PÅ 65-TOMMER. Foto: ØYVIND PAULSEN
JS9505 PÅ 78-TOMMER. Foto: ØYVIND PAULSEN
JS9505: I 65-, 78- og 88-tommers størrelse.. Foto: ØYVIND PAULSEN
Baksiden på JS9505-serien. Foto: ØYVIND PAULSEN
Foten. Foto: ØYVIND PAULSEN
Spesifikasjoner. Foto: ØYVIND PAULSEN
JS9505-serien til høyre. Kant-LED-modellene i JS9005-serien til venstre. Foto: ØYVIND PAULSEN
JS9505 PÅ 88-TOMMER: Knut-Eirik Rørnes fra Samsung Norge foran flaggskipet som skal vise at billedkvaliteten igjen er satt i fokus. Foto: ØYVIND PAULSEN

Store bilder av JS9505 i alle tilgjengelige størrelser får du her:

Hvor bra den fungerer i praksis må vi likevel komme tilbake til når vi får sammenlignet den med de bakgrunnsbelyste alternativene fra Panasonic (AX900) og Philips.

JS9505 vil bli tilgjengelig i 88, 78 og 65-tommers størrelse, og selv om prisen ikke er kjent er det ingen tvil om at dette vil koste. Vi regner likevel med at Samsung vil matche konkurrentenes nivå, og tipper at prisen vil ligge mellom 40 og 50.000 for 65-tommeren.

LES OGSÅ: I år blir TV-ene enda smartere

Designserien: JS9005

I motsetning til storebror JS9505 har JS9005-serien kant-LED-belysning. Dette er ikke helt optimalt bildemessig, men trøsten er at det vil gi en vesentlig lavere pris. Det spås derfor at den kommer til å selge bedre enn storebroren.

Ut over kant-LED-belysningen er nemlig TV-ene like bildemessig. Det vil si at du får den samme prosessoren, det nye SUHD-panelet, bildebehandlingen og SmartTV-funksjonene.

Designet er imidlertid noe annerledes, og det første du legger merke til er at dybden er langt mindre. Akkurat det at TV-kabinettet er mindre, er ingen overraskelse. Det er ganske enkelt et resultat av at det her er brukt kant-LED-teknologi.

Baksiden av TV-en er forøvrig riflet, og kjennere vil legge merke til at strøm- og signal-inngangen nå har blitt sentrert til midten av TV-en.

JS9005 48-TOMMER: JS9005 kommer i 48, 55 og 65-tommers størrelse. Foto: ØYVIND PAULSEN
JS9005 på 55-TOMMER: Kan også fås på gulvstativ. Foto: ØYVIND PAULSEN
JS9005 55-TOMMER Foto: ØYVIND PAULSEN
JS9005 65-TOMMER. Foto: ØYVIND PAULSEN
JS9005 65-TOMMER: Metallramme. Foto: ØYVIND PAULSEN
JS9005 har en riflet bakside. Foto: ØYVIND PAULSEN

Bilder av JS9005-serien i de tilgjengelige størrelsene får du her:

Samsung JS8505

Mens 8000-serien var den beste Samsung-serien du fikk her til lands i 2014, blir den altså detronisert med inntoget av de to nye 9000-seriene.

Med det nye SUHD-panelet på plass, har likevel den nye JS8505-serien lite å skamme seg over, om du ser bort fra det er en kant-LED-serie og at den har en litt svakere prosessor.

Legg dog merke til at inngangene på baksiden her er samlet øverst til venste på baksiden, og at den får en mindre versjon av One Connect-boksen vi kjenner fra 2014.

SAMSUNG JS8505, HER 48-TOMMER. Foto: ØYVIND PAULSEN
SAMSUNG JS8505, 55-TOMMER Foto: ØYVIND PAULSEN
SAMSUNG JS8505 Foto: ØYVIND PAULSEN

Så langt ser det ut til at den nye 8505-serien kommer i 48-, 55-, og 65-tommers størrelse, og bilder får du her:

Samsungs nye 7-serier: Flat og buet

Vil du ha en flat Samsung-modell i år må du ned til 7-serien, som altså kommer i både buet og flat utgave. Legg også merke til at dette er den laveste serien som har årets nye SUHD-panel.

I Norge blir navnet JU7505 navnet på de buede modellene, mens JU7005 blir navnet på de flate, og prismessig er det her mye som tyder på at du vil få mye for pengene.

Begge versjonene kommer i 48-, 55- og 65-tommers størrelse. I tillegg kommer den flate i 75-tommer, og den buede i 78-tommers versjon, nøyaktig som i år altså.

LES TESTEN AV 78-TOMMEREN VI TESTET I FJOR!

Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN

Bilder av 7-serien får du her:

Nytt: 6-serien får 4K-oppløsning

I likhet med konkurrentene gjør også Samsung 4K-oppløsning tilgjengelig i lavere prisklasser, og i tillegg til flate og buede varianter, kan du her også få helt hvite TV-modeller.

Her må du riktignok nøye deg med fjorårets 4K-paneler, det er altså ikke årets SUHD-panel som er brukt.

Bilder av 6-serien får du her:

JU6400-SERIEN: Flate modeller, som også fås i 60- og 75-tommers størrelse. Foto: ØYVIND PAULSEN
B>JU6510: Denne hvite buede serien kommer i 48 og 55-tommers størrelse. Vil du ha den sort kommer den også i 50, 55 og 65-tommer. Foto: ØYVIND PAULSEN
METALL PREMIUM: Er du på jakt etter noe helt spesielt til kjøkkenet? Da får du blant annet den buede S9-versjonen i både 32- og 40-tommers størrelse. Begge er forøvrig buede. Foto: ØYVIND PAULSEN


Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av importøren. Les mer her