Samsung beste TV: 9000-serien

Samsungs desiderte toppmodell kommer nå endelig til Norge. Her er alt du trenger å vite.

Denne TV-en er så slank at den får din gamle flat-TV til å skamme seg. Foto: Per Ervland
Denne TV-en er så slank at den får din gamle flat-TV til å skamme seg. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide fikk tafse på en tidlig prototype av 9-serien UE55C9005 allerede i mars, men det var først i dag at den produksjonsklare modellen ble vist her i Norge.

Se også: DinSides 3D-TV guide og 3D eller ikke 3D?

Og er du blant de som synes at design bør gå hånd i hånd med funksjoner og finesser, er det bare å glede seg. Denne TV-en har nemlig det aller, aller meste. Og med tanke på prisen må vi nesten legge til: Det skulle også bare mangle. Veiledende pris vil nemlig være 45.000 kroner for 55", 35.000 kroner for 46", og 26.000 kroner for 40", summer som i dagens marked er betraktelig høyere enn snittet.

Dette blir altså en TV for de få. Men hva får de egentlig?

Supertynn!

Det første som slår deg er selvsagt designet.

TV-en er i børstet metall, både foran, bak og på selve bordstativet. Med en dybde på under 8 millimeter er den også så slank at selv supermodeller vil bli imponert. Samsung påstår forøvrig at dette er den tynneste 3D LED-TV hittil. Hvorvidt den påstanden holder mål får vi helt sikkert bekreftet når IFA-messen starter i neste uke, følg med altså!

For å få TV-en så tynn har Samsung plassert både høyttalerne og alle tilkoplingspunktene i bordstativet. Inngangene er altså skjult på fotens bakside. På fronten foran får du også en touch-løsning for manuell betjening, som ligger helt skjult når den ikke er i bruk. Den glir først fram når du beveger fingrene din foran. Det hele er rett og slett svært godt gjennomført.

Se vår video av Samsungs 9000-serie her:

Proppet med finesser og funksjoner

Den 3D-klare TV-en har selvsagt full HD-oppløsning på 1080p, 200 Hz Motion Plus med innebygd 3D-prosessor, og to TV-tunere som lar deg ta opp TV-sendinger til en USB-enhet eller harddisk (alternativt kan du også se TV rett på fjernkontrollen - mer om det lenger ned).

Det vil altså så at du kan hoppe bukk over den dekoderen du har fått/kjøpt av din innholdsleverandør. Merk deg at dette per i dag skal fungere med RiksTV, samt Canal Digitals kabel- og satelitt-signaler. Get-kundene er imidlertid ikke omfattet.

TV-en har forøvrig 4 HDMI-innganger og 2 USB 2.0 innganger som alle er DLNA-kompatible. TV-en har selvsagt nettverksinngang for å bruke Samsungs nettjenester, men vil du ha det trådløst må du kjøpe en egen adapter og plugge inn i en av USB-inngangene. Via Samsung AllShare-funksjon kan du da også streame HD-innhold trådløst fra en DLNA-kompatibel PC rett til TV-en, noe vi også fikk demonstrert under dagens presseseanse.

Samsung (og LG) er forøvrig blant de beste i klassen til å legge inn mange ulike lyd-og bildekodeker på TV-ene sine. Per dags dato godtar Samsung for eksempel over 50 ulike kodeker, noe som i praksis betyr at filmer og musikk i de aller fleste formater vil kunne spilles av direkte på TV-en, uten at du må konvertere innholdet.


Ja, selvfølgelig har den 3D

I tillegg til å vise 3D-filmer du spiller av fra en 3D-klar Blu-ray spiller, kan også denne Samsungen gjøre om vanlige TV-program i 2D til 3D. Vi har selv prøvd dette på lillebror 46C8705, og spesielt til sport og konsollspill er dette moro. Som standard vil Samsung forøvrig legge med en 3D-brille med hver TV, men det er ofte også pakketilbud (1 Blu-ray film med 3D og 2 briller) tilgjengelig, så her bør du undersøke nøye før du kjøper.

Se forøvrig DinSides 3D-TV guide her!

Unik fjernkontroll

Fjernkontrollen som følger med 9000-serien er også verdt et helt avsnitt. Den har nemlig en trykkfølsom skjerm på tre tommer, som også kan vise TV-sendinger.

Siden TV-en har to TV-tunere kan du dermed se på en TV-sending på selve fjernkontrollen, perfekt når du må på do midt fotballkampen med andre ord... Fjernkontrollen har også hodetelefonutgang, om du har lyst til å nyte ditt private TV-øyeblikk uten å forstyrre resten av familien.

Holder du fjernkontrollen vannrett får du også opp et fullt QWERTY-tastatur, noe som er svært praktisk når du aktiverer TV-ens nettfunksjoner, ettersom det da går langt raskere å skrive inn tekst. Fjernkontrollen er programmerbar for andre merker, i tillegg til at den også styrer resten av Samsungs produktportefølje, inkludert den nye receiver-serien og Blu-ray spillerne.

PS: Legg merke til at denne fjernkontrollen følger med på 9000-serien, men at den også kan kjøpes separat om du velger en av de andre, rimeligere TV-modellene fra Samsung i 2010, for eksempel lillebror 46C8705.

NB: Pass på hvis du vil ha den på veggen!!

Tanken med Samsung LED-TV i 9-serien er at den skal stå på TV-foten, gjerne midt i rommet så alle du har på besøk kan gå bak og nyte hvordan TV-en ser ut fra alle sider. Tanken bak at TV-en har børstet metall også på baksiden er jo at den skal nytes fra alle vinkler.

Hvis du vil henge den på veggen bør du derfor følge nøye med: Da må du nemlig be om en vegg-versjon av 9000-serien. Grunnmodellen har nemlig en helt blank bakside uten festepunkter, noe som vil gjøre veggmontering ganske så umulig... (Se bildespesial for eksempler)

Vegg-modellen har også børstet metall på baksiden, men er også utstyrt med skruehull. Siden alle inngangene på TV-en ligger i TV-foten må den også festes bak på TV-en. Forvirret? Det er faktisk enklere enn du tror: Se hvordan du gjør det i denne videoen her:


Lansering og pris

Samsungs 9-serie kommer i butikkhyllene fra første oktober, og veiledende pris er som nevnt 45.000 for 55, 35.000,- for 46, og 26.000 for 40-tommeren. (Og husk nå endelig at du må velge om du skal ha en frittstående modell, eller en som også kan henges på veggen. Her er det dumt å drite seg ut... )

Her er alle våre TV-tester!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer