Salgshjelp eller unødvendige ekstrautgifter?

Flere selskaper tilbyr nå tredimensjonale plantegninger for eksisterende eller potensielle løsninger for din bolig før salg. Vi har sett nærmere på to av dem.

Salgshjelp eller unødvendige ekstrautgifter?

  1. Dette sier meglerne
  2. Tredimensjonal bildespesial


Relativt nytt marked

Begge de to leverandørene vi har vært i kontakt med, er forholdsvis nyetablerte. Inviso er en videreføring av 3Dplan som ble etablert i mai 2004, og Blanke ark interiørdesign er nytt av året.

Full pakke

Inviso er et totalpakke-firma som, i tillegg til å tilby forskjellige tredimensjonale løsninger, både styler og tar bilder av boliger.

- Vi ser at de fleste foretrekker leverandører som kan levere flere ulike tjenester, separat eller i kombinasjon, sier Knut Linnerud, daglig leder og salgsansvarlig i Inviso.

Han er tidligere markedsansvarlig for 3Dplan, en av tjenestene Inviso tilbyr, og sier ubeskjedent: Jeg tror 3Dplantegningen vår er det beste du finner.

Den enkleste tredimensjonale plantegningen de tilbyr, er nok ikke så mye mer avansert enn konkurrentenes, men selskapet tilbyr i tillegg til 3D visualiseringer, 3D perspektiver og mer komplekse bilder og animasjoner. Vi lar oss imponere stort av disse.

Trykk her for å se plantegninger og perspektivtegninger fra Inviso og Blanke ark interiørdesign.

Trykk her for å se hva eiendomsmeglerne sier om tjenesten.

Flere varianter

De forskjellige løsningene kan enkelt forklares slik:
3D plantegning/visualisering: Tar utgangspunkt i den tekniske plantegningen og gjengir den i 3D. En får et forhold til proporsjoner, og også se hvor store (eller små) rommene er i forhold til normal møblering.

Inviso visualiserer leiligheten din fra to til tre dimensjoner.
Inviso visualiserer leiligheten din fra to til tre dimensjoner. Vis mer


3D perspektiver er en slags erstatning for fotografering, og brukes ofte når et bygg ikke er ferdigstilt. Disse er mer detaljerte, tilnærmet fotografiske. Dette kan gjøres både med interiør - og eksteriør, for eksempel for å vise hvordan et tilbygg på et hus vil se ut.

I tillegg tilbyr de bilder og animasjoner, også interaktive animasjoner. For eksempel at utsikten eller miljøet utenfor bildene beveger seg ettersom du "beveger deg" rundt i et rom eller bymiljø.

Byggeklart?

Det som kanskje er mest interessant for en potensiell kjøper er om foreslått alternativ vil la seg gjøre. Linnerud er utdannet sivilarkitekt, og han kan derfor stå for innsikt i hvilke løsninger som vil la seg gjennomføre. Det blir likevel ikke sendt byggemeldinger - det må kjøper eventuelt ordne selv.

- På et skissestadium vil en normalt sett ikke sende inn byggemeldinger eller innhente tillatelse fra borettslag og lignende, sier Linnerud. Men byggtekniske hensyn som hvilke vegger som er bærende, og hvor soilrørene ligger blir altså ivaretatt.

Verktøy

Det er per i dag en rekke forskjellige typer verktøy på markedet. Inviso bruker i utgangspunktet Adobe Illustrator for å legge inn eksisterende plantegninger. Dette importeres så inn i et program som heter 3D Max studio. For dem som skulle lure på hvor mye det eventuelt ville koste å gjøre selv - det finnes enklere (og billigere) løsninger på markedet, men en lisens for dette programmet vil komme på en 30.-40.000 kroner.

Pris:
Inviso tar 1.095 kroner for å levere en 3D tegning av en bolig på ett plan på opptil 100 kvadratmeter. Dette inkluderer møblering av boligen. Vil du få skissert alternative løsninger koster dette det samme, det vil si 1.095 kroner i tillegg.

3D perspektiver koster stort sett mellom 10.000 - 20.000 kroner for privatboliger eller tilbygg.

Inviso ble etablert 4. november i fjor av tre eksisterende selskaper: Netteiendom, et rådgivingsselskap for eiendomsselgere og kjøpere; Plastilin - 3D ekspert og Rekyl foto.

Med blanke ark

En annen av tilbyderne på markedet, Blanke ark interiørdesign, er et relativt nystartet firma, men med gode resultater å vise til. Konseptet likner på Invisios, men her er det en interiørdesigner, ikke arkitekt, som tar seg av spesifikk møbelplassering og jobber med å utnytte arealene mest mulig effektivt.

- Vi går inn i boligen, måler opp og lager profesjonelle plantegninger, gjerne i 3D, sier Jo Engebrigtsen, en av gründerne bak firmaet. Han har bakgrunn som både tømrer og elektriker i tillegg til interiørdesigner.

- Det som tar tid og koster, sier Engebrigtsen, er å finne den beste romløsningen. Tegningene de leverer er ikke tekniske, men han bruker bakgrunnen til å gjøre de mest mulig praktisk, med hensyn til strøm, sluk og soilrør - i tillegg til å ta med i betraktningen at alternative planløsninger skal være rimeligst mulig å gjennomføre.

Når det gjelder byggemelding og tillatelser må kjøper selv ordne dette.

Trykk på bildet for å se en større versjon.
Trykk på bildet for å se en større versjon. Vis mer


- Vi tar også hensyn til gjeldende byggeforskrifter. En må for eksempel ha to dører mellom toalett og kjøkken. Ser du på to-romsen vi gjorde om til en tre-roms (bilde til høyre) er dette ikke med. Det er nemlig ikke ulovlig å bygge, og eier av leiligheten ønsket ikke dette. Det vi vil gjøre om vi skal skissere dette for salg, er å tegne opp stiplete linjer, slik at kjøper kan se hvilke løsninger som er mulig, anbefalt - og forskriftsmessige.

Ekstraservice

Blanke ark har også et samarbeid med Huseby (kjøkken). De leverer to alternative kjøkkendesign, et økonomi-alternativ og et eksklusivt, med pris. (Og så kan jo alltids du som kjøper eventuelt benytte deg av tegningen, men tilpasse moduler fra en enda billigere leverandør, om du skulle ønske dette.)

Både tegningene fra Blanke ark og Huseby er profesjonelle interiørtegninger og visualiseringer, ikke byggetekniske tegninger. Har du en god snekker kan du levere til ham, men det kan også lønne seg å få laget byggtekniske tegninger profesjonelt, om du er i tvil.

Pris:
Befaring og oppmåling av bolig: 1.000 kroner.
Nåværende plantegning + forslag til alternativ løsning på boliger mindre enn 100m2: 7.500 kroner.
Nåværende plantegning + forslag til alternativ løsning på boliger større enn 100kvadratmeter: 9.500 kroner.
Tillegg per ekstra etasje, original + forslag: 2.000 kroner.
Tillegg for 3d visualisering: 2.000 kroner.

Nåværende plantegninger. per. etasje Kr.: 3.000,-
(Inkludert befaring og oppmåling.)

Trykk her for å se plantegninger og perspektivtegninger fra Inviso og Blanke ark interiørdesign.

Trykk her for å se hva eiendomsmeglerne sier om tjenesten.

Blanke ark design
Inviso